Sezóna špargle je tu, na ktorú sa tešia všetci milovníci špargle; pokiaľ však patríte k tým, ktorí nevedia, ako s touto zeleninou "naložiť". Keďže špargľa nie je plod, ale výhonok, patrí k pomerne rýchlo s...
Výrobok z ovčieho syra, známy ako bryndza je slovanského pôvodu; slovenská bryndza však nie je prínosom rumunských osadníkov.Pri skúmaní pôvodu určitého výrobku sa skúma predovšetkým pôvod a charakter jeho názv...
.... sú známe už z dôb antických. Poznali ich starí Gréci a potom Rimania. Na Iberský poloostrov sa dostala vraj z oblasti Kartága spolu s Maurami. Názov sa vyvinul z pôvodného arabského slova al-khurshuf (bodl...
Kuchyňa Galského kohúta nezabúda na rafinovanosť korenia, predovšetkým zeleného, ktorý dokáže byť konečnou bodkou pri príprave jedla. Nechajte sa inšpirovať aj chutným receptom na zrolovanú omeletu s papri...
O pohánke ste zaručene už počuli. Možno ste ju ešte neochutnali, alebo si ju nedokážete spojiť so žiadnym konkrétnym jedlom. Predtým patrila pohánka v našej kuchyni k bežne používaným surovinám....
Koreniny slúžia ľuďom  už niekoľko tisícročí a používali ich v Ázii, Arábii a v oblasti Stredozemného mora. Do Európy sa dostali vďaka moreplavcom a časom korenie získalo cenu...
Stane sa niekedy, že je potrebné nasadiť diétu aj počas tehotenstva, preto vám ponúkame niekoľko doporučení, ktoré by sa mali dodržiavať. V prvom rade by takáto strava mala byť kvalitnejšia, pestrejšia a v...
Výraz „zdravé stravovanie“ môže mať pre mnohých nudný až negatívny nádych. Článkov „ako na to“ a tipov na zaručene funkčné diéty je na svete už toľko, že na ich preštudovanie a vyskúšanie by nestačil...
Chlieb pozná každá národná kuchyňa v rôznych podobách. Jeho chuť môže byť slaná, sladká alebo ovocná. Placky boli v minulosti predchodcom nášho chleba; a chuťové vlastnosti, po stáročia zdokonaľovali, starí Egy...
Počas jesene nájdete v našich lesoch najväčšie množstvo rôznych foriem a farieb húb. Je to aj ich obdobie rozmnožovania. Počas zimy končí jeden cyklus, zároveň sa vytvára základ toho budúceho. Po...
Správna príprava kávy môže byť poriadnou alchýmiou. Musíte dohliadnuť na správny výber kávy, uskladnenie, ale aj na údržbu zariadenia, ktoré používate na prípravu kávy, a nič z toho by ste nemali podceniť. Ak v...
Obľubujete cestoviny? Ak by ste sa toto opýtali v Taliansku, inú ako kladnú odpoveď by ste nedostali. U nás sa však stáva, že bývajú „démonizované“ pokiaľ ide o chudnutie. Naozaj sú však cestoviny také zlé v pr...
Výkyvy počasia, sucho, vojnový konflikt na Ukrajine – aj to sú dôvody, ktoré vyvolávajú tlak na ceny a dostupnosť potravín. Mnoho Slovákov v tomto období prehodnocuje svoje nákupy tak, aby mohli ušetr...
Kaviarne patria k Viedni ako Mozart k Salzburgu. Do elegantných kaviarní s bohatou históriou chodí však kvôli kofeínu iba minimum ľudí. Čas strávený v kaviarni je totiž určitý druh kultúry p...
To je Dalibor Janiga, mladý 41 ročný muž, ktorý síce vyštudoval  Stredné odborné učilište - odbor inštalatér. Viac sa ale považuje za zámočníka, pretože  rád pracuje so železom. No napriek tomuto je z...
Množstvo žien sa na ceste k vysnívanej postave uchyľuje k drastickým diétam, ktoré sú však často už vopred odsúdené na neúspech. Ak totižto chcete normálne fungovať, nemôžete permanentne hladovať.
Bez kávy si množstvo ľudí nevie predstaviť deň v práci. Niekto si ju rád dopraje cez prestávku, iní zasa nie sú schopní takmer nič urobiť ak najskôr nevypijú šálku kávy. Nie je to však len taký rozmar.
Ukrajina v týchto dňoch prechádza veľmi ťažkým obdobím. Veríme, že čoskoro pominie a budeme môcť jej územie, pamiatky a kuchyňu spoznávať priamo tam. Nedá sa povedať, že je to "najzdravšia kuchyňa", ale zato je...