Študentská výbava – pár tipov na spotrebiče na internát aj do študentského bytu

Napísal Stanislava Murínová 22. september 2023

Začiatok nového semestra klope na dvere a vysokoškoláci si už začali baliť veci na internáty a do prenajatých študentských bytov. Hoci ide často o skromné priestory, môžu byť útulné a prakticky vybavené na každodenné fungovanie.

ilustracka_internaty_pexels_com

Dekoratívna deka cez posteľ, dizajnové chuťovky na poličke a ikonický poster na stenu urobia veľa. Nielen krásou je však človek živý, preto vám prinášame pár top spotrebičov značky Orava, vďaka ktorým bude aj študent sýty, aj izba uprataná. Môžu sa pochváliť výborným pomerom kvality a ceny, ktorý zvládne aj študentská peňaženka.

Kávička a zelený čaj – pomocníci pri učení

Za skorých rán a počas dlhých nocí padne vhod šálka obľúbeného čaju. Káva, tá sa hlavne počas skúškového obdobia varí na litre. Preto je nevyhnutným pomocníkom kvalitná rýchlovarná kanvica. Naším tipom je cenovo výhodná rýchlovarná kanvica Orava VK-3513 B v akciovej cene len za 11,90 eur. Na jedno naplnenie prevarí 1,2 litra vody, čo zodpovedá objemu na zaliatie 5 až 7 horúcich nápojov. Vďaka príkonu 1 000 W pracuje naozaj rýchlo a má zabudované všetky bezpečnostné prvky, ako napr. ochrana pred ohrevom bez vody či automatické vypnutie po dosiahnutí bodu varu. Hoci je kanvica vyrobená z plastu, je BPA free, teda vyrobená bez bifesnolu A. Vodu z nej si tak možno uchlipkávať bez strachu z toxických látok.

2_orava_22923

Hrnček, var alebo radšej šikovné varné centrum

Na internáte veľa miesta na varenie nie je, v prenajatých študentských bytoch je situácia priaznivejšia. Obedy majú študenti zvyčajne zabezpečené v jedálni, o raňajky a večere sa však musia postarať sami, a to v rámci svojich možností a schopností. Uvariť praženicu, pripraviť cestoviny s omáčkou, či ryžu na iks spôsobov však v čase núdze zvládne každý. Ak chýba sporák, je fajn siahnuť po klasickej elektrickej jedno- či dvojplatničke. Vyšším levelom je indukčná dvojplatnička, ktorá pri varení šetrí až 50 % energie a 60 % času v porovnaní s klasickým elektrickým varičom. Sofistikovaným riešením, za ktoré si síce treba trochu priplatiť, ale dá sa využiť dlhú dobu, aj po skončení študentských čias, je elektrická rúra s dvojplatničkou Orava Electra X-1 až X-4 (v ponuke až štyri rôzne modely). Slúži ako mini varné centrum, keďže aj na malej ploche toho ponúka naozaj veľa – dá sa na nej variť, piecť, zapekať aj grilovať. Zatiaľ čo na platničkách sa varí polievka a zemiaky, v rúre sa dá v tom istom čase grilovať na rošte celé kura. Túto pomocníčku do kuchyne ocenia hlavne tie a tí, ktorých varenie baví a radi uvaria aj pre kamarátov, keďže spolu chutí najlepšie.

3_orava_22923

Raňajky a rýchle večere 5-krát inak

Pre tých, ktorých varenie až tak nebaví, ale radi by si dali pod zub niečo teplé, je ako stvorený multifunkčný toastovač Orava ST-500. Vo svojej výbave má až pätoro rôznych zapekacích platní, vďaka čomu si vysokoškoláci môžu raňajky a rýchlu večeru vychutnať na viacero spôsobov. Dajú sa na ňom pripraviť klasické trojuholníkové toasty, sendviče v tvare lastúr, sladké vafle aj obľúbené donuty. Poslednými z pätice platní sú tie grilovacie, ktoré poslúžia ako mini gril na ugrilovanie menších kusov mäsa a zeleniny aj na zapečenie tortily, wrapu či panini. Stačí nakrájať, natrieť, zapiecť, v prípade vaflí a donutov len v miske pripraviť cesto a piecť, až vôňa sladkých aj slaných dobrôt povykrúca poriadne nosy všetkým spolubývajúcim. A nie je nič krajšie, ako sa podeliť.

4_orava_22923

Vitamíny aj so sebou – v podobe chutných smoothies

Ak ich omrzia jedlá z pečiva, múky, mäsa či sladké maškrty, môžu siahnuť po tom, čo zasýti, a hoci to vyzerá ako nápoj, ide o jedlo plné živín, vitamínov a vlákniny. Áno, reč je o smoothies. Ich veľkou prednosťou je, že sa dajú rýchlo pripraviť a umožňujú rôzne chuťové a výživové kombinácie ovocia i zeleniny. Často práve v takejto podobe sú prijateľnejšie na konzumáciu aj tie druhy zeleniny, po ktorých mladí len s nevôľou siahajú. Na internete je neúrekom receptov na smoothie – od detoxu až po smoothie zlepšujúce pamäť a koncentráciu. Každé smoothie je však najlepšie čerstvo rozmixované. A vtedy sa k slovu dostáva prenosný smoothie mixér Orava RMU-40 s objemom 400 ml. Keď treba rýchlo vstávať a ponáhľať sa na prednášku či seminár, alebo treba behom letieť na tréning či na stretnutie s priateľmi, ideálne je vziať si ho sebou. Stačí ho predtým nabiť, nakrájať doň pred odchodom ovocie a zeleninu podľa chuti a keď ich kdekoľvek prepadne hlad, stačí stlačiť tlačidlo na mixovanie a za okamih je čerstvo rozmixované smoothie na svete. Pokojne aj po dvoch hodinách v časovom okne medzi dvomi prednáškami ako zdravú desiatu, alebo po tréningu ako sýty olovrant či rýchlu večeru. Na prvý pohľad vyzerá ako atraktívna prenosná fľaša, ide o však o nabíjateľný a prenosný smoothie mixér, ktorý umožňuje vychutnať si svoje čerstvo rozmixované smoothie kdekoľvek aj mimo internátnej izby.

5_orava_22923

Chce to trochu poriadku!

Nie každý vysokoškolák je majstrom na udržiavanie poriadku, hlavne na chlapčenských izbách to neraz vyzerá ako po výbuchu. Ustlať si posteľ, upratať stolík a poličku však nezaberie veľa času a keď sa aspoň expresne povysávajú spadnuté smietky na podlahe, hneď to vyzerá inak. Nesmie to však ostať len pri „sa“ a urobí to „samo“. Šikovným pomocníkom na expresné vysávanie, ktorý poteší výkonom, ale v stiesnených podmienkach internátu nezaberie veľa miesta je ručný vysávač Orava VY-224. Má vysoký sací výkon pri nízkej spotrebe elektrickej energie. Je ho možné použiť na vysávanie suchých aj mokrých plôch a vďaka umývateľnému permanentnému filtru nie je potrebné používať prachové vrecká, ktoré by bolo treba meniť. Na jedno nabitie pracuje 20 minút, čo je tak akurát, aby bola izba v tip-top stave a študent nebol príliš uťahaný. Ergonomicky sadne do ruky, jednoducho sa používa a vo výbave má aj predlžovaciu trubicu, škárovú hubicu, nadstavec s kefou na prach, nadstavec na kvapaliny, AC adaptér a nabíjací držiak, ktorý sa dá pripevniť aj na stenu.

6_orava_22923

Foto: Orava, pexels.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.