Hlavne ho neprešľahajte!

Napísal Dana Krommelová 02. jún 2023

Poznáte trik na zistenie, či je sneh z bielkov dokonale vyšľahaný? Iste, obrátiť misku hore nohami a keď sa nevyleje, je „dobrý“. A viete, že to vlastne nie je celkom pravda?  Mýtus „obrátenej misky“ vyvracia samotná cukrárska majsterka Jožka Zaukolcová...

jozka_zaukolcova

... známa aj ako porotkyňa zo šou Pečie celé Slovensko.  Takýto sneh je podľa jej slov príliš tuhý, doslova prešľahaný. Nemali by sme šľahať až dovtedy, kým ho z prevrátenej misky nejde vyklopiť. Odborníčka vysvetľuje: „Pri šľahaní snehu nie je ani tak dôležitá teplota vajec, ale dokonalá čistota. Perfektne oddelené žĺtky od bielkov a stopercentne čistá a suchá nádoba a metličky.“ Ako je to s teplotou vajec? „Nemusia byť izbovej teploty. Iba sa šľahajú dlhšie, ak sú studené, ale na kvalitu snehu teplota vplyv nemá.“ Pri šľahačke platí, že ju treba šľahať vychladenú, hneď po vybratí z chladničky. Ale pozor, opäť nešľahať „na doraz“. A kedy to je? Zistíte to ľahko, keď po šľahačke prejdete metličkou, mala by byť viditeľná „cestička“, stopa po metličke.  

Nezničiteľné

Okrem čerstvých surovín sú na prípravu zákuskov potrebné aj kvalitné kuchynské pomôcky. Jozefína Zaukolcová nedá dopustiť na českú značku Tescoma, s ktorou spolupracuje už dvadsať rokov. Sídli v Púchove rovnako ako Stredná odborná škola obchodu a služieb, v ktorej vyučuje už 31 rokov. Kvalitu a funkčnosť produktov má teda vyskúšanú a overenú. Študenti ich pravidelne používajú, majú možnosť testovať aj novinky, s ktorými tradičný výrobca pravidelne prichádza. Bez čoho sa cukrárska majsterka a jej študenti nepustia do pečenia? „Majú vynikajúce silikónové stierky a  lyžice, ktoré sa nezničia ani dlhodobým a častým používaním. Pracujeme s nimi nielen v škole, mám ich aj doma a som im roky verná. Skvelé sú aj novinky – silikónové formy alebo šablóny na rôzne druhy tvarovaných cukroviniek, ako sú snehové pusinky, maslové venčeky, orechové rožteky, makrónky či laskonky – sú vyrobené z perfektného materiálu a používali ich aj súťažiaci v televíznej šou.“ Hádajte, akým zákuskom by ste sa zavďačili Jožke Zaukolcovej? Jej najobľúbenejší je karamelový veterník – nič lepšie vraj neexistuje.

tescoma_020523

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.