Francúzska kuchyňa I.

Kuchyňa Galského kohúta nezabúda na rafinovanosť korenia, predovšetkým zeleného, ktorý dokáže byť konečnou bodkou pri príprave jedla. Nechajte sa inšpirovať aj chutným receptom na zrolovanú omeletu s paprikou.

1_fr_22223

K dochucovaniu vývarov býva hlavne tzv. bouquet garni - viazanička korenia: zelená petržlenová vňať, vetvička tymianu, bobkového listu a niekedy aj cesnaku. Tá sa prichytí o ucho hrnca prípadne sa vloží do vývaru a po dovarení sa vyberie.

Omáčky dodávajú pokrmom chuťovú jedinečnosť. Sú neodmysliteľnou súčasťou, podávajú sa v teplé alebo studené. Základom kvalitných omáčok je kvalitný tuk, jemná preosiata múka, mlieko alebo smotana, mäsový či rybací vývar, kvalitné víno a ocot, rajčinový pretlak alebo šťava.

Omelety, palacinky (crepes), nákypy pudingy...
Francúzske omelety sú pripravované na veľa spôsobov. Dobrá omeleta musí byť ľahká, krehká, dozlata upečená, primerane hrubá; podľa toho ako ju chcete podávať môže byť teplá, preložená s náplňou, studená pečená alebo sladká, plnená ovocím a nakoniec flambovaná.

Francúzske syry sú na prvom mieste v produkcii pred Švajčiarskom. Trh ponúka 400 rôznych druhov syrov. Na stole sa objavuje každý deň a to v niekoľkých podobách. Podľa gastronomických pravidiel ma francúzsky syrový dezert ponúkať štyri druhy syrov: tvrdý, čerstvý, plesňový a dobre uložený syr. Syrová misa je doplnená obvykle maslom, korením a hroznom. Konzumáciu syrov je len možne odporučiť, pretože obsahujú množstvo živín, bielkovín, vápnika a vitamíny A, B a D.

Chlieb sa podáva zvyčajne biely, čerstvý spravidla teplý. My ich poznáme v tvare bagiet ( bagettes), ale v ponuke sú veľké pecne a podivné hviezdy.
Polievky sa konzumujú zväčša na večeru. Najobľúbenejšia je cibuľová, ktorá je doplnená chlebovými topinkami.

Tip na zrolovanú omeletu s paprikou

omelette_23

P o t r e b u j e t e: vajcia 6ks, 2ks cesnaku, 3ks papriky, 3 lyžice smotany, 4 lyžice olivového oleja, petržlenovú vňať, čerstvú bazalku, muškátový oriešok, korenie, soľ

P o s t u p: Papriky očistíte, opláchnete a necháte v rúre asi 20 min na 200 stupňov, dokiaľ šupka nestmavne. Potom ich olúpeme, nakrájame na prúžky, pridáme prelisovaný cesnak, soľ, korenie a olivový olej. Opláchnutú petržlenovú vňať jemne nasekáte s bazalkou.Vajcia rozšľaháte so smotanou, pridáte soľ, korenie, muškátový orech a nasekané bylinky – všetko dôkladne pomiešate. Na panvici s olejom osmažíte omelety z obidvoch strán. Na hotové omelety položíte podusené papriky a zrolujete, potom priečne pokrájate na plátky a podávate s čerstvým šalátom.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.