Etiketa na obale – španielska dedina či hieroglyfy?

Napísal Monika Mičúchová 04. október 2023

„Jéminenky, toto nejedz, je to plné éčok!" Takáto veta v dnešnej dobe odznieva veľmi často. Uvedomujeme si skutočnosť, že minimálna ročná záruka niektorých hotových produktov, vrátane sladkostí, nemá s čerstvosťou a prirodzenosťou veľa spoločného.

aditiva_food_product_23

Hovorievame, že môže za to chémia a tie „hrozné éčka". Máme ich podvedome zafixované ako negatívne, no pritom väčšina z nás o nich netuší nič viac. Éčka sú vo všeobecnosti potravinové aditíva — pridávajú sa do potravín kvôli trvácnosti, farbe, chuti, konzistencii a rôznym iným vlastnostiam, ako zaiste poznáte z obalov potravín.

Poznáte ten zmätený pocit, ktorý sa objaví, keď v supermarkete vyberiete z regálu potravinu a snažíte sa rozlúštiť, čo sa píše na jej obale? Pozeráte sa na malé písmo, nespočetné množstvo čísel, neznámych slov, príťažlivých značiek či tvrdení, až sa vám z toho točí hlava. Niet divu, že to častokrát vzdáte a jednoducho kúpite to, čo vám chutí. Obal produktu je dôležitý nielen preto, aby zachoval výrobcom garantované vlastnosti potraviny a chránil potraviny pred nežiaducimi vonkajšími vplyvmi, ale zároveň je pre nás aj nejakým takým návodom, kde by sme mali nájsť všetky informácie o tovare. Tieto informácie sa delia na povinné informácie, ktoré musí výrobca uviesť na obale v zmysle príslušných právnych predpisov a na nepovinné informácie, najmä obchodnú značku a grafiku, ktorá má upútať spotrebiteľa. Napríklad každá potravina by mala obsahovať na etikete názov, zoznam zložiek produktu, akúkoľvek zložku alebo technologickú pomocnú látku, ktorá spôsobuje alergie alebo neznášanlivosť a ktorá sa používa pri výrobe alebo príprave potraviny, pričom sa nachádza aj v konečnom výrobku, aj keď v pozmenenom stave, množstvo určitých zložiek, dátum minimálnej trvanlivosti alebo dátum spotreby, ale aj podmienky skladovania, krajinu pôvodu, návod na použitie či označenie výživovej hodnoty.

Čítanie s porozumením

Všímajte si položky v zozname na potravinách. Dlhý obsah položiek býva častokrát plný zbytočných prídavných látok. Navyše, množstvo potravín obsahuje veľa sacharidov. Napríklad pri „raňajkových“ kašiach si dávajte pozor na cukor. Odhaliť pridaný cukor v potravinách je na druhej strane niekedy ťažký oriešok. Cukor sa v potravinách môže skrývať pod rôznymi názvami. Instantné kaše, ktoré nájdete na pultoch supermarketov obsahujú zbytočný kokteil prídavných látok, čo by tam ani nemuseli byť. Existujú aj výnimky, samozrejme. Preto je dôležité si dobre prečítať zloženie toho daného produktu. Tabuľka nutričných hodnôt je veľmi podstatná časť obalu, pretože vám hovorí, ako energeticky a nutrične bohatá je daná potravina. Na obale musí byť povinne uvedená energetická hodnota. Uvádza sa v kilokalóriách (kcal) a kilojouloch (kJ), pričom 1 kcal = 4,2 kJ. Pod tabuľkou zároveň nájdete referenčnú hodnotu príjmu energie pre priemerného dospelého človeka, ktorá predstavuje 2 000 kcal (8 400 kJ). Ďalej tam nájdete množstvo sacharidov, cukrov, bielkovín, tuku, nasýtených mastných kyselín a soli. Zdravé stravovanie stojí na konzumácii kvalitných potravín. Na čo sa pri čítaní obalov zamerať a ako odlíšiť kvalitné potraviny od predražených výrobkov plných lacných náhrad? Vyberajte si preto potraviny, ktoré sú naozaj kvalitné, čítajte pozorne etikety.

Aby sme však všetkým „éčkam“ nekrivdili. Nie všetky „éčka“ sú pritom zlé alebo škodlivé. Medzi „éčka“ patria totiž aj niektoré antioxidanty a vitamíny (napríklad vitamín C s označením E300). Pre prídavné látky v potravinách sú navyše stanovené bezpečnostné limity. Éčka prečo nemusíte brať ako úplného strašiaka.

Pár tipov na záver

  1. Posvieťte si na zloženie – prečítajte si zoznam prísad a uistite sa, že produkt obsahuje kvalitné prísady. Na prvom mieste by mala byť vždy surovina, ktorá má logicky tvoriť základ (napr. mlieko pri mliečnych výrobkoch alebo bielkoviny pri proteínovej tyčinke).
  2. Venujte pozornosť veľkosti porcií a celkovému množstvu – uvedomte si, koľko toho reálne skonzumujete.
  3. Nezabudnite obsah tukov – určité množstvo tuku pre správne fungovanie tela potrebujeme, ale ich nadbytok v strave môže ľahko navýšiť náš kalorický príjem.
  4. Pridané cukry – v zložení výrobku by sa na prvých miestach nemal vyskytovať rafinovaný cukor alebo jeho iné formy. Ak chcete schudnúť, vyberajte si produkty so zníženým obsahom cukru. Tak isto pri low carb strave je množstvo cukru upravené. Cukor nahraďte inými sladidlami, ktoré vám chutia, napr. erythritol, čakanový sirup či stévia. Ak si neviete rady, kontaktujte výživového poradcu, napríklad v Prodietix.sk. Určite vám dobre poradí.
  5. Alergény – mnohí ľudia majú najrôznejšie zdravotné problémy, ktoré súvisia s príjmom potravy.  Veľmi často vedú k obmedzeniam v stravovaní, niekedy mimoriadne nepríjemným a radikálnym. Je vedecky podložené, že v takomto prípade ľudia siahajú aj po diétach, ktoré môžu pri rôznych intoleranciách pomôcť. Existuje štandardný súbor diagnostických testov na základné potraviny, okrem toho je v ponuke laboratórií širšie spektrum testov na rôzne konkrétne potraviny. Ak trpíte potravinovou alergiou, mali by ste kontrolovať všetky potraviny, ktoré kupujete. Tieto informácie by mali byť uvedené na každom produkte, dokonca vyznačené tučným písmom. Zlou správou je, že pokiaľ sa alergia prejaví, najúčinnejším spôsobom ochrany je vyhýbať sa alergénom v potravinách. Napriek tomu treba povedať, že je to predispozícia, ktorá sa môže, ale nemusí prejaviť.

Tip

Potravinová alergia má okamžitý nástup, vyvolá ju aj len pár zahryznutí do zakázanej potraviny, vzniká najmä dedične, najmä deti z nej môžu časom vyrásť. Naopak potravinová intolerancia sa môže prejaviť aj po niekoľkých dňoch, občas vzniká až po dlhodobej konzumácii, časom môže sama odznieť, nie je život ohrozujúca, je vyvolaná zvýšenou priepustnosťou čreva. To je len pár rozdielov medzi alergiou a intoleranciou.

www.prodietix.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.