Nech žijú misky, alebo chladnička ako od šéfkuchára

Uskladnenie potravín má viacero pravidiel. Prvým v poradí je, že jedlo patrí do hermeticky uzatvárateľnej nádoby. Ale pozor, nemala by byť z plastu. Viete o tom, že kulinárske dobrodružstvo zreje ako dobrý syr?

1_latt_23

Najskôr sa zrodí a rozleží v hlave, potom sa prenesie do obchodu s potravinami, aby onedlho osídlilo kuchyňu a naše chuťové bunky. Aj bežný človek sa môže, a častokrát aj chce, nad hrncami a panvicami cítiť ako profesionál. A tak sa mu žiada štýlovo variť, dusiť, vyprážať, ale aj skladovať svoje obľúbené potraviny. To sa ľahko povie a ešte ľahšie uskutoční, keď poznáte tie správne pravidlá.

Ochrana pred chemikáliami

O uzatvárateľných miskách by vedeli rozprávať mamy študentov a mladých ľudí, ktorí si z cesty do svojho rodného hniezda odnášajú dobroty zabalené do tvaru pyramídy, pagody a často i paneláku. Ide o prchavé putovné umenie, ktoré sa však gazdinkám málokedy vráti späť. Lenže uzatvárateľné misky nie sú dobré len na prenos jedla, ale aj na ich dlhodobé skladovanie v chladničke. „Na správne skladovanie potravín sú určené nádoby z materiálu ako sú sklo, nerez či keramika, ktoré nekomunikujú s jedlom a neprepúšťajú doň chemikálie. Nevhodné na opakované použitie či ohrev jedla sú plastové nádoby, ktoré sú staré, poškodené či trvalo sfarbené,“ hovorí lekár, obezitológ a výživový poradca MUDr. Peter Minárik, PhD.

Predĺženie čerstvosti potravín

Jedným z hlavných dôvodov na uskladanie potravín v uzatvárateľných nádobách je predĺženie ich čerstvosti. Keďže vytvárajú vzduchotesné prostredie, minimalizujú tak kontakt potravín s vonkajším vzduchom, efektívne znižujú množstvo kyslíka, ktoré môže prispieť k oxidácii a strate kvality jedla v chladničke. Má to aj ďalšie benefity, jedným z nich je bariéra proti nepríjemným pachom, baktériám a rôznym mikroorganozmom, ale aj lepšia chuť. Na prvom mieste však aj naďalej zostáva naša bezpečnosť. Skrátka, pri správne uskladnenom jedle viete, čo jete a že neuškodí vášmu zdraviu.

2_latt_23

Poriadok v chladničke

Dobrá organizácia v chladničke je kľúčovým faktorom pre účinné využívanie miesta a minimalizáciu odpadu. Keď sa vo vnútri kopia potraviny hlava-nehlava, človek stráca prehľad, čo je čerstvé. Ba čo viac, zanedlho netuší, aké poklady ukrýva chladnička. Jednak sa v nej množia batérie, expirujú všakovaké produkty a len prichádzate o peniaze. Investícia do kvalitných uzatvárateľných nádob môže byť preto ekonomicky prospešná. Obzvlášť, ak sú vyrobené zo solídnych materiálov, ktoré odolávajú opakovanému používaniu. Tieto atribúty do bodky spĺňa sortiment  výrobkov spoločnosti Lätt Home, ktorý môžete do konca januára získať za nazbierané nálepky za nákup v predajniach Terno. Spoľahlivé keramické hermetické nádoby so vzduchotesným vekom sú vhodné do chladničky, mrazničky či umývačky riadu a spĺňajú aj tie najnáročnejšie očakávania. Okrem rôznych tvarov a odolnosti voči škvrnám očaria i žiarivými farbami. Milovníkom šalátov a vyznavačov surovej stravy, ale pekárom dobre padne zatvárateľná misa na miešanie z nehrdzavejúcej ocele. V ponuke sú aj liatinové panvice s drevenou rúčkou v troch veľkostiach, ako aj dizajnový liatinový smaltový hrniec vo farbe mäty vhodný na všetky typy sporákov.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.