Dánska kuchyňa

Základ severských kuchýň tvoria ryby, výnimkou nieje ani dánska kuchyňa, v ktorej sa odrážajú okrem škandidávskych vplyvov aj nemecké kulinárske postupy.

adobe_stock_danish_food

Dánske kráľovstvo sa rozprestiera na Jutskom polostrove, 474 menších ostrovoch a  prináležia mu aj Faerské ostrovy a Grónsko. Celé územie obmýva Severné a Baltské more a susedí so Švédskom, Nórskom a Nemeckom. Dánsko má veľmi dobrú geografickú polohu, členité pobrežie a z celkovej rozlohy má 63% ornej pôdy. Vďaka pôde a oceánskemu podnebiu sa darí poľnohospodárstvu, pestovaniu úžitkového dreva a moria ponúkajú bohatý rybolov hlavne tresiek a sleďov.

V minulosti tvoril základ potravy žitný chlieb, nasolené bravčové mäso a haringy. Zo zeleniny nesmela chýbať na stole kapusta, kel, červená repa, mrkva a strukoviny. Od dávna bolo v Dánsku rozšírené pivovarníctvo, ktorému boli prispôsobené aj kuchárske recepty, ktoré sa doteraz pripravujú. Dáni vedia z piva uvariť aj veľmi chutnú polievku. Okrem rôznej úpravy rýb obľubujú sladké jedlá pripravené z ovocia alebo aspoň v kombinácii s mäsom.

- Medzi typický dánsky pokrm patrí smorrebrod, ktorého tradícia pretrváva už vyše sto rokov. V podstate je to bohato obložený sendvič z tmavého chleba s mäsom, rybami, darmi mora, zeleninou a vajciami.

freepik_smorrebrod

- Slávne Sild i lade sú marinované haringy typické pre Dánsko a najvzácnejšie sú recepty z Bornholmu. Údajne najlepšie lososy sú z oblasti Faerských ostrovov a odtiaľ pochádza aj nám známy chutný údený losos Gravad Laks. 

- Medzi obľúbené sladké jedlá patrí typický dánsky koláč Wienerbroed (Viedenský chlebík) a pečivo z plundrovaného (nakladaného) cesta, ktoré poznáme ako lupačky (croissant). Plnia ho jablkovou plnkou, ovocím, orechami alebo so zeleninou na slano.

Vianočné obdobie má tiež svoje špeciality, pije sa Glogg (rum s vínom), pripravuje sa vysmážaná pochúťka z bravčového mäsa a jabĺk Aebleflaesk tradičné vianočné jedlo alebo Flaskesteg - pečený bôčik. 

Recept na plundrované cesto

Potrebujete: 500 g polohrubej múky, 1/4 l mlieka, 40 g droždia, 60 g cukru, 2 vajcia, štipku soli, 250 g masla

Postup: Prísady musia mať izbovú teplotu, múku presypte cez sitko do nádoby a mlieko zohrejte aby bolo vlažné. Droždie rozdrobte do mlieka, pridajte 4 PL múky a rozmiešajte na hustú kašu, potom pridajte štipku soli a  nechajte prikryté 30 minút oddychovať. V miske s múkou si zmiešajte cukor so štipkou soli, pridajte vajcia, asi za 1PL masla a nakoniec kvások. Celú zmes vypracujte do cesta, cesto zakryte a nechajte 2-3 hodiny kysnúť. Ak bude cesto už vykysnuté vyvaľkajte si na múke cesto do štvorca. Potom maslo posypte múkou (nesmie byť veľmi mäkké ani tvrdé) a vyvaľkajte tiež do štvorca. Na pripravené cesto položte naprieč štvorec masla, zabaľte ho ako obálku a vyvaľkajte niekoľko ráz. Cesto máte pripravené na prípravu ovocných alebo slaných koláčov. 

Zdroj foto: Adobe Stock, Freepik 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.