Diéta v tehotenstve

Stane sa niekedy, že je potrebné nasadiť diétu aj počas tehotenstva, preto vám ponúkame niekoľko doporučení, ktoré by sa mali dodržiavať. V prvom rade by takáto strava mala byť kvalitnejšia, pestrejšia a vyváženejšia. 

gavidita_strava_0820

Na začiatok by si mamička mal predstaviť svoje doterajšie stravovacie návyky a pristúpiť k racionálnemu zaradeniu zdravých jedál spojených s pitným režimom. Ďalším sprievodným javom tehotenstva je striedanie rôznych kombinácií chutí. Treba mať len pevnú vôľu a odolať, pretože neraz prejedanie vedie k nárastu na hmotnosti. Dobrú fyzickú kondíciu si udržíte aj bežnými domácimi prácami, pravidelnými prechádzkami a plávaním. S každým novým mesiacom gravidity narastá aj hmotnosť a tá zaťažuje celý organizmus. Sprevádzajú ho rôzne telesné problémy, bolesti krížov, chrbta, opuchy nôh, rúk a podobne. Pri nasadení diéty by vám mal byť vypracovaný individuálny plán cvičenia po konzultácii s lekárom. Lekár vám určí optimálnu záťaž na cvičenie v rehabilitačných centrách na to určených pod dohľadom odborníkov.

Jedálniček

Celodennú stravu si rozdeľte do menších dávok, pričom raňajky a obed nech sú najvýdatnejšie. V rámci pitného režimu sa vyhýbajte nevhodným nápojom, medzi ktoré patria minerálne vody s vysokým obsahom soli, nápoje s chininom a alkohol. Pozor na väčšie množstvo kofeínu v nápojoch, ktoré nepriaznivo ovplyvňuje krvný tlak. Uprednostňujte bylinkové čaje, kojenecké vody a čerstvé ovocné šťavy zriedené vodou podľa ponuky ročného obdobia.

Zelenina, ovocie

Konzumujte čerstvé ovocie a zeleninu, potraviny bohaté na vlákninu, varenú ryžu a varené zemiaky. Vegetariánky a vegánky vzhľadom na ich spôsob stravovania by mali doplniť stravu o železo, vápnik, vitamín C a B12.

Mäso a bielkoviny

Strava z bielkovín je bohatá na energiu a zároveň je zdrojom aminokyselín, ktoré napomáhajú k rastu, udržovaniu a obnove buniek. Ryby a mäso dodávajú telu stráviteľnú formu bielkovín a železa. Stravu si upravujte varením vo vode alebo na pare. Je to zdravšie a dietetickejšie. Ak si jedlo vhodne ochutíte jemnými bylinkami či korením určite vám to nahradí fritovanie či pečenie. Ďalším bohatým zdrojom na bielkoviny a vápnik sú mliečne výrobky v prípade diéty sa konzumujú nízkotučné výrobky.

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.