Reštaurácie sú pre dnešného človeka neoddeliteľnou súčasťou stravovania. Z čoho je odvodené jej pomenovanie a kde vznikla sa dočítate v článku. Prvé zmienky o reštaurácii popísal Marko Pólo v roku 1280.&nb...
Na japonskú gastronómiu mali vplyv iné ázijské kuchyne ale aj západné kultúry, podľa ktorých sa sama inšpirovala a prispôsobila si ju svojim podmienkam a chuťovým pohárikom. Vďaka svojmu pestrému zloženiu...
Každá z nás občas potrebuje dobrú radu. Dnes vám ponúkame pár do kuchyne: Nemáte filter do kávovaru? V núdzi ich nahradí aj pijavý papier. Čo urobiť, aby handry dobre vsakovali. Ako na pach v chladničke...
Moderná kuchyňa sa stáva nielen miestom na prípravu jedla, ale aj dizajnovým a funkčným priestorom. Tu je osem vychytávok, ktorými vytvoríte moderný a funkčný kuchynský priestor, ktorý spĺňa praktické potr...
Túžite po znene životného štýlu, úprave jedálnička, ale neviete, akou cestou sa vydať? Možností je hneď niekoľko. Na trhu dnes existuje množstvo redukčných programov, ktoré vám pomôžu zbaviť sa prebytočných kíl...
Kuchyňa Galského kohúta je známa hlavne svojou rafinovanosťou chuti a do povedomia sa dostala hlavne širokou škálou najjemnejších syrov a kvalitných vín. Pozrieme sa na stolovanie, typickú francúzsku zeleninu,...
Uskladnenie potravín má viacero pravidiel. Prvým v poradí je, že jedlo patrí do hermeticky uzatvárateľnej nádoby. Ale pozor, nemala by byť z plastu. Viete o tom, že kulinárske dobrodružstvo...
K jedlu neodmysliteľne patria aj emócie. Niekto je labužník, ktorý si vychutnáva každé sústo, iný do seba v pokluse hádže čokoľvek bez toho, aby vlastne vedel, čo konzumuje. Pre niekoho je zas jedlo n...
Základ severských kuchýň tvoria ryby, výnimkou nieje ani dánska kuchyňa, v ktorej sa odrážajú okrem škandidávskych vplyvov aj nemecké kulinárske postupy.
Buď ju zbožňujete alebo sa do nej ešte len zamilujete. Reč je o hľuzovke. Hovorí sa, že ľudia sa delia na tých, ktorí by ňou mohli mať ochutené každé jedlo a na takých, ktorých sa ešte len musia...
„Jéminenky, toto nejedz, je to plné éčok!" Takáto veta v dnešnej dobe odznieva veľmi často. Uvedomujeme si skutočnosť, že minimálna ročná záruka niektorých hotových produktov, vrátane sladkostí, nemá s čerstvos...
Začiatok nového semestra klope na dvere a vysokoškoláci si už začali baliť veci na internáty a do prenajatých študentských bytov. Hoci ide často o skromné priestory, môžu byť útulné a prakticky vybave...
Najdlhšiu históriu pitia čaju má Čína a Japonsko, až potom nasleduje Anglicko. V týchto krajinách sa čaj pije pravidelne, spravidla zelený čaj bez dochutenia.
Poznáte trik na zistenie, či je sneh z bielkov dokonale vyšľahaný? Iste, obrátiť misku hore nohami a keď sa nevyleje, je „dobrý“. A viete, že to vlastne nie je celkom pravda?  Mýtus „ob...
Sezóna špargle je tu, na ktorú sa tešia všetci milovníci špargle; pokiaľ však patríte k tým, ktorí nevedia, ako s touto zeleninou "naložiť". Keďže špargľa nie je plod, ale výhonok, patrí k pomerne rýchlo s...
Výrobok z ovčieho syra, známy ako bryndza je slovanského pôvodu; slovenská bryndza však nie je prínosom rumunských osadníkov.Pri skúmaní pôvodu určitého výrobku sa skúma predovšetkým pôvod a charakter jeho názv...
.... sú známe už z dôb antických. Poznali ich starí Gréci a potom Rimania. Na Iberský poloostrov sa dostala vraj z oblasti Kartága spolu s Maurami. Názov sa vyvinul z pôvodného arabského slova al-khurshuf (bodl...
Na každého Slováka pripadajú ročne 3 kg kávy, pričom väčšina ju kupuje v supermarkete. Na pultoch predajní sa dá nájsť kvalita. Veľa o nej napovedia aj údaje na obale. Káva patrí spolu s rop...