Naše telo má schopnosť prirodzene sa z vnútra čistiť, ale množstvo nezdravých prvkov, ktoré dostávame každodenne do tela stravovaním, vyžaduje raz začas dôkladné prečistenie. Očista v tomto prípa...
Kakovník, ktorého latinský názov je Theobroma znamená v gréčtine doslovne pokrm bohov. Toto meno dostal v 18. storočí od botanika Carla Linného. Okrem toho, že sa neho získava jedna z najlepších pochúťok aké ľu...
Kvasinkovým ochorením často trpia ženy, ochorenie sa lieči liekmi, súčasne je pre pacienta vhodné aj upraviť stravovacie návyky. Diéta sa časovo pohybuje od 3 do 6 mesiacov, aby sa kvasinky nevrátili, je dobré...
Máte po konferenčnom hovore a nejakým spôsobom ste zablúdili do kuchyne po niečo dobré? Alebo ste sa tak chytili projektu, že zrazu ste zistili, že ste celý deň nič nejedli? Udržať si výživu pod kontrolou...
V prechodných obdobiach a počas zimy, častejšie siahame po vitamínoch. Zdravý človek ich pokryje z prírodných zdrojov, závažne chorí pacienti môžu doplniť vitamíny v tabletkovej forme. Väčšine ľudí postači...
Čoho by sme sa podľa gastroenterológov mali vyvarovať? Predpokladá sa, že až 50 % Slovákov sa nestravuje zdravo. Názor väčšiny domácností je, že jedlo si treba vychutnávať. A práve to so sebou prináša aj n...
Poznáte charakteristickú vôňu liečivého feniklového čaju? Fenikel je nielen známe korenie, ale aj liek, ktorý sa opäť dostáva do pozornosti... Mrkvovitú rastlinu - fenikel pestovali kvôli hľuziam a semenám už s...
Mnoho žien sa aj počas tehotenstva chce stravovať zdravo. Pre niektoré je dokonca tento stav dôvodom k prechodu na zdravší jedálniček. Jeho súčasťou by malo byť aj dostatočné množstvo proteínu (bielkovín).
Občas sa stane, že nemôžeme jesť určité druhy potravín. Jedným z takýchto prípadov je aj situácia keď trpíte celiakiou. Ani tento problém vás nemusí odradiť od prípravy chutných a výživných jedál.&nbs...
Káva a špeciálne tá zrnková je niečím bez čoho si množstvo z nás nevie predstaviť svoj deň. Viete však, že okrem lahodnej chuti má pre vás pitie kávy aj priaznivé účinky na zdravie. Viac si o nich povieme práve...
Ruku na srdce: kto z nás občas nevyhodí roztekajúcu sa uhorku, zvráskavenú papriku alebo plesnivý zeler? Podľa prieskumu Science Direct skončí u nás v odpade 35,3 kg zeleniny a ovocia na oso...
Mnoho ľudí prechádza vo svojej strave na rastlinné mlieka. Majú na to rôzne dôvody. Najčastejším motívom sú potravinové alergie, zlé trávenie mliečnych výrobkov, alebo vynechanie živočíšnych produktov zo stravy...
Neznášanlivosť mliečneho cukru, ktorý obsahuje mlieko a všetky produkty z neho vyrobené, je u nás pomerne časté ochorenie. Podľa štatistík na ňu trpí 15 až 25 percent Slovákov. Laktózová intolera...
Určite už ste už počuli o názve „raw food“. Čo raw food znamená a aké prináša výhody pre organizmus?Príroda dala každému jedlu jedinečný dokonalý mix a tieto životne dôležité enzýmy umožňujú človeku úplne...
V prípade akýchkoľvek väčších sviatkov je vo väčšine bežných slovenských domácností samozrejmosťou dodržiavanie tradícií. V obľube máme najmä tie, ktoré sú spojené s jedlom. Tradičné jedlá a ...
Podráždené črevá, nafúknuté brucho, únava, bolesti či orchester v žalúdku a nepravidelná stolica. Nielen po dovolenkách a sviatkoch si treba dať do poriadku trávenie. V bruchu je totiž ukrytá naša im...
Premnožené kvasinky (kandidóza) dokážu poriadne potrápiť. Väčšinou ich poznáte v podobe rôznych nepríjemných gynekologických problémov. Prejavujú sa ale aj inak. V dnešnom článku sa pozrieme na to, čo...
Konjak je rastlina, celým menom Amorphallus konjak, ktorá je pestovaná v Japonsku vo vyšších nadmorských výškach. Rastlina sa vyskytuje predovšetkým v lokalitách mimo civilizácie a nie je tak tox...