Tropické horúčavy sú nebezpečenstvom leta

V posledných rokoch sa aj v dôsledku globálneho otepľovania čoraz častejšie vyskytujú vysoké teploty a tropické teploty. Najnebezpečnejšie je, ak trvajú niekoľko dní za sebou. Spôsobujú malátnosť, únavu, ospalosť, bolesti hlavy, závraty alebo nevoľnosť.

vincentka_leto_110724

Hrozí i riziko úpalu, čiže prehriatia organizmu, alebo úžehu (prehriatie mozgu). Zvlášť nebezpečné môžu byť tropické teploty pre veľmi malé deti a seniorov. Predovšetkým seniori by si mali dávať pozor na prehriatie, pretože k vyššiemu veku sa pridávajú aj súvisiace diagnózy a kombinácia oboch môže mať fatálne následky. Dobrým pomocníkom pre zvládanie horúčav a dehydratácie tela je svetoznáma minerálna voda Vincentka.

K letu však patria aj  dehydratácie, hnačky, zvracania, letné angíny zo striedania teplôt, neprimeraná fyzická námaha, prechladnutia z účinkov klímy. Škodí i nemierne pitie alkoholu, kávy, jedenie mastných jedál. Aj vtedy je na mieste siahnuť po osvedčenej minerálnej vode Vincentka, vyvierajúcej v Luhačoviciach. 

Iónové nápoje doplnia minerály

 Riaditeľ Vincentky, a. s., Ján Šumšal hovorí: „Už len vymenovanie všetkých chorôb a neduhov, pri ktorých pomáha minerálna voda Vincentka, je nadlho. Mnohé  z nich sú celoročné, iné sezónne. Práve letné obdobie je charakteristické zvýšeným výparom vody z organizmu a s tým súvisiaceho úbytku minerálov a iónov z tela pri potení. To sa môže prejaviť až svalovými kŕčmi a kolapsom. Vtedy je namieste doplniť potrebné látky iónovými nápojmi, ktoré nahradia stratené tekutiny, minerály a ióny. Okrem umelo vyrábaných ióniových nápojov je na výber aj 100% prírodná minerálna voda Vincentka, ktorá je vlastne prirodzeným prírodným iónovým koktailom. Konzumácia iónových nápojov je opodstatnená predovšetkým pri dlhotrvajúcich a vysoko intenzívnych aktivitách.“

Úbytok minerálov pri dehydratácii

Pri potení odchádzajú z tela potrebné minerálne látky ako sú sodík, draslík a horčík. Najvýraznejšie je to vidieť pri vytrvalostných športoch. Pri ľahkej dehydratácii (zvracanie, mierna hnačka, vysoká teplota, alebo fyzická námaha) je prvým krokom k náprave rovnováhy v organizme vypitie 500 - 750 ml tekutín. Pijú sa postupne a v malých dávkach. Tu je miesto aj pre Vincentku. Pri vážnejších stavoch a pri väčšej strate vody (hnačka, zvracanie) sú už nutné infúzie rehydratačných roztokov, ktoré sa podávajú v nemocniciach.

Správny pitný režim

Správny pitný režim je vlastne prijímanie dostatočného množstva tekutín a to v každom ročnom období. Najlepšie je striedať rôzne nápoje. Neoddeliteľnou súčasťou takéhoto režimu by mala byť aj minerálna  voda Vincentka. Hlavne v lete. Vincentka je ideálnou pre dopĺňanie minerálnych solí, pretože pomáha regenerovať vnútorné prostredie po veľkých stratách potu. Preto je vhodná pri športových výkonoch a tréningoch, cvičeniach, pri ťažkej fyzickej práci, pobyte v teplom prostredí a horúčkovitých ochoreniach. Denne postačí –a to aj v lete 0,3 až 0,7 l Vincentky na nahradenie minerálov vylúčených potením pri bežnej fyzickej námahe. Pri horúčavách a väčšej fyzickej záťaži sa môže mierne zvýšiť aj denná konzumácia Vincentky.

Rad minerálov

,,Vincentka je síce svojím pôvodom morskou vodou, ale obohatením ďalšími minerálnymi prvkami, CO2 a zriedením podzemnou vodou sa od morskej vody líši. Vincentka je viac ako trojnásobne menej slaná. Kým morská voda má cca 35 g solí na liter, Vincentka cca 10 g/l. Pri väčšej pravidelnej konzumácii Vincentky je dobré poradiť sa o odporúčaných množstvách s lekárom. Táto minerálka je vhodná ako prírodný doplnok výživy pre bežných ľudí, športovcov ale aj deti, tehotné ženy a rekonvalescentov. V jedinom nápoji dokáže nahradiť úbytok solí a celého radu prvkov. Obsahom iónov sodíka, draslíka, vápnika, lítia, horčíka, fluóru, chlóru, jódu, pomáha obnovovať rovnováhu týchto prvkov v organizme. Navyše obsahuje vo fyziologickom pomernom zastúpení aj biogénne prvky - lítium, rubídium, cézium, meď, zinok, vanád, chróm, kobalt,“ vymenúva J.Šumšal. 

Preventívne užívanie

Vincentka sa môže užívať aj preventívne a to najlepšie studená alebo sa používa na riedenie ovocných štiav. Slúži i na zálievku zeleninových šalátov a zapíjajú sa ňou alkoholické nápoje a káva. V horúcich letných dňoch chutí vychladená a zmiešaná s kvalitným suchým bielym vínom v pomere 1:1 ako strik. Výnimočná chuť takého striku znižuje kyslosť vína, neutralizuje žalúdočnú kyselinu a upravuje metabolizmus po alkoholových excesoch. Používa sa i na prevenciu zubného kazu a vyplachovanie úst. Vincentka je označovaná liekom našich babičiek. Jej liečivé i preventívne účinky preverili stáročia. Kedysi sa podávala aj na viedenskom cisárskom dvore a vo viedenských kaviarňach.

Pozor na klimatizácie všetkých druhov

Či už pocestujete autom, lietadlom, alebo navštívite kino, či iné klimatizované priestory, je dobré mať pri sebe Vincentku. Pri pití dopĺňa ióny a pri vstreknutí nosným sprejom, či kloktaní vytvára ochranný film na povrchu sliznice. Ocenia to predovšetkým alergici. Pred cestou stačí do každej nosnej dierky strieknuť po dva razy Vincentku. a v dutinách sa tak vytvorí ochranný film. Pri dlhom rozprávaní, v klímou vysušenom prostredí, sa vysuší aj ústna sliznica a dostaví sa nepríjemné škriabanie v hrdle. Vtedy pomôžu aj pastilky Vicentka určené na cmúľanie. Vincentka sa nemá piť na ex. Najlepšie je pomaličky si ju popíjať, ovlažovať si s ňou ústa.

Pravidelne a primerane

Dôležitá je predovšetkým pravidelnosť pitia tekutín. Piť treba priebežne počas celého dňa. Najlepšie je piť čistú vodu a minerálky v primeranom množstve podľa obsahu minerálov. Nedostatok vody môže viesť k dehydratácii - stavu, pri ktorom nie sme schopní vykonávať bežné činnosti. Dokonca aj mierna dehydratácia môže vyčerpať energiu a spôsobiť, že ste unavení. Príčiny dehydratácie u detí: zvracanie, hnačka, nedostatočný, resp. žiadny príjem tekutín. U detí je treba dávať pozor čo pijú a ako často, lebo pijú nepravidelne, alebo málo. Pozor na kofeín, lebo odvodňuje.

Viac informácií je na www.vincentka.cz.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.