Pozvánka na pôvodny slovenský muzikál Mojžiš

Divadlo Nová scéna uvedie v dňoch 25. a 26. októbra 2024 svetové premiéry pôvodného slovenského muzikálu Mojžiš. Inscenácia na motívy známeho biblického príbehu dostala atraktívnu, modernú scénickú, hudobnú i tanečnú podobu.

mojzisdns_241024

MOJŽIŠ, R. Autner, P. Vyskočil, T. Majláth, tanečná company, foto Zdenko Hanout

V réžii Patrika Vyskočila sa v hlavných úlohách predstavia Lukáš Pišta, Patrik Vyskočil, Dárius Koči, Richard Autner, Mirka Gális Partlová a Barbora Švidraňová.

Na javisko Divadla Nová scéna sa po rokoch opäť dostáva biblický príbeh. Po muzikáloch Evanjelium o Márii, Jozef a jeho zázračný pestrofarebný plášť a František z Assisi je tu príbeh Mojžiša a Exodu, príbeh, ktorý fascinoval tvorcov po stáročia a ktorý inšpiroval aj autora námetu, spoluautora libreta, textov piesní a hudby Patrika Vyskočila:„Prvé moje stretnutie s  príbehom Mojžiša bolo na hodinách náboženstva, neskôr v dospelosti ma inšpiroval film Ridleyho Scotta Exodus, ako aj film Mojžiš s Benom Kingsleym v titulnej postave a dokonca aj  jedna z mojich najobľúbenejších animovaných rozprávok Princ Egyptský  s fenomenálnou hudbou Hansa Zimmera.  Myšlienka muzikálovo spracovať príbeh Mojžiša prišla niekedy v čase začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, z ktorej začali na Slovensko prúdiť húfy ľudí hľadajúcich útočisko. Preto som si zvolil práve Mojžiša a tému biblického Exodu. aby som na jeho základe postavil silný príbeh hľadania kultúrno národnostnej identity, hľadania nádeje, viery a odpustenia, ktoré tak veľmi absentujú v súčasnej polarizovanej spoločnosti.

Režisér Patrik Vyskočil spolu s dramaturgom Dávidom Hartlom ako inscenátori už majú za sebou úspešné divadelné projekty Cyrano z predmestia a The Bodyguard, autorsky a inscenačne sa podieľali na hudobno-tanečnej šou Ak veríš zázrakom a množstve koncertov. V prípade Mojžiša ide o ich prvý autorský celovečerný muzikál  a pri jeho tvorbe na spoluprácu oslovili špičkových divadelných tvorcov. Na librete a dialógoch spolupracovali s Petrom Pavlacom, hudbu k muzikálu vytvoril Patrik Vyskočil s Ľubomírom Dolným a na textoch piesní spolupracoval s Jánom Štrasserom. Diváci sa môžu tešiť aj na súčasné moderné choreografie Ladislava Cmoreja a Miroslava Figuru, pôsobivú scénu Mareka Hollého a nadčasové kostýmy Ľudmily Várossovej.Vznikol tak moderný muzikál, ktorý síce spracúva tému spred troch tisícročí, ale svojím vyznením je atraktívny pre všetkých divákov. Tak k nemu pristupoval aj skladateľ a dirigent, zodpovedný za hudobné naštudovanie, Ľubomír Dolný:
 „Hudba je skomponovaná pre 19- členný orchester, ktorý bude účinkujúcich sprevádzať naživo počas predstavení, vychádza z textu, podporuje ho, ako aj charaktery postáv. Nájdete v nej dobové prvky, náznaky popu i etnickej hudby, to všetko s využitím klasickej novovekej hudby.“

Titulnú postavu Mojžiša stvárňuje v alternácii s Patrikom Vyskočilom skúsený sólista divadla Lukáš Pišta:
„Mojžiša zaraďujem v mojom repertoári medzi moje srdcovky. Skúšalo si mi veľmi dobre, pretože je to téma môjmu srdcu veľmi blízka, keďže som veriaci a tento príbeh dobre poznám.
Mojžiša stvárňujem ako človeka horkokrvného, spravodlivého, inteligentného. Milujúceho a veriaceho v Boha. Zahrať ho, bolo pre mňa výzvou a súčasne je aj nesmiernou cťou.“
Nadčasovosť tém, ktoré muzikál Mojžiš prináša, sa v plnej miere zrkadlí aj v kostýmoch kostýmovej výtvarníčky Ľudmily Várossovej:
„Aktualizácia príbehu zo Starého zákona do súčasnosti je len významovým odtieňom toho, čo sa v dejinách ľudstva deje neustále naprieč storočiami. Dnes to však pociťujeme oveľa naliehavejšie. Sme konfrontovaní s militantnosťou, so xenofóbiou, s mocenskou dominanciou. Náš divák sa musí sám nájsť v príbehu o Mojžišovi. Aby sa v reálnom živote vedel vzoprieť neprávosti, potupe, hlúposti. Aby mal silu odpúšťať a nestratiť nádej. Našich hrdinov stretávame na ulici či v médiách. Na jednej strane pôsobia civilne, na druhej strane si v kostýmoch nesú farebnú pečať chladu, hrôzy, slobody či nádeje. Týmto, ale i rafinovaným strihom, je svet na javisku, takpovediac, súčasne štylizovaný.“

Dlhoočakávaný muzikál Mojžiš prichádza ako prvá premiéra sezóny 2024/2025 na javisko Divadla Nová scéna. Pretože príbehy z Knihy kníh sú stále aktuálne a ľudia sa nemenia – tak ako vtedy i dnes prežívajú  lásku, radosť, smútok, strach, hľadajú svoje korene a miesto pre lepší život.Svetové premiéry uvedie Divadlo Nová scéna 25. a 26. októbra 2024.

Tvorcovia:

Námet, koncept, libreto                                     Patrik Vyskočil, Dávid Hartl
Libreto, dialógy                                                  Peter Pavlac
Hudba                                                                Ľubomír Dolný, Patrik Vyskočil
Texty piesní                                                        Ján Štrasser, Patrik Vyskočil
Réžia                                                                 Patrik Vyskočil
Dramaturgia                                                      Dávid Hartl
Hudobné naštudovanie, dirigent                       Ľubomír Dolný
Kostýmy                                                            Ľudmila Várossová
Choreografia                                                      Ladislav Cmorej, Miroslav Figura
Scéna                                                                  Marek Hollý
Zbormajsterka, korepetície, ansámblový spev   Iveta Weis Viskupová  
Svetelný dizajn                                                   Matúš Gazdík 
Projekcie                                                             Tomáš Majláth

Obsadenie:

MOJŽIŠ                           Lukáš Pišta, Patrik Vyskočil
RAMSES                         Dárius Koči, Richard Autner a.h.
MIRIAM                           Mirka Gális Partlová, Barbora Švidraňová a.h.
JETRHO                          Pavol Topoľský, Michal Ďuriš a.h.
FARAÓN                          Juraj Ďurdiak, Ján Mistrík
KRÁĽOVNÁ                     Jana Lieskovská, Soňa Norisová a.h.
TZIPORAH                       Lenka Machciníková, Petra Dubayová a.h.
SECHMET                       Tomáš Majláth, Csongor Kassai a.h.
AARON + company         Michal Candrák, Vladislav Plevčík
MOJŽIŠOVA MATKA       Monika Drgáňová, Kristína Vrecková
MALÝ MOJŽIŠ                 Arthur Haverda, Jakub Kozák
MALÝ RAMZES               Leonard Bíró, Jonáš Tóda
MALÁ MIRIAM                 Nela Kronauerová, Olívia Portella, Amélia Tkáčová   

V predstavení muzikálu Mojžiš hrá 19- členný orchester, vystupuje 10 tanečníkov, 6 členov tanečno-speváckej company a 10 členov off stage zboru.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.