Potulky po barokových pamiatkach v Stredočeskom kraji

Napísal CzechTourism 24. október 2024

Stredné Čechy sú známe zaujímavými a ľahko dostupnými turistickými cieľmi. Okrem bohatej histórie, prírodných úkazov či živých tradícií ponúkajú každoročne i nové cestovateľské aktivity. Prinášame jeden tip v Kutnej Hore a druhý pri obci Suchomasty.

czech_tourism_1024

Sankturinovský dom, zvonica Borek

Sankturinovský dom v Kutnej Hore po renovácii

Kutná Hora otvorila opravený Sankturinovský dom v centre mesta. Do jeho priestorov sa vrátilo infocentrum a Galéria Felixa Jeneweina - maliara a ilustrátora. Pôvodne gotický, neskôr barokovo prestavaný objekt, vznikol na konci 13. storočia ako opevnená vežová stavba výrobného charakteru. V hutníckych zariadeniach sa tu spracovávala strieborná ruda. Zvláštnosťou je okrem iného historická veža, ktorej základy siahajú do hĺbky 7,5 metra. Na konci 15. storočia dom kúpil kráľovský zlatník Beneš z Trničí a prestaval ho na luxusný palác. Pri rozsiahlom požiari mesta v roku 1770 budova vyhorela a pri prestavbe získala dnešnú podobu.

kutna_hora_cztourism_24

Znovuotvorenie zvonice Borek u Suchomast

V minulom roku prebehla rekonštrukcia zdevastovanej barokovej zvonice – murovanej stavby, ktorá sa nachádza na návrší v blízkosti Kostola sv. Mikuláša. Stavba vznikla v druhej polovici 18. storočia na mieste pôvodnej drevenej zvonice, ktorá bola vystavaná v roku 1517. Návštevníci môžu od Veľkej noci nahliadnuť do priestorov jednej z najstarších zachovaných zvoníc v Česku a vidieť viac ako 500 rokov starý zvon z dielne majstra Bartoloměja v Novom meste Pražskom. Tento zvon majster odlial v roku 1517 pre zvonicu na Borku a v marci 2024 sa sem po 30 rokoch vrátil späť. Návštevníkov uchváti krásny výhľad na krajinu a neuveriteľný genius loci. V priebehu roka sa plánuje aj revitalizácia pozemku okolo zvonice.

borek_cztourism_24

Turistický tip: V Borku začína alebo končí sedemkilometrový náučný chodník Klonk so 14 zastávkami spájajúci Konepruské jaskyne, geologickú lokalitu Klonk pri Suchomaste a osade Borek.

Zdroj foto: CzechTourism

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.