Vedci objavili nový typ sexuálnej príťažlivosti

Milostné trojuholníky sú súčasťou vzťahov od nepamäti. Doteraz sa však prevládal názor, že tretieho priťahuje jeden z páru. Teraz však vedci prišli so zistením, že tretiu osobu nepriťahuje jednotlivec, ale vzťah a energia, ktorú spolu dvaja v páre zdieľajú. 

freepik_couple_1024

Podľa odborníkov ide o úplne novú formu sexuálnej príťažlivosti – tzv. symbiosexualitu.

Nová štúdia vedcov z University of Seattle publikovaná v  Archives of Sexual Behavior potvrdzuje, že existuje nová forma sexuálnej príťažlivosti - nazývaná symbiosexualita. Symbiosexuáli necítia romantickú a sexuálnu príťažlivosť k jednotlivcovi, ale k obom partnerom súčasne. Priťahuje ich vzájomná energia a ich iskrenie. Zo štúdie 373 ľudí takmer 40 % uviedlo, že ich priťahujú obaja ľudia v páre a ich vzťah. Približne 35 % ľudí pocítilo túto príťažlivosť občas alebo často, zatiaľ čo 51 % respondentov pocítilo túto príťažlivosť viackrát.

Podľa odborníkov sa táto nová forma príťažlivosti zameriava na energiu, multidimenzionalitu a silu, ktorá existuje medzi dvoma ľuďmi v klasickom páre. "Je to teda akýsi milostný trojuholník pripomínajúci polyamóriu. Prejavy symbiosexuality v súčasnosti možno vidieť vo filmoch ako Challengers alebo Profesor Marston a zázračné ženy," hovorí Veronika Kubíčková, odborníčka z e-shopu www.ruzovyslon.sk, ktorý predáva erotické pomôcky a zaoberá sa zdravou sexualitou.

Výsledky štúdie by nás mali prinútiť zamyslieť sa nad ľudskou príťažlivosťou ako takou. "Nemožno to vnímať len ako individuálnu záležitosť, čoraz viac to zahŕňa širší okruh ľudí," povedala Sally Johnstonová, profesorka antropológie a sociológie  , ktorá viedla štúdiu. Podľa nej možno symbiosexuálov charakterizovať ako extrovertov bez výrazných sklonov k žiarlivosti, ktorí potrebujú veľkú dávku intimity, pozornosti a starostlivosti. "Dúfam, že to zníži stigmu v monogamných aj nemonogamných komunitách, a rozšíri konceptualizáciu túžby v štúdiách sexuality," dodáva Johnston.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.