V období staroveku sa hľadelo na med ako na zázrak; a ešte i dnes, napriek dlhodobým vedeckým výskumom, zostáva veľkou záhadou.
Hľuzovka je vyhľadávaná kulinárska delikatesa pre svoju chuť, vlastnosti a ojedinelosť. Prvé zmienky sú z dôb biblických a jej vzácnosť pretrváva dodnes.
Kvalitný olivový olej - olej z prvého lisovania, takzvaný panenský. Menej známe oleje, ako sú napr. makový, mandľový, makadamový, majú nielen zaujímavú chuť...
Mikróby nás obklopujú všade a sú súčasťou nášho tela aj nášho života, bez ktorých by sme nemohli existovať zároveň nám vedia aj strpčiť život.
Pitie kávy patrí k spoločenským rituálom... Tvorí kulisy dôverným rozhovorom i dôležitým obchodným rokovaniam. Čo o nej vlastne vieme?
Určite sa aj vám stalo, že stojíte na kuchárskou knihou a nerozumiete, čo ktorý výraz znamená? Ponúkame vám niektoré z nich.
Poznáme šesť základných chutí: sladkú, slanú, ostrú, kyslú, trpkú a horkú. Ich prostredníctvom môžeme ovplyvňovať vnútornú rovnováhu organizmu.
Jeho názov je odvodený od jeho spôsobu sušenia na slame a ide o veľmi kvalitné sladké víno z neskorého zberu, ktoré je vhodným tipom aj pre darček.
Ako stoluješ, taká je tvoja kultúrna úroveň, znie neokrídlené príslovie, ale zdá sa, že pravidlá stolovania Slovákov nijak zvlášť netrápia.
To, ako správne degustovať víno, každý z nás aspoň teoreticky ovláda, ale dobrej degustácii musí predchádzať aj správne podávanie tohto moku.
Pojem čaj o piatej snáď v každom vyvolá predstavu, ako sa postaršie anglické dámy na konci 19. storočia stretávajú v nóbl salóniku, kde z porcelánových šálok popíjajú čaj.
Ten, kto má v obľube syry určite potvrdí, že talianske syry patria k tým chutnejším a kvalitnejším, treba tiež podotknúť, že tridsať druhov z tých najznámejších vlastní ochrannú známku.
Vôňa a chuťové účinky korenia dokážu premeniť aj celkom jednoduchý pokrm na pozoruhodný gurmánsky zážitok. Stačí dodržiavať zásadu: všetko s mierou...
Tí, ktorí spoznali a vyskúšali výhody tlakového hrnca tzv."papiňáka", sa ho už nechcú vzdať a bez jeho pomoci si hádam varenie ani nedokážu predstaviť...
Kaviár, losos, šampanské či čokoláda... bežný človek sa s takýmto jedlom nestretáva každý deň... Prečo si však z času na čas nedopriať niečo výnimočné?
...ak použijete marinády na rezne budú tak budú jemnejšie, v celosvetovom meradle sa rozlišuje niekoľko tisíc druhov ryže a zelenina sa varí krátko?
Mnohé vynálezy bývajú dielom náhody, a tak to bolo aj so šumivým vínom, nazývaným tiež sekt, šampanské prípadne elixír lásky...
Predlžovanie trvanlivosti potravín pomocou chladu je už dnes samozrejmosťou, každá potravina sa však musí skladovať inak.