Ako zistím, že je môj hotel eco friendly?

Napísal Mgr. Barbora Bognárová 08. november 2022

Doma aj v práci sa snažíme poctivo triediť odpad, nepoužívať výrobky z plastu určené na jedno použitie, ako sú plastové slamky či rôzne obaly. Tieto zvyky si so sebou často berieme aj na dovolenku.

hotel_eco_friendly

Naučili sme sa totiž správať zodpovedne a ohľaduplne k prírode a životnému prostrediu. Je tak pre nás prirodzené, že nám na týchto zásadách záleží aj v čase, keď prídeme do hotela.

Pripravili sme pre vás 7 tipov, ako zistíte, či hotel, v ktorom si plánujete oddýchnuť, myslí na prírodu rovnako ako vy a je jednoducho „eco friendly“.

1.    Drevený kľúč od izby

Namiesto klasických a tradičných kľúčov dnes hotely využívajú  karty, ktorými si hostia odomykajú izby. Väčšinou sú vyrobené z plastu, a tak prvý kontakt s hotelom na recepcii je ten, že dostanete do rúk plastovú kartičku. Nie však vo Vysokých Tatrách. „My sme veľmi radi, že sme sa mohli pripojiť k dvadsiatke hotelov siete Kempinski, ktoré vlani vymenili plastové karty za karty vyrobené z dreva,“ zhodnotila Kathrin Noll, generálna riaditeľka Grand Hotela Kempinski High Tatras a dodala, že spotreba plastov sa vďaka tomuto kroku v rámci siete znížila o 765 kilogramov.

 2.    Uteráky a bielizeň

Všimli ste si po príchode na izbu na nočnom stolíku niečo nezvyčajné? Okrem malej lampičky na ňom hostia často nájdu aj malé predmety, či sošky. V hotelovej reči to je „Green linen artefact“ a hosť vďaka nemu môže rozhodnúť o tom, či jeho posteľná bielizeň bude vymenená alebo nie. Položením drobného predmetu na posteľ dá hosť vedieť chyžnej, že by si prial posteľnú bielizeň vymeniť. Ak ho ponechá na nočnom stolíku, prispeje tak k snahe znížiť spotrebu vody a energie určenej na pranie. Ani doma si predsa nevymieňame posteľnú bielizeň či uteráky každý deň. Artefakt v sieti hotelov Kempinski býva odkazom na niečo lokálne, je ručne vyrobený a môže mať podobu stromu, prípadne v exotických krajinách aj korytnačky. Rovnako celosvetovo zaužívaným znamením je aj položenie uterákov na vaňu či na podlahu, vtedy vám budú vymenené za čisté.

2_kempinski_1122

3.    Používanie plastov na jedno použitie

Dnes si už uvedomujeme, aký vplyv má plastový odpad na životné prostredie a akú vysokú uhlíkovú stopu má produkcia plastov. Siete hotelov sa postupne zbavujú výrobkov z plastu na jedno použitie vo všetkých prípadoch, kedy je k dispozícii adekvátna náhrada. Hrebene, zubné kefky, ale tiež plastový obal, v ktorom sú vatové tampóny, pilník a podobné hygienické potreby boli vymenené za papierové alebo drevené, a to v roku 2020. Šampóny, sprchové gély a telové mlieka sú vo väčšine hotelov siete Kempinski od spoločnosti Salvatore Ferragamo a sú v obaloch, ktoré sú vyrobené zo 100 % recyklovaných plastov. Rovnako hotelové papuče už nie sú balené v plastovom obale, ale vo vrecúšku z organzy.

4.    Čo s neminutým mydlom?

Rozmýšľali ste počas pobytu v hoteli o tom, čo sa stane s neminutým mydlom či kozmetickými prípravkami? Hotely sa môžu zapojiť do iniciatívy Clean The World, ktorej cieľom je zbierať a recyklovať mydlá a tiež balené kozmetické prípravky. Počas predchádzajúceho roku, kedy bolo veľké množstvo hotelov zatvorených pre pretrvávajúcu pandémiu, sa podarilo zabrániť tomu, aby 726 kilogramov plastov a 207 kilogramov mydla skončilo na skládke odpadu. „Sme radi, že sme sa do tejto iniciatívy zapojili a vďaka recyklovaniu vyzbieraných kozmetických produktov sa podarilo rozdistribuovať viac ako 4-tisíc mydiel do komunít, ktoré to potrebovali,“ priblížila Kathrin Noll.

5.    Podpora lokálnej ekonomiky

Dnes sa však pozerá aj na to, aký má hotel vplyv na ekonomiku regiónu, v ktorom sa nachádza a tiež na to, ako podporuje lokálne komunity, firmy a miestnych ľudí. „Môžeme povedať, že veľké množstvo ingrediencií a produktov, ktoré využívame v hotelovej reštaurácii pochádza od miestnych dodávateľov. Zameriavame sa aj na podporu miestnych odborných škôl, s ktorými spolupracujeme a dávame možnosť študentom rozvíjať sa vďaka praxi v našom hoteli. Samozrejme, väčšina našich zamestnancov pochádza z regiónu Vysokých Tatier,“ hovorí Miroslav Zamiška, šéfkuchár hotelovej Grand Restaurant.

6.    Ochrana zvierat

Asi najväčšou témou pri ingredienciách používaných v hotelových kuchyniach a reštauráciách sú vajíčka. V záujme poskytnúť svojim hosťom to najlepšie, sa takmer všetky hotely a reštaurácie už niekoľko rokov vyhýbajú vajíčkam pochádzajúcim z klietkových chovov. Sieť Kempinski sa dokonca zaviazala, že do roku 2025 už nebude používať žiadne vajíčka z klietkových chovov. „Sú hotely vo vzdialených destináciách, ktoré s tým môžu mať problém, no my v strednej Európe sme sa k tomuto zaviazali už v roku 2020,“ vysvetľuje šéfkuchár.

7.    Iniciatíva EarthCheck

Cieľom celosvetovej výzvy EarthCheck, ktorej súčasťou je aj tatranský Grand Hotel Kempinski, je maximalizovať zážitok, ktorý má z pobytu každý hotelový hosť a zároveň minimalizovať stopu, ktorú jeho pobyt zanecháva na životnom prostredí. Hotely, ktoré sú do tejto iniciatívy zapojené, aktívne zaznamenávajú rôzne aktivity týkajúce sa ich prevádzky, ako sú spotreba vody, spotreba energií, ale aj uhlíková stopa či odpadové hospodárstvo a ďalšie.  

1_kempinski_1122

Zdroj foto: Kempinski

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.