Zbaľte aj auto na dovolenku

Chcete ísť za poznaním či letnou destináciou vlastnou dopravou? Čo všetko skontrolovať, na čo nezabudnúť a ako na tom ušetriť? Poznanie, voľnosť, ale aj nižší rozpočet. To sú často benefity cestovania vlastnou dopravou.

travel_car_family_24

Nie ste limitovaní sprievodcom či oficiálnym programom cestovnej kancelárie, môžete navštíviť rôzne miesta nielen počas cesty, ale aj v samotnej destinácii, a dovolenka vlastným autom obvykle prináša aj nižšiu záťaž pre rozpočet. Lenže, občas auto nie je dosť veľké pre zbalenie celej posádky a batožiny, a inokedy zas nevyťažíme z úspor až toľko, koľko by sme mohli. Odborník radí, ako zbaliť čo najúspornejšie nielen seba, ale aj auto.

Detaily sa zídu

Hoci narýchlo sa zbaliť a vybrať sa, kam vás vietor zaveje, má svoje čaro, málokedy to prináša úsporu pre vašu peňaženku. Preto, ak už padlo rozhodnutie, kam chcete ísť na dovolenku, trasu, zastávky na občerstvenie, natankovanie paliva či prípadné prespatie si vopred naplánujte. Zistite si tiež, aké sú poplatky za diaľnicu, aká je sieť čerpacích či dobíjacích staníc a ceny za palivo, kde sa vám oplatí výhodnejšie tankovať. „Pri jazde elektromobilom je zas potrebné si cestu naplánovať už s ohľadom na nabíjacie stanice a vyplnenie času počas nabíjania vozidla,“ hovorí Vladimír Guštafik, Head of Operations Services Business Lease  Slovakia. Spoločnosť je poskytovateľom komplexnej mobility vrátane operatívneho lízingu pre právnické aj fyzické osoby. Vyhnete sa tak blúdeniu, či zbytočným obchádzkam, a teda aj zbytočnému navyšovaniu spotreby.

Skontrolujte auto...

Skontrolovanie technického stavu vozidla pred každou dlhšou cestou by malo byť samozrejmosťou. Ide najmä o kontrolu funkčnosti bŕzd - brzdového obloženia, doštičiek aj tlmičov, stav autobatérie, funkčnosť svetiel, stieračov či stav prevádzkových kvapalín, aj funkčnosť  a stav klimatizácie. „Tlak v pneumatikách treba prispôsobiť záťaži vozidla, keďže väčšinou na dovolenky sú vozidlá plne obsadené a naložené. Správne nahustenie pneumatík má vplyv nielen na ich životnosť, ale aj na bezpečnosť jazdy. Nezabúdajte tiež na kontrolu stavu náhradnej pneumatiky alebo opravnej sady, počet reflexných viest podľa smerníc jednotlivých krajín, ale aj kompletnosť povinnej výbavy a obsahu lekárničky, ak ste ju už používali. Tiež vyskúšajte aj stav a funkčnosť klimatizácie, ak ste ju dlhšie nepoužívali,“ spresňuje Vladimír Guštafik.

...aj kontakty

Obdobne majte poruke príslušné tlačivá a kontakty v prípade poistnej udalosti. „Už vopred si zistite, aký je rozsah vašich asistenčných služieb v prípade, že potrebujete náhradnú mobilitu kvôli nehode, nepojazdnosti, či krádeži vozidla a podobne,“ vysvetľuje odborník. V prípade využívania operatívneho lízingu je výhodou nepretržitá asistencia po celej EÚ, kedy má vodič nárok okrem odtiahnutia vozidla aj na náhradnú mobilitu. „Pred cestou si skontrolujte aj platnosť zelenej karty a na jej zadnej strane si pozrite zoznam, či platí v krajine, do ktorej cestujete. Ak nie ste majiteľom vozidla,  napríklad ho máte na operatívny lízing, v krajinách mimo EÚ vyžadujú notársky overené splnomocnenie na používanie vozidla. V Business Lease ho vydávame na vyžiadanie,“ hovorí Vladimír  Guštafik.

Jazdite efektívne

Nielen správne naplánovanie trasy, ale aj energeticky efektívna jazda má vplyv na peňaženku. „Nie je určite tajomstvom, že spotrebu paliva ovplyvňuje najviac štýl jazdy. Defenzívna jazda, predvídanie, či plynulé rozbehy majú určite pozitívny vplyv na spotrebu paliva,“ upozorňuje Vladimír Guštafik. Dovolenka vám neujde, neznervózňujte sa,  a vyhnite sa razantnému pridávaniu a následnému silnému brzdeniu. K plynulosti, a teda aj k energeticky efektívnej jazde, môže pomôcť navigácia, vďaka ktorej sa viete v reálnom čase vyhnúť dopravným zápcham. „Netreba zabúdať, že pri státí v kolónach a používaní klimatizácie vo vozidle s naštartovaným motorom má vozidlo tiež určitú spotrebu paliva, aj keď stojíte,“ podotýka. Z týchto dôvodov však tiež nejazdite s palivom v nádrži či nabitím batérii, takpovediac, na doraz, lebo nikdy neviete, či vám kvôli kolóne vydrží palivo resp. energia na dojazd po najbližšiu čerpaciu či nabíjaciu stanicu. Samozrejme, na spotrebu má veľký vplyv aj rýchlosť jazdy. Znížte rýchlosť na diaľnici čo i len o 10 km/hod. a rozdiely v spotrebe budú viditeľné, čo sa prejaví práve pri dlhých cestách.

Zbaľte sa len do auta...

Pri dlhších cestách na dovolenku je vhodné zvážiť použitie strešných boxov,“ konštatuje Vladimír Guštafik. Jednoducho povedané, ak sa viete zbaliť do vozidla, je to z hľadiska spotreby určite lepšie riešenie, ako použitie strašného boxu. V prípade, že si chcete zobrať na dovolenku aj bicykle, je vzhľadom na odpor vzduchu, a teda aj spotrebu vozidla, vhodnejšie zvoliť nosič na zadnej časti vozidla, než na streche. Pokiaľ však už na streche vozidla potrebujete mať namontovaný strešný box alebo bicykle, znížte rýchlosť. Bude to mať pozitívny vplyv nie len na spomínanú spotrebu paliva, ale aj na stabilitu vozidla a bezpečnosť najmä pri bočnom vetre.

...alebo zbaľte väčšie auto

V prípade, že sa do vozidla zbaliť neviete, je na zváženie „zbaliť“ väčšie auto. „Krátkodobý prenájom slúži nielen klientom využívajúcim operatívny lízing, ale aj bežným záujemcom. Obsahuje pritom identické služby, ako služba operatívneho lízingu s dodatočnou výhodou, ktorou je flexibilita spojená s vrátením,“ hovorí Pawel Bednárčik, Team Manager Rental spoločnosti Business Lease Slovakia. Prenájom zahŕňa širokú škálu služieb, vrátane zákonného a havarijného poistenia, cestnú daň, slovenskú diaľničnú známku, tankovacie karty, cestnú asistenciu 24/7 v rámci celej EÚ a sezónne prezutie pneumatík. Aj tu je každé vozidlo v prípade technickej poruchy alebo nehody vybavené službou Business Lease Assistance 24/7, ktorá zahŕňa kompletný servis vrátane odtiahnutia, opravy a náhradnej mobility pre klienta. V prípade potreby vám vie lízingová spoločnosť vybaviť vozidlo aj detskou sedačkou.

Nezabúdajte na dobrú náladu

Ak má byť jazda bezpečná, je dôležité si pred cestou poriadne oddýchnuť, počas cesty robiť pravidelné prestávky každé 2-3 hodiny aspoň na 15 minút, a tiež vždy, keď pocítite únavu za volantom. Toto platí dvojnásobne hlavne pri nočných presunoch. Počas jazdy neriskujte, dodržujte bezpečnú vzdialenosť, ako aj povolenú rýchlosť. Jazda sa môže kvôli kolónam či neočakávaným prekážkam predĺžiť, myslite preto na pitný režim a zásobte sa dostatočným množstvom tekutín, prípadne aj drobným občerstvením. Pitný režim je dôležitý aj z hľadiska udržania si koncentrácie, pohody a zdravotnej kondície.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.