Kto vraždil a ako to dokázal? Krimi séria Joseph Spector pokračuje

Napísal Milan Buno, knižný publicista 30. jún 2024

Tom Mead sa svojím vynikajúcim druhým románom Vražedné koleso etabloval ako súčasný majster záhady zamknutej miestnosti. Ponúka nám v ňom nie jednu, ale hneď tri navzájom prepojené „nemožné“ vraždy...

ss_300624

pričom každá zápletka priam oplýva nečakanými zvratmi a nápaditými falošnými stopami. Vražedné koleso.

„Všetko sa začína zdanlivo nemožným objavením tela na pódiu počas iluzionistickej šou a nikto nedokáže vysvetliť, ako sa tam dostalo, dokonca ani sám iluzionista. Dúfam, že sa pri tejto knihe zabavíte a skúsite pátrať aj vy, aby ste zistili, či túto záhadu dokážete vyriešiť pred Spectorom,“ tvrdí v exkluzívnom videu autor Tom Mead.

Londýn 1938. V celom meste vyvolá rozruch prípad podivuhodnej vraždy: ktosi zastrelil muža na vrchole ruského kolesa. V kabíne s ním bola iba jeho manželka, tá však trvá na svojej nevine. Senzácie sa chytí bulvárna tlač a ponúkne odmenu tomu, kto tento prípad vyrieši ako prvý.

Objasniť záhadnú vraždu v lunaparku sa usiluje aj mladý ambiciózny, no trochu naivný právnik a amatérsky kúzelník Edmund Ibbs, ktorý zastupuje obvinenú vdovu. Nechtiac sa však zapletie do pavučiny klamstiev a zločinných konšpirácií a čoskoro sa stane hlavným podozrivým z ďalších dvoch bizarných vrážd, ku ktorým dôjde v divadle Granátovník. Najprv sa na javisku počas vystúpenia slávneho iluzionistu z ničoho nič objaví mŕtvola, druhú obeť nájdu krátko nato v zákulisí - zastrelenú v zamknutej šatni.

Edmund sa iba ocitol v nesprávny čas na nesprávnom mieste, no inšpektor Flint zo Scotland Yardu je presvedčený o jeho vine. A tak sa jedinou nádejou mladého muža stáva kúzelník na dôchodku Joseph Spector, ktorý sa našťastie nachádzal v divadle, keď tam došlo k vraždám. Spector má výnimočný talent riešiť nevysvetliteľné záhady, postačia však jeho deduktívne schopnosti na rozlúsknutie tejto neuveriteľne zamotanej série vrážd?

Pozrite si video s Tomom Meadom:

Autor sa s nami pekne zahráva – odhaľuje falošné stopy, pridáva nečakané zvraty a prekvapenia. Predkladá rôzne teórie, kto by mohol byť vrah, ako došlo k záhadnej vražde a vy chvíľami netušíte, ako to naozaj bolo.

Tom Mead dokazuje, že má talent na písanie záhadných príbehov, ktoré sa odohrávajú v zamknutých miestnostiach a napohľad vyzerajú ako neriešiteľné. Evidentne miluje svet iluzionistov, kúziel, ale vy postupne zisťujete, že predsa len existuje realistické a uveriteľné riešenie. Je to svižné, dômyselne premyslené, výborne vykreslené postavy a celé je to taký povedal by som literárny trik, ktorý budete s chuťou čítať.

„Touto knihou vzdávam poctu zlatému veku detektívok. Nikdy by som ju nedokázal napísať, keby nejestvovali veľkolepé diela autorov z prvej polovice dvadsiateho storočia. Som im veľmi vďačný — najmä Johnovi Dicksonovi Carrovi, Agathe Christie, Ellerymu Queenovi, Christianne Brandovej, Claytonovi Rawsonovi a Hakeovi Talbotovi,“ dodáva Tom Mead.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.