Voda – chemická zlúčenina vodíka a kyslíka, známa aj ako H2O, je jeden z oporných pilierov nášho zdravia. Pijeme ju každý deň, či už ráno po káve, na obed po jedle, alebo si ju doprajeme po výdatnom v...
Ak sa zaujímate o zloženie potravín a pravidelne čítate ich zloženie, určite ste sa stretli so slovom izoglukóza alebo glukózo-fruktózový sirup. Z čoho vlastne je a čo to vlastne je? 
To, čo jeme, je dôležité a ešte dôležitejšie je, čo si z jedla naše telo dokáže vziať. Ak máme pocit, že strava nestačí, podstatným elementom sú minerály, ktoré telu môžeme cielene dodávať. Organizmus toti...
Tie z nás, ktoré trpia touto závislosťou dobré chápu, koľko námahy nás to stojí odolávať letným nástrahám v podobe zmrzliny a chutného sladkého ovocia... Je to úplne normálne, že sladká chuť pre člove...
Jačmeň je po pšenici našou druhou najvýznamnejšou hustosiatou obilninou a trhovou komoditou. V potravinárskom priemysle sa najviac využíva na výrobu sladu, ktorý je základnou surovinou pri výrobe...
Divo rastúce odrody maku poznali naši predkovia už 6.tisícročí pred Kristom v oblasti Stredomoria, kde bol pravdepodobne skultivovaný. Približne v 9. storočí sa dostal z oblasti Perzie do Číny a ...
Čo by to tak mohlo byť? Hovoríme o semenách, ktoré radíme medzi superpotraviny. Majú všestranné využitie vo výžive, sú prirodzeným  zdrojom energie rastlín a výživných látok, ktoré obsahujú okrem...
Rebarboru zaraďujeme medzi zeleninu, ktorú konzumujeme ako ovocie. Pochádza z Číny a Tibetu; a na územie Európy sa dostala vďaka arabským obchodníkom. U nás má povesť, že je to jedlo chudobných, lenže - patrí k...
V obchodných reťazcoch sa na pultoch objavujú rôzne značky a druhy  „rastlinného mlieka“. Líšia sa hlavnou surovinou, ale aj tým , aké ďalšie zložky obsahujú. Spotrebiteľský časopis dTest sa zameral n...
V súčasnosti sa veľmi často pri niektorých potravinách stretávame s označením „superpotraviny“, alebo tiež s anglickým výrazom „superfoods“. O superpotravinách sa dá povedať, že sú víta...
Existujú notoricky známe strukoviny či zelenina, ktorá nás nadúva a spôsobuje hromadenie črevných plynov. Pripravili sme pre vás ďalšie potraviny, ktoré stoja za týmto neduhom.
Počas chladných mesiacov nás častejšie postihuje nachladnutie, nádcha a s ňou ruka v ruke kráča zahlienenie, kašeľ, ochorenia dýchacích ciest, chrípka a angína.
Hlavne po vianočných sviatkoch sa snažíme zbaviť kilogramov, ktoré sme nabrali a nabehnúť na normálne porcie. Výpočet je možné urobiť rôznymi spôsobmi od úplne profesionálnych až po tie, ktoré si dokážete urobi...
... poznali už starovekí Gréci a preto ho Kréťania pravidelne jedia na Nový rok. Vraj chráni pred infarktom a starnutím, šťava z neho vraj dokáže zastaviť rast rakovinových buniek a považuje sa za amorov elixír...
Citrusové plody sú bohaté na vitamíny a preto by sme ich nemali konzumovať len v chladnejšom období alebo v čase chrípkového ochorenia. Grapefruit dezinfikuje a zabraňuje množeniu baktérií i vírusom, stovke ple...
Je zbytočné učiť sa naspamäť všetky kódy éčiek, ktoré sú uvedené na potravinových obaloch. Na začiatok postačí zdravý rozum, pozorovacie schopnosti a budete vedieť, ktoré potraviny nevložíte do košíka.
Prečo potrebujeme Omega-3 mastné kyseliny, prečo sú pre nás prospešné rastlinné steroly, alebo z akého dôvodu je pre nás prospešný príjem vitamínu K, či E?
Úprava jedálnička hrá pri honbe za štíhlym telom hlavnú úlohu. Priebeh diéty môže skomplikovať intolerancia niektorých potravín. Napríklad len neznášanlivosťou laktózy trpí podľa odhadu až 20% ľudí v strednej E...