Pšenica, jačmeň, raž i ovos - obilniny, ktoré obsahujú lepok. Vzhľadom na svoj pôvod je táto zmes bielkovín obsiahnutá takmer vo všetkých potravinárskych výrobkoch. V populácii sa však teraz objavuje čoraz viac...
Hoci sú nám vážne následky dlhodobého stresu dobre známe, niekedy rezignujeme a vnímame ho už ako nevyhnutnú súčasť života. A pritom stačí tak málo. 
Rôzne druhy vločiek predstavujú perfektný základ raňajok alebo desiaty. Podľa PhDr. Karolíny Hlavatej, odbornej garantky Viem, čo jem, je riešením zmes vločiek. Kombinácia rôznych obilnín zvyšuje pestrosť...
.. je liečivou rastlinou, to vie asi každý. Využiť ju však môžeme aj v kuchyni, nech sa páči, tu je recept na žihľavovú polievku, žihľavové fašírky a žihľavový sirup...
Poloha medzi Tatranským národným parkom a Národným parkom Nízke Tatry ich priam predurčuje na ekologické hospodárenie v súlade s prírodou. To, že sa nachádzajú aj v chránených územiach, pre farmárov znamená hos...
Rastlinné nápoje nie sú na našom trhu žiadna novinka. Už po stáročia ich konzumujú v rôznych kultúrach, dokonca ich pili aj naše staré mamy. Za posledné roky sa stávajú opäť vyhľadávaným artiklom na našich jedá...
Jesenný čas so sebou neprináša iba krásne sfarbené stromy, ale aj upršané počasie, keby je ľudský organizmus náchylnejší na rôzne ochorenia, ako je chrípka, alebo prechladnutie. V tomto čase je dôleži...
Máte zdravotné ťažkosti, ale radi by ste sa vyhli vitamínovým bombám formou tabliet či kontaminovanému ovociu zo supermarketov? Americká environmentálna skupina (EWG) zverejňuje každý rok zoznam ovocia a zeleni...
Tekvicové jadierka pomáhajú regenerovať bunky... Cukína prispieva k odvodňovaniu organizmu... Uhorka má detoxikačné účinky...
Tie z nás, ktoré trpia touto závislosťou dobré chápu, koľko námahy nás to stojí odolávať letným nástrahám v podobe zmrzliny a chutného sladkého ovocia... Je to úplne normálne, že sladká chuť pre člove...
Jačmeň je po pšenici našou druhou najvýznamnejšou hustosiatou obilninou a trhovou komoditou. V potravinárskom priemysle sa najviac využíva na výrobu sladu, ktorý je základnou surovinou pri výrobe...
Divo rastúce odrody maku poznali naši predkovia už 6.tisícročí pred Kristom v oblasti Stredomoria, kde bol pravdepodobne skultivovaný. Približne v 9. storočí sa dostal z oblasti Perzie do Číny a ...
Čo by to tak mohlo byť? Hovoríme o semenách, ktoré radíme medzi superpotraviny. Majú všestranné využitie vo výžive, sú prirodzeným  zdrojom energie rastlín a výživných látok, ktoré obsahujú okrem...
Rebarboru zaraďujeme medzi zeleninu, ktorú konzumujeme ako ovocie. Pochádza z Číny a Tibetu; a na územie Európy sa dostala vďaka arabským obchodníkom. U nás má povesť, že je to jedlo chudobných, lenže - patrí k...
V obchodných reťazcoch sa na pultoch objavujú rôzne značky a druhy  „rastlinného mlieka“. Líšia sa hlavnou surovinou, ale aj tým , aké ďalšie zložky obsahujú. Spotrebiteľský časopis dTest sa zameral n...
V súčasnosti sa veľmi často pri niektorých potravinách stretávame s označením „superpotraviny“, alebo tiež s anglickým výrazom „superfoods“. O superpotravinách sa dá povedať, že sú víta...
Existujú notoricky známe strukoviny či zelenina, ktorá nás nadúva a spôsobuje hromadenie črevných plynov. Pripravili sme pre vás ďalšie potraviny, ktoré stoja za týmto neduhom.
Počas chladných mesiacov nás častejšie postihuje nachladnutie, nádcha a s ňou ruka v ruke kráča zahlienenie, kašeľ, ochorenia dýchacích ciest, chrípka a angína.