Vyberáte hypotéku? Pozor na najčastejšie chyby

Úverovo sa zaťažiť, často na viac rokov, si vyžaduje zrelú úvahu a rozhodovanie. Viacero faktorov však môže byť rizikových, no prehliadame ich a potom na ne doplácame. Každá domácnosť vstupujúca do úverového financovania by si mala zvážiť množstvo faktorov...

freepik_unsolicited_call_24

... ktoré ju môžu ovplyvniť nielen na začiatku, ale aj neskôr počas samotného splácania úveru. Tú sú najčastejšie chyby žiadateľov o hypotéku, s ktorými sa v praxi stretávajú odborníci a ktoré majú negatívny vplyv na dlžníkov.

Dostatok informácií

Veľké množstvo klientov si nedá námahu so získaním dostatočného množstva informácií, aby boli schopní plnohodnotne porovnať dostupné ponuky na trhu, resp. ktorá z možností je pre nich tá najvýhodnejšia,“ hovorí Marek Sokol, garant pre sektor úverov a kapitálového trhu spoločnosti UNIVERSAL maklérsky dom, ktorá je jednou z najväčších maklérskych spoločnos pôsobiacich na slovenskom trhu. 

Ako podotýka, do tejto kategórie spadajú informácie nielen o výške poplatku za poskytnutie úveru, či výška úrokovej sadzby, ale napríklad aj mesačné poplatky za vedenie účtu, poplatky za predčasné splatenie, zmena zmluvných podmienok, poplatky za znalecké posudky, prípadne informácie, či niektorá banka takýto poplatok neprepláca a podobne. „Tých informácií je nesmierne množstvo a aj z toho dôvodu je v tomto prípade vhodné konzultovať požiadavky s finančným sprostredkovateľom, ktorý má všeobecný prehľad o bankovom trhu vrátane poplatkových štruktúr,“ upozorňuje Marek Sokol. Ešte donedávna bola napríklad vo veľkom využívaná možnosť požiadať o tzv. Úver na nešpecifikovanú nehnuteľnosť s cieľom vyhnúť sa budúcim zvýšeniam úrokových sadzieb. Zmysel spočíva v tom, že si klient zafixuje dnešné úverové podmienky, avšak na výber nehnuteľnosti má väčšinou 6-12 mesiacov. Dnes, kedy očakávame, naopak, znižovanie úrokových sadzieb, tento typ úveru nenapĺňa svoj hlavný účel, aj keď v určitých prípadoch má stále opodstatnenie. „Čo je však potrebné brať do úvahy je fakt, že pokiaľ si klient nehnuteľnosť nevyberie, platí pokutu, resp. mu poplatok za poskytnutie nebude vrátený. Aj toto je dôvod, prečo je nevyhnutné mať dostatočný prehľad o všetkých informáciách,“ zdôrazňuje Marek Sokol. 

Rodinný rozpočet

Ďalší veľmi dôležitý faktor, podľa ktorého by sme sa mali rozhodovať, či vstúpiť alebo nevstúpiť do úverového financovania, je finančná situácia domácnosti, resp. či bude rodina vôbec schopná dlhodobo splácať takýto úver. „Aj napriek tomu, že Národná Banka Slovenska voči takýmto situáciám priebežne upravuje viaceré parametre, ktoré majú zabezpečiť schopnosť klienta splácať, napr. DTI, DSTI, LTV a pod, je stále potrebné, aby každá domácnosť individuálne posúdila vlastné príjmy a výdavky v rámci finančnej analýzy,“ vysvetľuje. Jednoduchá analýza dokáže podľa neho pomôcť získať tu najpodstatnejšiu informáciu - či je rodina schopná splácať takýto dlh aj napriek všetkým ostatným výdavkom.

Dočasné benefity

Pokiaľ niektorá z bánk klientovi ponúka benefit, ktorý vyzerá na prvý pohľad veľmi lákavo, napríklad v podobe dočasného zrušenia niektorých poplatkov, treba si takýto benefit vyhodnotiť z dlhodobejšieho hľadiska, resp. aspoň počas doby fixácie, aby v konečnom dôsledku na takomto benefite neutrpel samotný klient,“ radí Marek Sokol. 

Finančná rezerva

Tvorba finančnej rezervy je neodmysliteľnou súčasťou každej jednej domácnosti bez ohľadu na to, či má alebo nemá úverové financovanie. „Práve finančná rezerva, ktorá sa vo všeobecnosti odporúča vo výške aspoň 3-6 mesačných príjmov, slúži na vykrytie nepredvídateľných situácií, a to obzvlášť, keď má domácnosť taký dôležitý záväzok, ako je splácanie úveru,“ dodáva na záver garant pre sektor úverov a kapitálového trhu spoločnosti UNIVERSAL maklérsky dom Marek Sokol. 

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.