Aké sú trendy v interiérových dverách?

Napísal Hornbach 06. september 2024

Interiérové dvere sú dôležitou súčasťou  domu i bytu. Či už uprednostňujete nenápadnú eleganciu, prírodné materiály, odvážne farby alebo čistotu skla a kovu, odborník z Hornbachu vám poradí, ako vybrať tie najvhodnejšie.

Interiérové dvere pomáhajú definovať priestory, regulujú hladinu hluku a udržiavajú súkromie.

Prevládajúce štýly

  • V jednoduchosti je krása

Hlavným trendom v tejto oblasti je orientácia na jednoduchosť a čistý, moderný dizajn. Tento trend dáva do popredia dvere s hladkým povrchom, nenápadnými detailmi a silným dôrazom na praktickosť. „Elegantné dvere s minimalistickým dizajnom a decentným kovaním sa stávajú obľúbenou voľbou pre súčasné domy. Vytvárajú celistvý, rafinovaný vzhľad, ktorý sa bez problémov integruje s okolitými stenami,“ uvádza Richard Klička, odborník z oddelenia stavebnín v projektových marketoch Hornbach.

  • Vznešenosť historických domov

Výrazný návrat zaznamenávajú aj dvojkrídlové dvere. Či už sa používajú v jedálňach, obývacích priestoroch alebo spálňach, dvojité dvere dodávajú pocit pompéznosti a priestrannosti. Tieto dvere môžu mať tradičný panelový dizajn až po modernejšie interpretácie so sklenenými výplňami, vďaka čomu sú dostatočne univerzálne na to, aby sa hodili do akéhokoľvek interiéru.

  • Progresívny dizajn

3_hornbach_924

Mimoriadne žiadané sú v posledných rokoch zapustené dvere (bezfalcové dvere bez zárubne), ktoré sú v jednej rovine so stenou. Tieto dvere poskytujú uhladený, neprerušovaný povrch, ktorý dopĺňa moderné interiéry, najmä v otvorených dispozíciách (open space). Tieto dvere sú často dostupné v neutrálnych odtieňoch, a vyberajú sa pre ich schopnosť dodať priestoru nádych elegancie bez toho, aby ho zahltili.

  • Rustikálny šarm v modernom bývaní

Posuvné (stodolové) dvere sú aj naďalej obľúbené pre svoje priestorovo úsporné vlastnosti a štýlový vzhľad. Sú dostupné v dvoch prevedeniach. Môžu zachádzať pred stenu alebo do steny. „Posuvné dvere sa inštalujú do stavebného puzdra alebo do hliníkovej lišty, ktorá zakrýva pojazdový mechanizmus. Sú ideálne pre domy a byty v dedinskom alebo industriálnom štýle. V interiéri budú skvele vyzerať drevené alebo luxusne vyzerajúce sklenené dvere,“ radí odborník z Hornbachu.

Materiál a farby

  • Masívne drevo

2_hornbach_924

Drevo je vďaka svojej trvanlivosti a nadčasovému vzhľadu obľúbenou voľbou pre interiérové dvere, najmä v domoch s rustikálnym alebo industriálnym dizajnom. „Ponúkajú vynikajúcu zvukovú izoláciu a jedinečnú estetiku, ktorá dodáva priestoru hrejivý charakter. Môžu však byť drahšie ako alternatívy a vyžadujú pravidelnú údržbu, aby sa predišlo problémom, ako je deformácia či praskanie,“ vysvetľuje Richard Klička.

  • Kompozitné a udržateľné materiály

Okrem dreva získavajú na popularite aj kompozitné materiály pre svoju odolnosť a ekologické výhody. Tieto materiály často napodobňujú vzhľad prírodného dreva alebo kameňa, ale majú aj ďalšie výhody – sú odolnejšie voči opotrebovaniu a ľahšie sa udržiavajú.

  • Sklo a kov

Pre tých, ktorí hľadajú moderný štýl, sú najlepšou voľbou dvere, ktoré kombinujú sklo a kov. Priehľadnosť skla umožňuje svetlu voľne prúdiť medzi miestnosťami, čím vytvára otvorenú atmosféru, zatiaľ čo kovové rámy dodávajú nádych priemyselnej sofistikovanosti. „V kombinácii so zrkadlami môžu tieto dvere opticky rozšíriť miestnosť, vďaka čomu sa menšie priestory budú zdať priestrannejšie. Výhodou je aj minimálna náročnosť na údržbu. Na rozdiel od drevených dverí ponúkajú ale nižšiu zvukovú izoláciu a menej súkromia,“ upozorňuje odborník.

4_hornbach_924

Dverové doplnky

V súlade s trendom minimalizmu sa aj kovanie dverí stáva diskrétnejším. Skryté pánty, zapustené kľučky či jednoduché geometrické tvary sú obľúbenou voľbou pre tých, ktorí chcú zachovať čistý, nekomplikovaný vzhľad. „Čo sa týka farieb, čierne dverové doplnky sú stále v móde, pretože ponúkajú elegantný kontrast k svetlým aj tmavým dverám. Pre tradičnejší alebo vintage vzhľad sa vracia mosadzné a bronzové kovanie,“ dodáva Richard Klička z Hornbachu.

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.