Neviditeľné strojčeky

Napísal MDDr. Soňa Pintešová 20. september 2016

Ak máte krivé zuby a ešte tále váhate nad strojčekom, možno vám pomôže v rozhodovaní sa týchto pár riadkov. Priblížme si spôsob vyrovnania zubov pomocou neviditeľného strojčeka - aparátu.

Rozvoj 3D technológií nám za posledné desaťročie priniesol nové možnosti diagnostiky a rovnania krivých zubov. Najnovší spôsob predstavuje systém rovnania zubov pomocou priehľadných fólií - alignerov, ktoré sú vyrobené pre každého pacienta na mieru. Tento systém predstavuje nosenie sady alignerov, ktoré si vymieňa pacient každé dva týždne.

Najdôležitejší krok pred výrobou alignerov predstavuje vstupné vyšetrenie, na ktorom čeľustný ortopéd získa údaje, ktoré mu po dôkladnej analýze pomôžu navrhnúť správny liečebný postup pre každého pacienta individuálne. Na základe liečebného plánu sa vyrobí sada priehľadných alignerov pre pacienta. Potom sa pomocou softvéru naplánujú presné pohyby zubov, čím sa liečba zefektívni a skráti sa celkový čas liečby. Dĺžka liečby závisí od počtu alignerov. Jeden aligner sa nosí dva týždne a potom sa vymení za nasledujúci. Priehľadný aligner predstavuje efektívne a pohodlné rovnanie zubov bez obmedzení v stravovaní v porovnaní s klasickými fixnými aparátmi. Pacient chodí na kontroly približne každé dva mesiace, prípadne sa po dohode s lekárom môže interval aj predĺžiť. Ak má pacient náročnú a dlhú liečbu, lepšie toleruje neviditeľný strojček v porovnaní s klasickým kovovým fixným aparátom.

Výhoda tohto systému okrem neviditeľnosti spočíva aj v tom, že pacient môže cestovať dlhšie obdobie, prípadne dochádzať za liečbou zo zahraničia, naprogramované pohyby zubov prenesené do alignerov prinášajú predpovedateľný výsledok a menej nežiadúcich účinkov, ako je to pri klasickom fixnom aparáte.

Ako klasické fixné, tak aj neviditeľné aparáty vyžadujú zvýšenú starotlivosť o hygienu ústnej dutiny. Aligner sa nosí počas celého dňa a pri jedle nás neobmedzuje. Pred jedlom sa totiž vyberá a po jedle sa nasadí na očistené zuby. Pokiaľ obľubujete farebné nápoje, tiež si musíte pred ich konzumáciou aligner vybrať. Preto je nevyhnutnou súčasťou každého majiteľa takéhoto aparátu zubná kefka. Keďže aligner je tenký 0,5mm, nepredstavuje prekážku vo výslovnosti a pacient si rýchlo zvykne na nosenie nového strojčeka.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.