Trávenie

Žijeme uponáhľano a v honbe za výkonmi si nenachádzame čas na zamyslenie sa nad vecami, na ktorých výkonnosť tela a psychiky stojí. Stravujeme sa tak, akoby naše telo nepatrilo nám – nejeme (veď sme zaneprázdnení, čiže dôležití), vzápätí sa prejedáme.

urinario_1200x677

Tráviaci systém je komplikované chemické laboratórium. Niektoré potraviny zaťažujú žalúdok nadmerne, iné prijíma bez problémov.

Tráviace problémy sa prejavujú rôzne – plynatosťou, kolikami, hnačkou či naopak problémami s vyprázdnením, pocitom ťažoby v žalúdku, či páleným žáhy. Keď vylúčime poruchy orgánov (napríklad vrodené či získané ochorenia, napr. Zápal sliznice žalúdka a pod. alebo neznášanlivosť určitých druhov potravy), dá sa povedať, že za väčšinu ťažkostí si môžeme sami. Čo na druhej strane znamená, že si môžeme tieto poruchy zmierniť – zmenou stravovacích návykov, pohybom, disciplínou (pravidelnou stravou, neprejedaním sa, nemiešaním príliš mnohých potravín rôznej povahy a chuti), často aj zmenou psychického stavu a pod.
Vedecké štúdie jednoznačne dokazujú vplyv zloženia stravy na vznik rôznych závažných ochorení, najmä rakoviny hrubého čreva. Preto by mala byť naša strava pestrá a vyvážená, bohatá na vitamíny a vlákninu a mali by sme dodržiavať aj ďalšie zásady.

Niekoľko najdôležitejších pre čitateľov zhrnula MUDr. Eva Kleinová, všeobecná lekárka zo súkromnej ambulancie v Bratislave:

1. Jedzte pravidelne, najlepšie päťkrát za deň, na večeru iba ľahko stráviteľné jedlá. Večerať treba najmenej 2 hodiny pred spaním.

2. Základom dobrého trávenia sú balastné látky. Jedzte veľa čerstvého ovocia, surovej zeleniny a celozrnných produktov (výborné sú napr. ovsené vločky).

3. Pite dostatočné množstvo tekutín - aspoň 1,5-2 litre denne.

4. Nájdite si každý deň čas aspoň na krátku prechádzku alebo cvičenie. Pomáha aj ľahká masáž brušnej dutiny.

5. Snažte sa o to, aby črevá pracovali pravidelne. Kto má ťažkosti s vyprázdňovaním, mal by každé ráno na lačno vypiť pohár teplej vody. Pomáhajú aj ovocné šťavy.

6. Nepoužívajte zbytočne preháňadlá a ak je to nevyhnutné, tak len na krátky čas. Podľa najnovších štúdií nie sú celkom bezpečné. Sval čreva po ich užívaní ešte viac ochabne a väčšie množstvá môžu spôsobiť ochorenie čriev.

7. Pri žalúdočných alebo črevných poruchách radšej vynechajte obľúbenú kávu, korenené aj tučné jedlá. Obmedzte konzumáciu bieleho pečiva, údených či značne solených jedál. Alkohol zvyšuje kyslosť žalúdka, jeho dlhodobé nadmerné pitie často vedie ku gastritíde a vredom.

8. Pri ťažobe v oblasti žalúdka, pocite plnosti po jedle, rozličných intenzívnych bolestiach - pálivého alebo pichavého charakteru, prípadne kŕčovitých bolestiach alebo nafukovaní možno zažívaniu poskytnúť prvú pomoc vo forme homeopatického lieku GASTROCYNÉSINE. Tak ako všetky homeopatické lieky, nemá nežiadúce vedľajšie účinky, je vhodný pre všetky vekové kategórie vrátane malých detí, či starších ľudí. Môžu ho užívať aj tehotné ženy. V lekárňach je k dispozícii bez lekárskeho predpisu. Ak sa problémy opakujú častejšie, je potrebné vyhľadať lekára – homeopata, ktorý dôkladne vyšetrí pacienta, určí diagnózu a poskytne pacientovi komplexnú homeopatickú liečbu. Tá môže zmeniť náchylnosť pacienta k týmto ochoreniam, čo vedie k postupnému celkovému vyliečeniu.

9. Tráveniu môžeme pomáhať aj pridávaním korenín do jedál – blahodárne pôsobí napríklad rozmarín, saturejka, mäta, kôpor, chren, bobkový list, trebuľka, fenikel, majoránka, škorica a ďumbier.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.