Habsburgovci a tip na výstavu "Tajuplné svadobné šaty" Sisi

Napísal femme, Rakúska Turistika 04. jún 2023

Panovnícky rod Hasburgovcov vládol niekoľko storočí a preto niet sa čo diviť, že sa medzi jeho členmi našli aj čudáci, ako aj schopní hudobníci a milovníci kvetín. Boli to ľudia s výraznými záľubami, extrémnymi povahovými rysmi, ktoré mnohokrát hraničili až s pomätením.

sisi_040623

Pri rozširovaní svojich rodových dŕžav sa neštítili vo veľkom využívať sobášnu politiku, ako najjednoduchší nástroj na zveľaďovanie svojho majetku a bohatstva. Vďaka heslu - Austria felix, nube, ktoré bezpodmienečne Habsburgovci dodržiavali, sa stali počas 14. storočia  jedným z najvýznamnejších nemeckých aj európskych rodov.

Ich životy sprevádzali prísne zvyklosti a protokol dvora. Zaznamenávali sa dôležité udalosti ako bolo narodenie, svadba a samozrejme úmrtie. Telo mŕtveho panovníka bolo vždy zabalzamované a pochované spolu so srdcom pod kapucínskym kostolom vo Viedni. Zakladateľkou tejto tradície pochovávania panovníckych členov rodiny bola Anna Tirolská, manželka rímskonemeckého cisára Mateja II. Habsburského. V roku 1633, po dobudovaní krypty,  mohli spočinúť prvé pozostatky panovníckeho rodu. Do krypty sa pochovávalo celých 283 rokov a miesto posledného odpočinku tu našlo 142 členov rodu, z toho 12 cisárov 18 cisárovien a kráľovien.

Medzi umelecké skvosty patrí sarkofág – dvojitá rakva Márie Terézie a jej manžela cisára Františka Štefana I. Lotrinského, z dielne rakúskeho sochára Balthasara Ferdinanda Molla, ktorý je v kontraste so strohou rakvou ich syna Jozefa II. Posledným tu pochovaným cisárom bol František Jozef I. v roku 1816.

Osobné záľuby členov rodiny, boli a sú tým pravým žriedlom kuriozít, čiastočne s tragickým, čiastočne s komickým dopadom. Príkladom sú dva protichodné životné príbehy. Bolo verejne známe, že panovník  Karol V. (1500 – 1558) – vládca Svätej rímskej ríše, sa pomaly prejedal k smrti. Protipólom mu bola vo svojej dobe, krehká cisárovna Alžbeta Bavorská - Sisi(1837 – 1898), ktorá prekvapovala tým, že skoro nič nejedla a namiesto bohatých hostín sa venovala cvičeniu.  Hudobne nadaným bol LeopoldI.(1640 – 1705),  ktorý bol kultivovaným človekom. Prispel k založeniu univerzít v Innsbrucku, Olomouci a Vratislavi. Bol donorom umenia, najmä hudby. Leopold pri príležitosti svojej svadby, vlastnoručne skomponoval operu. Podporoval dvornú kapelu, ktorá patrila k najlepším na svete. Dobové pramene tvrdia, že si vyberal úradníkov aj podľa speváckych schopností. Jedným z panovníkov, ktorý sa neštítil pracovať so zemou vo svojej záhradke, bol cisár František, ktorý miloval svoje tulipány. Odhodlaným a veľkým cestovateľom bol zase Jozef, ktorý inkognito precestoval Európu v poštovom koči.

TIP: Tajuplné svadobné šaty rakúskej cisárovnej Alžbety

Portrét cisárovnej z roku 1857, ktorý znova objavili v roku 2021, zachytáva podobu jej svadobných šiat, čo umožnilo zrekonštruovať túto prekrásnu róbu pomocou najmodernejšej techniky. Výnimočný výsledok tejto práce bude teraz spolu s obrazom po prvý raz predstavený verejnosti.

sisi_wedding_040623

Výstava Tajuplné svadobné šaty rakúskej Cisárovnej Alžbety, je otvorená od 12. mája do 5. novembra 2023.

Zdroj foto:

1 - Joseph Neugebauer Vienna, 1857, © Slezské zemské muzeum, Opava a  Exhibition view © KHM-Museumsverband

2 - Munich, 1854 / Reconstruction: Vienna, 2023 Imperial Carriage Museum Vienna, Department of Court Uniforms © KHM-Museumsverband

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.