Uvoľnení

V cenami ovenčenom románe Uvoľnení Neal Shusterman spochybňuje zaužívané predstavy o živote – nielen o tom, kedy sa začína a kedy končí, ale aj o tom, čo naozaj znamená byť nažive.

Sila románu spočíva v tom, že autor sa názorovo neprikláňa na jednu alebo druhú stranu. Zamýšľa sa, že aj na „uvoľnenie“ detí na darovanie orgánov môže mať niekto humánny dôvod.

O knihe...

Amerika v budúcnosti sa spamätáva z následkov vojny. Jej výsledkom je uzákonenie „uvoľnenia“, podľa ktorého deti medzi trinástym a osemnástym rokom možno poskytnúť na odobratie a následnú transplantáciu orgánov. Súhlas dávajú rodičia z rozličných dôvodov: dieťa je problematické, sirota v štátnom ústave, rozvedení manželia sa nevedia dohodnúť na výchove... Náboženskí fanatici poskytujú svojho desiateho potomka ako obeť Bohu, desiatok. Niektorí „uvoľnení“ sa mlčky podriadia, iní sa nechcú vzdať. Na ceste za prežitím sa náhodou stretnú traja mladí ľudia: búrlivák Connor, životaschopná sirota Risa a spočiatku poddajný ľudský desiatok Lev. Ak sa im podarí dožiť osemnástky, zachránia sa. Cesta je to však dlhá a nebezpečná.

Neal Shusterman(1962) vyrastal v newyorskom Brooklyne, kde začal už v ranom veku písať. Posledné dva roky strednej školy strávil v Mexico City a získal nový, osobitý pohľad na svet. Počas štúdia na univerzite na seba upozornil ako autor úspešných humoristických stĺpčekov. Rok po jej skončení podpísal svoju prvú zmluvu na vydanie knihy a zároveň dostal ponuku napísať filmový scenár. Na svojom konte má množstvo kníh pre mládež a viacero významných ocenení, pričom dystopický román Uvoľnení sa stal doslova knižnou senzáciou a pripravuje sa aj televízny seriál. Shusterman má štyri deti a žije na juhu Kalifornie.
Román Uvoľnení vychádza na 336 stranách. Maloobchodná cena 12,90 €.
www.bux.sk, www.ibux.sk, www.ikar.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.