Tipy pre rodičov na spoločnú hru s deťmi

Napísal Alexandra Giertliová 23. apríl 2024

Každá rodina si potrebuje prispôsobiť priestor na hranie podľa svojich potrieb. Dôležité je nájsť si každý deň aspoň chvíľu na hru alebo zapojiť hravosť do každodenných činností. Rodiny, ktoré sa spolu hrajú, sa cítia šťastnejšie ako tie, ktoré sa spolu nehrajú. 

freepik_son_father_playing_24

Napriek tomu sa 20 % rodičov vo svete priznáva, že nikdy netrávia čas hraním sa ako rodina. Na Slovensku je až 30 %. Jednou z príčin sú digitálne zariadenia. Rodičia na nich v priemere trávia dvakrát viac času, než spoločným hraním sa s deťmi. Až 9 z 10 rodičov aj detí by sa však spolu chceli hrať viac. Spoločnosť LEGO chce rodinám pomôcť s touto neľahkou úlohou, a preto prináša novú iniciatívu Polhodinu pre rodinu. Počas celého roka bude zdieľať inšpirácie rady odborníkov, ako môžu spolu rodiny tráviť viac času.

1. Odovzdajte „herné žezlo“ deťom

  • Z výskumov vyplýva, že ak majú deti priestor a priebeh hry je pod ich kontrolou, má to pre nich mnoho výhod. Volia si vlastný štýl i tempo hry, rozvíjajú svoje rozhodovacie schopnosti a objavujú vlastné záujmy. Keď dieťa riadi hru, rozvíja si sebakontrolu, prácu s vlastnými emóciami a prístup samo k sebe.
  • Rodičia o deťoch rozhodujú v mnohých oblastiach, nechajte im aspoň hru :-) (ak si neubližujú). Rozvíjajú si tak potrebný pocit autonómie a kompetencie.

2. Nechajte sa v hre poučiť deťmi

  • Skúste na chvíľu vystúpiť z úlohy rodiča, ktorý musí všetko poznať. Uvoľnite sa a nechajte si deťmi vysvetliť priebeh hry. Prejavte záujem o ich vysvetlenie.
  • Nebojte sa niekedy vyzerať hlúpo. Na sebe tak ukazujete, že je v poriadku robiť chyby a púšťať sa do vecí, ktoré nám úplne nejdú. Deti sa tak nebudú báť priznať si vlastné chyby a prídu za vami aj v situáciách, s ktorými potrebujú pomôcť.
  • V digitálnych hrách vás poučia veľmi ľahko, ak do toho sveta nevidíte. Avšak, môže sa to stať aj pri stavaní kociek, kedy má dieťa vlastný plán, čo chce s kockami robiť.

3. Pozor na obrazovky v pozadí

  • Aby ste dieťaťu venovali plnú pozornosť a spoločne sa sústredili na hru, vypnite televíziu v pozadí, stíšte si zvuky na telefóne a odložte ho z dosahu.

4. Buďte človekom, s ktorým sa super hrá

  • Aktívne pozorujte, počúvajte príbehy a popisy, podporte detský spôsob hrania.
  • Nesnažte sa neustále prebrať kontrolu alebo zasahovať do hry. Je dobré sa striedať, no stále by malo mať hru viac pod palcom dieťa.
  • Zapájajte sa a spolupracujte – naučíte tak dieťa, ako taká spoločná hra a spolupráca vyzerá. Pri stavaní kociek LEGO môžete využiť napríklad aplikáciu LEGO® Builder, ktorá umožní, že jednu stavebnicu viete spolu stavať aj dvaja.
  • Nechajte sa vtiahnuť do sveta hier.

5. Hrajte sa celá rodina

 

  • Podľa detskej psychologičky Márie Tóthovej Šimčákovej je chybou posielať deti hrať sa samé.  Práve naopak, mali by sme im ponúknuť spoločnú činnosť a interaktívnu hru, najlepšie spolu celá rodina, aby dieťa objavilo, že aj s rodičom a súrodencami môže byť zábava. 

Podľa globálneho prieskumu spoločnosti LEGO® Play Well Report 2024, ktorého súčasťou bolo premiérovo aj Slovensko má hra pre deti mnohé výhody. Deväť z desiatich rodičov tvrdí, že hra je základom šťastia a celkovej pohody ich dieťaťa, pomáha mu budovať tvorivú sebadôveru, sebavyjadrenie a sebavedomie experimentovať.

lego_24

Spoločná hra je napriek benefitom v ohrození

Medzi prekážky spoločnej hry podľa prieskumu spoločnosti LEGO patria postoj rodičov k hre, nedostatok času, peňazí aj vhodného priestoru na hranie. Dve tretiny rodičov tvrdia, že pri rodinnom hraní im prekážajú pracovné vyťaženie (62 %) a domáce práce (62 %). Významným faktorom je čas strávený na digitálnych zariadeniach.

Až jeden z piatich rodičov sa v prieskume vyjadril, že nikdy netrávia čas hraním sa ako rodina. Na Slovensku je až 30 %, pričom z 36 skúmaných krajín prekročili hranicu 30 % iba 4 krajiny. V prvej trojici sú Južná Kórea, Singapur a Belgicko. V Poľsku a v Maďarsku sa spoločnej hre nevenuje zhodne 17 % rodičov, v Českej republike je to 21 %.

Okrem spomínanej práce až 8 z 10 rodičov tvrdí, že hra nie je vždy prioritou. Rodičia – vrátane tých slovenských si myslia, že dieťa získa viac benefitov z hry s kamarátmi, domnievajú sa, že aj deti samotné by sa radšej hrali s rovesníkmi a zároveň je pre nich ťažké vymyslieť aktivity, ktoré by vedeli robiť spoločne s dieťaťom. 

„Hra s kamarátmi a s rodičmi nie je rovnocenná. S kamarátmi, rovesníkmi a súrodencam sú spoločné hry často o súťaživosti, v rodičovi má dieťa vzor. Mama býva zvyčajne emočnou oporou a otec predstavuje ciele a výzvy. Napodobňuje ich spôsoby spolupráce alebo aj spôsob zvládania možnej prehry. Navyše rodič prispôsobuje podmienky hry podľa schopností a veku dieťaťa. To rovesníci neurobia,“ dopĺňa M.Tóthová Šimčáková.

Rodičia sa cítia vinní, že sa s deťmi dostatočne nehrajú, ale chcú to zmeniť

Podľa LEGO® Play Well Report 2024 strávia rodičia v priemere za deň počas týždňa na digitálnych zariadeniach ako napr. telefón alebo laptop viac ako  4 hodiny. Pričom spoločnému hraniu sa s deťmi venujú len niečo viac ako 2 hodiny. Cez víkend je čas strávený na zariadeniach podobný, ale spoločného hrania je viac ako 3 hodiny. Šesť z desiatich rodičov pripúšťa, že čas na technológiách im môže brániť v tom, aby sa hrali viac spolu ako rodina. 

Prieskum spoločnosti LEGO ukázal, že dve tretiny rodičov majú výčitky, že sa s dieťaťom dostatočne nehrajú. Tri štvrtiny rodičov sú presvedčení, že deti majú dnes menej času a priestoru na hranie ako ich generácia. Na Slovensku je to 7 z 10 rodičov, podobne ako v Poľsku či v Maďarsku. V Českej republike to bolo 58 % opýtaných.

Deti i rodičia by to chceli zmeniť, spoločnosť LEGO im je pripravená pomôcť

V prieskume Play Well Study 2024 až 87 % rodičov a 88 % detí uviedlo, že by sa chceli spoločne viac hrať. „Spoločnosť LEGO chce rodinám pomôcť s touto neľahkou úlohou, a preto prináša novú iniciatívu Polhodinu pre rodinu. Aj 30 minút strávených aktívne v kruhu rodiny totiž môže mať významne pozitívny vplyv na zlepšenie a utuženie rodinných vzťahov,“ hovorí Iva Ambrožová, Marketingová riaditeľka LEGO Trading pre ČR a SR.

V rámci iniciatívy bude prebiehať celoročná mediálna komunikácia na Slovensku i v Českej republike. Súčasťou bude komunikácia cez ambasádorov, na Slovensku bude túto rolu zastávať známa influencerka Simona Salátová. Cieľom iniciatívy je celý rok rodičom pomáhať prekonávať bariéry spoločnej hry: ako si nájsť čas na hru, ako začať a zapojiť deti, ako nestratiť motiváciu a budovať si nové návyky - bez telefónu a spoločne. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.