Ako zvládnuť nástup do školy

Mnoho detí sa v tomto období chystá naspäť do základných a materských škôl. Pre niektoré deti to je radosť, iné by zase chceli ostať doma. Našťastie majú rodičia možnosť sa rozhodnúť, či svoje deti dajú do školy, alebo si ich nechajú v bezpečí domova.

respirator_dievca0620

Deti, ktoré do školy predsa len nastúpia, budú čeliť rôznym zmenám a budú sa musieť adaptovať na nové pravidlá a povinnosti. Každá škola sa s pravidlami vysporiada inak, ale ako pripraviť deti na tento návrat?

Zmeny v zabehnutom systéme

Škola v tomto období nebude fungovať, ako za bežných okolností. Deti sa nebudú môcť spolu hrať, držať sa za ruky, alebo si priniesť svoje obľúbené hračky. Taktiež školské lavice budú kvôli hygienickým opatreniam usporiadané tak, aby deti mali dostatok priestoru.

Najväčšia zmena pre niektoré deti bude tá, že nebudú môcť byť vo svojej triede, so svojimi kamarátmi a učiteľkami, nakoľko je obmedzená kapacita na jednu triedu. Škola bude fungovať formou opakovania starého učiva, dobiehanie zameškaného a najmä formou hry. Našťastie v júni už budú môcť byť deti veľa vonku.

Hygiena nadovšetko

Určite každé dieťa má zvládnuté základné hygienické zásady. Avšak momentálne je potrebné tieto zásady deťom neustále opakovať. Časté umývanie rúk, používanie dezinfekcie, primeraný odstup, dodržiavanie pravidiel. Toto všetko by mali deti dodržiavať, aj napriek tomu, že to ich to nebude baviť.

Detská psychika

Čím menšie je dieťa, tým horšie chápe to, že zmeny, ktoré nastali sú veľmi dôležité a najmä je nesmierne potrebné tieto opatrenia dodržiavať. Pokúste sa preto deťom vysvetliť, že čím dôslednejšie budú tieto opatrenia dodržiavať, tým skôr sa budú môcť vrátiť do normálneho režimu.

Deti často reagujú plačom na situácie, ktoré sa im nepáčia. Ak dieťa reaguje stresovo a neviem prijať situáciu, pokúste sa ho dať školského zariadenia iba na pár hodín a postupne tento čas zvyšovať. Postupná adaptácia a veku primerané vysvetlenie, určite pomôžu.

Zmena v zabehnutom školskom systému môže mať aj svoje pozitíva. Slovné hodnotenia a škola hrou, ktorá bude najmä vonku, určite prospeje deťom, aj učiteľom a možno sa tieto pozitíva prenesú aj do bežného školského systému.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.