Outfit na pracovný pohovor! Čo áno a čo nie?

Napísal Kristína Chudá 02. september 2021

Zvoní mobil, dohodnete si pracovné stretnutie a teraz príde tá otázka, čo na seba? Ako sa obliecť? Šaty robia človeka a toto tvrdenie v prípade pohovoru platí dvojnásobne. To prvé a povestné „wow“, môžete u personalistu vyvolať práve vašim skvelým outfitom.

job_interview_21

Totiž, keď vojdete do miestnosti, práve outfit si vyžiada všetku pozornosť a až o pár minút si vyžiada pozornosť vaše „ozajstné" ja. Využite teda chvíľku vášho ohúrenia a prvého dojmu a vyberte si ozaj vhodný outfit na pohovor.

Kam idete na pohovor? Každá spoločnosť má svoje pravidlá, svoje spôsoby a ak trafíte na správnu nôtu hneď pri pohovore, isto vám to veľmi pomôže. V istých veľkých korporáciách sa preferuje dress code, inde zase môžete staviť na poloformálny look. Aj keď dokonalo nepoznáte „vkus" danej spoločnosti, riaďte sa hlavne odvetvím, v ktorom by ste chceli pracovať. Ak stavíte na poloformálny a uvoľnenejší look, spravili ste dobre, pretože väčšina kreatívnych zamestnaní takýto štýl uprednostňuje. Elegantné nohavice s jemnou blúzkou sú tou správnou voľbou pre nežné pohlavie. A muži? Košeľou, peknými džínsami a decentným sakom nikdy nič nepokazíte. A nezabudnite so sebou vziať charizmu.

Bankovníctvo, marketing, či právo? Voľba je jasná. Vyhnite sa pestrím farbám a vzorom, ktoré by mohli pôsobiť, povedzme si úprimne, vulgárne a odpútavať pozornosť recipienta. Držte sa pravidla, v jednoduchosti je krása. Kostým či šaty s dĺžkou pod kolená, lodičky a blúzka a to všetko v neutrálnych farbách. Ak ste kreativec a chcete pracovať v reklamnej agentúre, môžete trošičku pustiť uzdu fantázii. Ukážete tak svoju nápaditosť, hravosť, nebojácnosť a chuť vyniknúť v dave.

A teda, čo by ste nemali nosiť na pohovor? Ponúkame vám 12 vecí, ktoré by ste nikdy nemali nosiť na pohovor.

1. Čo neležalo pod žehličkou, to nechajte doma

Nestíhate, otvoríte skriňu a tam visí vaša obľúbená a neožehlená blúzka? Tak na ňu rýchlo zabudnite, alebo ju rýchlo ale precízne ožehlite.  

2. Nevhodné či špinavé

Šaty sú príliš úzke a vaše topánky špinavé? Tak na pozitívny koniec pohovoru hneď zabudnite. Na pohovor musíte ísť vždy elegantne upravený a s krásne čistými topánkami.

3. Príliš trendy štýl

Pokiaľ nejdete na pohovor v módnom priemysle, držte sa konzervatívnejšie oblečenia. Rozhodnite sa pre zemité farby, jednoduchý make-up  a nenápadné šperky, radia odborníci.

4. Džínsy a tričko

Aj keby ste čiste náhodou robili pohovor s Markom Zuckerberom, nemali by ste nosiť džínsy a tričko. Práve tričko a džínsy sú jeho verným outfitom. Ak spoločnosť, v ktorej sa uchádzate o zamestnanie, má jasne stanovený dress code, NEPORUŠUJTE TO!  

5. Joga nohavice

Áno, joga nohavice sú veľmi príjemné ale čo myslíte, prečo sa volajú joga nohavice? Sú určené na jogu a nie na pohovor.   

6. Nepríjemný make-up a šperky

Ľahký make-up,  upravené vlasy a nechty a u mužov hodinky a jednoduché manžetové gombíky, je to, čo ozaj priaznivo zapôsobí. Ak si dáte fialový rúž a dymové oči tak na prácu zabudnite. 

7. Slúchadlá v ušiach

Dlhá cesta na pohovor a chcete sa odreagovať hudbou? Skvelé, no slúchadlá uložte ich do vrecka predtým, než vkročíte na recepciu. Váš budúci šéf nebude nadšený, ak ho nebudete počuť, keď práve vás zavolá do kancelárie.

8. Viditeľná spodná bielizeň

Spodnú bielizeň zvoľte vo farbe vášho outfitu. Biela blúzka a čierna podprsenka? Veľmi zlá voľba. 

9. Parfum či kolínska? S mierou!

Je samozrejmé, že chcete pôsobiť príjemnou vôňou ale všetko s mierou. Váš budúci šéf môže byť alergický a citlivý na vône a pachy. Nikdy neviete. 

10. Topánky a opasky? Jedine kožené

Máte nové tenisky a chcete ich prevetrať? Môžete, ale nie na pohovor! Kožené topánky a opasky vo vašom outfite, milí páni, zohrávajú dôležitú úlohu.

11. Piercing v nose

V žiadnom prípade nechoďte na pohovor s piercingom v nose alebo kdekoľvek, kde je viditeľný. 

12. Roztrhané džínsy

Džínsy sú bežné v ležérnych spoločnostiach, no najprijateľnejšie sú čierne džínsy. A čo tak roztrhané džínsy? To nech vás ani nenapadne, inak sa s úspešnou kariérou môžete rozlúčiť.


Zdroj:

https://wanda.pluska.sk/najlepsi-outfit-na-pracovny-pohovor/moda-a-krasa/moda-a-trendy/737277.html

https://www.justplay.sk/blog/ako-sa-co-najlepsie-obliect-na-pracovny-pohovor/

https://www.businessinsider.com/interview-outfit-tips-what-not-to-wear-to-an-interview-2018-5#a-lot-of-perfume-or-cologne-13

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.