Retinol ako elixír mladosti

Napísal Kristína Chudá 15. október 2024

Hoci sa retinol objavuje v kozmetike už dlhé roky, v poslednej dobe je o ňom počuť stále viac. A niet divu, dokáže totiž bezbolestne a viditeľne omladiť pleť a obmedziť tvorbu vrások. Čo je tento zázračný elixír zač a ako ho používať?

freepik_w_skin_retinol

Zdroj foto: Freepik

Čo je retinol?

Retinol je aktívnou zložkou vitamínu A, ktorý účinne funguje ako antioxidant. Pozitívne účinky retinolu na prejavy starnutia pleti sú známe už dlho, objavený bol v roku 1913 a prvýkrát sa ho podarilo syntetizovať v 40. rokoch. Derivát vitamínu A čiže retinol preto nájdete v množstve kozmetických produktov, ktoré sú určené na boj proti vráskam. Pôvodne sa retinol používal výhradne ako liek na akné, jeho možnosti sú ale oveľa širšie.

Čo dokáže?

Vďaka svojej schopnosti exfoliácie pokožky, teda olupovaniu, ľahko a rýchlo odstraňuje odumreté kožné bunky, podporuje tvorbu kolagénu a kolagénových vlákien. Preto je považovaný za elixír mladosti – pokiaľ je aplikovaný na pokožku správne, môže ju vizuálne omladiť. Výsledky sú rýchlo viditeľné: dochádza k stiahnutiu pórov, pokožka má jemnejší vzhľad, miznú mimické vrásky, vďaka retinolu sa tiež znižuje množstvo viditeľných pigmentových škvŕn. Dnes sa získava nielen z prírodných zdrojov, ale taktiež sa vyrába synteticky, svoj priestor našiel aj vo farmaceutickom priemysle.

Akú koncentráciu zvoliť

Všeobecne platí, že ak ste retinol nikdy neskúšali alebo máte extrémne citlivú pleť, je dobré začať s produktom, ktorý obsahuje retinol v nízkej koncentrácii, napríklad 0,3%. Pokiaľ sa rozhodnete pre sérum, začnite tiež s malou koncentráciou retinolu, a to zhruba v rozmedzí 0,5–0,6 %.

Práve pravidelnosť je kľúčom k správnemu pôsobeniu retinolu na pokožku.

Na vyššie koncentrácie derivátu vitamínu A (napríklad 1 %) sa odporúča prechádzať postupne, minimálne po troch mesiacoch pravidelného používania koncentrácie nižšej. Ideálnym variantom je napevno zakomponovať produkty s retinolom do svojej večernej pleťovej starostlivosti. Jedine vďaka disciplinovanej aplikácii sa môžete tešiť na žiarivé výsledky.

Ako používať retinol?

Vyčistite pleť, použite tonikum a produkt s obsahom AHA či BHA kyselín, ktoré podporia exfoliáciu. Následne aplikujte retinol v podobe séra alebo krému. A nešetrite, naneste ho nielen na tvár, ale aj krk a dekolt. Pokračujte bežným hydratačným krémom a očným krémom alebo sérom.

S ohľadom na účinnosť retinolu ho nanášajte vždy na noc, cez deň na pleť aplikujte prípravky s vyšším SPF, pleť totiž býva citlivejšia na slnečné žiarenie.

Negatívne účinky retinolu

Stáva sa, že spočiatku bude na retinol pokožka výraznejšie reagovať, objavia sa jemné suché šupinky kože alebo červené fľaky. Prvých pár dní je to normálne, pleť si skrátka na silný prípravok musí zvyknúť a olupovanie kože je známkou jej regenerácie. Pokiaľ však problémy pretrvávajú, je lepšie retinol vynechať, inak sa môžu dostaviť nepríjemné negatívne účinky, ako je popálenie a podráždenie pokožky, v najhorších prípadoch až výskyt ekzému.

Retinol nepoužívajte, ak ste tehotná alebo dojčíte.

https://www.maisonaesthetique.co.uk/blog/get-the-lowdown-on-retinol-the-elixir-of-youth/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.