• Jarný Medokvas odštartuje v sobotu v Smoleniciach

    Jarný Medokvas odštartuje v sobotu v Smoleniciach

    Festival Jarný Medokvas odštartuje v sobotu 18. mája v Smoleniciach. Podujatie venované medu organizuje včelárstvo a medovinárstvo pod Smolenickým zámkom. Na návštevníkov čakajú ochutnávky medoviny, prehliadky výroby, program a príjemná atmosféra. Čítať viac
  • Grilovačka s Grill&Fun po roku opäť

    Grilovačka s Grill&Fun po roku opäť

    Vône z grilu sa už nesú éterom nejeden piatok. Sezóna začala. Z dvorov sa ozýva hudba i smiech a noci sú stále mladšie. Šéfovia či šéfky grilu to majú, v rámci večera, najťažšie. Dostalo sa im totiž tej cti, zabezpečiť hosťom čo to do žalúdka a vytvoriť im pravý gurmánsky zážitok. Čítať viac
  • Zaujímavé nápady na balkón či terasu

    Zaujímavé nápady na balkón či terasu

    Predstavte si, že ráno vyjdete na balkón a počujete jemné šumenie lístia, vôňu rozkvitnutých kvetov a pohľad na orosené bylinky či mladé výhonky zeleniny. Takáto zmyslová symfónia udá tón celému novému dňu. Pozrite sa, ako si môžete jednoducho vytvoriť vysnívanú záhradu na balkóne či terase. Čítať viac
  • Podľahli ste módnym trendom? Môžu sa vám vypomstiť doslova na každom kroku!

    Podľahli ste módnym trendom? Môžu sa vám vypomstiť doslova na každom kroku!

    Nevedeli ste sa dočkať, ako sa konečne vyzujete z tenisiek a doprajete svojim nohám radosť z voľnosti? Len aby ste sa neobuli do problému! Veľkú radosť z kúpy sandálov či šľapiek ideálnych k letným širokým nohaviciam môže úplne pokaziť pomerne nebezpečná nepríjemnosť. Čítať viac
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Dokonalá tvarohová štóla

Pečenie voňavej štóly patrí k Vianociam takmer rovnako ako zákusky, a preto nechýba na sviatočnom stole v mnohých rodinách. Vonia po masle, vanilke, kokose a kandizovanom ovocí a jej farebná striedka je krásna aj na pohľad.

Klasické cesto s vysokým obsahom masla je ťažké, a preto ho treba nadýchať omládkom z kvasníc. Existuje však aj iný spôsob – môžete pripraviť štólu bez kysnutia s tvarohom, ktorý ju zjemní a odľahčí. Vypracovanie cesta síce trvá trochu dlhšie, ale vždy sa podarí. Vyskúšajte recept autorky blogu Live With Anny a presvedčte sa sami. Ak si nie ste príliš istí, videorecept vám ukáže, ako postupovať krok za krokom.

mora_stola_21

 Čo budete potrebovať?

- 600 g špaldovej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 2 vajcia
- 250 g masla
- 250 g tučného tvarohu
- štipku soli
- 100 g kokosového cukru
- 50 g hrozienok
- 50 g brusníc
- 50 g marhúľ
- 100 g masla na potretie
- práškový cukor na obalenie

A ako postupovať?

Najprv nakrájajte hrozienka, brusnice a marhule na menšie kúsky.
Do misky nasypte preosiatu špaldovú múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor, vajcia, maslo izbovej teploty, tvaroh, soľ, kokosový cukor a nadrobno nasekané sušené ovocie.
Pomocou kuchynského robota vypracujte kompaktné a hladké cesto. Hotové cesto položte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte na placku. Cesto preložte tak, aby ste vytvorili pekne tvarovanú štólu, a preneste ju na plech s papierom na pečenie.

Pečte na 180 °C približne 40 minút. Niektoré rúry pečú nerovnomerne, preto je potrebné počas pečenia štólu otáčať. A možno je načase zvážiť výmenu, napríklad za spoľahlivú rúru MORA VTPS 547 BX s parnou funkciou a patentovaným klenutým vnútorným priestorom inšpirovaným tradičnými kamennými pecami.
Po upečení vyberte štólu z rúry a potrite ju rozpusteným maslom, kým sa do nej všetko nevstrebe. Hneď potom ju obaľte v dostatočnom množstve práškového cukru, ktorý sa dokonale prilepí na štólu nasiaknutú maslom.
Nechajte štólu vychladnúť. 

Tip: Vstavaná rúra MORA VTPS 547 BX s parnou funkciou sa pohodlne ovláda pomocou klasických gombíkov. Patentovaný vnútorný klenutý tvar rúry umožňuje rovnomernú cirkuláciu vzduchu okolo pripravovaného pokrmu, takže výsledok pečenia bude vždy dokonalý. Výkonná rúra s objemom 70 l má 11 programov vrátane troch parných s teplovzdušným aj klasickým pečením – stačí naliať vodu do hlbokého plechu a spustiť program. Rúra má aj funkciu ECO na pomalé pečenie pri nižšej teplote, ako aj rýchly predohrev, rozmrazovanie a automatické pyrolitické čistenie. Praktické teleskopické výsuvy uľahčujú manipuláciu s pokrmami. Cena rúry je 399 EUR.

mora_1221

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.