Alergiami zo vzduchu trpí zhruba každý tretí Európan

Napísal Tomáš Chramosta 13. jún 2024

Dostatočné vetranie budov je dôležitou súčasťou starostlivosti o nehnuteľnosti aj zdravie celej rodiny. V jarnom období, keď sa vzduchom začínajú šíriť pele, však privádza do domu aj nechcené alergény. S tými sa podľa aktuálnych štatistík trápi zhruba tretina obyvateľov Európskej únie.

shutterstock_alergie_man24

Veľa domácností sa pre tieto ťažkosti počas jarných a letných mesiacov bojí vetrať. Riešenie, ktoré prináša úľavu alergikom a astmatikom, ponúka vetranie s rekuperáciou. Tá zaisťuje celoročný prísun filtrovaného čerstvého vzduchu bez peľov, poletavého aj zvieracieho prachu.

Sezónne alergény a pele každoročne ovplyvnia fyzickú pohodu desiatok tisíc ľudí. Podľa štatistík organizácie European Allergy and Asthma Interest Group, ktorá pod záštitou Európskej komisie skúma vplyv týchto látok na ľudské zdravie, trpí alergickými reakciami asi 150 miliónov obyvateľov úniovej dvadsaťsedmičky. V praxi to znamená, že ťažkostiam spojeným s vplyvmi jarného počasia čelí približne každý tretí Európan. Medzi najčastejšie príznaky, ktorým v tomto období čelia, patrí svrbenie tela, vodnatá nádcha alebo kýchanie.

Európu navyše tohto roku v apríli zasiahli dve vlny vysokej koncentrácie saharského piesku v ovzduší, ktoré mali na počasie obrovský vplyv. V dôsledku tohto javu sa v tuzemsku zvýšil počet ľudí, ktorí zaznamenali respiračné ťažkosti. Jemné zrnká do Európy dovial južný vietor z Maroka a severného Alžírska, kde sa objavili silné piesočné búrky. Pre piesok mala obloha oranžový nádych a jeho stopy bolo možné nájsť na parapetoch alebo balkónoch.

Aktuálne najefektívnejším riešením sezónnych alergií a smogových situácií je podľa väčšiny odborníkov rekuperácia, ktorá zabezpečuje budovám prísun kvalitného a zdravého vzduchu. Často sa totiž stáva, že sa členovia domácnosti v jarných mesiacoch boja vetrať, aby si pele a mikročastice nepustili do interiéru. „Minimalizáciou vetrania si však akurát zhoršujú kvalitu vnútorného prostredia a zároveň sa viac vystavujú pôsobeniu organických prchavých látok. V bežnej domácnosti sa ich vyskytuje zhruba päťdesiatka,“ opísal Martin Prísečan zo spoločnosti Enbra, ktorá pôsobí v oblasti technického zariadenia budov.

Spätné získavanie tepla

Rekuperácia je proces spätného získavania tepla, ktorý sa využíva v systémoch vetrania objektov. Teplý odpadový vzduch z budovy prúdi do takzvaného rekuperačného výmenníka, kde vďaka teplovýmennej ploche ohrieva druhý prúd vzduchu, ktorý mieri zvonku dovnútra. „Čerstvý vzduch privádzaný do domu tak nemá chladnú vonkajšiu teplotu, ale prechodom cez výmenník sa ohreje na interiérovú teplotu,“ vysvetľuje vetranie s rekuperáciou Prísečan.

Rekuperačné jednotky sú vybavené integrovanými filtrami, ktoré alergici a astmatici ocenia najmä v jarných a letných mesiacoch. Pele z rastlín ani poletavý prach, ktorý trápi najmä veľké mestá, sa cez filter pred výmenníkom do interiéru nedostanú, a tak zostanú chránené aj dýchacie cesty.

Rekuperačné jednotky ponúkajú vysokú účinnosť

Účinnosť rekuperačných výmenníkov, ktoré sa najčastejšie vyrábajú z hliníka alebo  keramiky, je vysoká a pohybuje sa okolo 90-95 %. Pri vonkajšej teplote -5 °C a domácej teplote 20 °C sa tak čerstvý vzduch privádzaný do budovy ohreje až na 18 °C. Čím vyššia je účinnosť rekuperácie, tým viac tepla sa z toho odpadového využije.

Nespornou výhodou vetrania s rekuperáciou je aj úspora energií. Podľa niektorých expertov sa pri spätnom získavaní tepla znižujú náklady na vykurovanie až o 40 %. Zároveň je v obytných miestnostiach dostatok čistého vzduchu po celý rok. „Rekuperáciu je možné totiž využiť aj v lete, keď do budovy prúdi, naopak, ochladený vonkajší vzduch. Vďaka efektívnemu vetraniu sa zároveň darí znížiť koncentráciu radónu, ktorá je v slovenských, prípadne českých domoch a bytoch jedna z najvyšších v Európe,“ opísal Prísečan.

Do novostavby aj rekonštruovaných domov

Rekuperačné systémy sa najčastejšie využívajú v novostavbách a pasívnych domoch, kde sa s ich integráciou do celkového návrhu budovy počíta od samého začiatku. Konkrétne umiestnenie jednotiek, rozvodov a ventilačných otvorov je navrhované tak, aby bol čo najviac využitý potenciál spätného získavania tepla. „Rekuperácia je vhodná do všetkých nehnuteľností, či už ide o rodinné domy alebo byty. Jej realizácia je vo flexibilnom vyhotovení možná aj pri rekonštrukcii starších objektov, a to bez nutnosti väčších stavebných úprav,“ vysvetľuje možnosti umiestnenia rekuperačných jednotiek Martin Prísečan zo spoločnosti Enbra.

Jednoduchá inštalácia 

Inštalácia rekuperácie je jednoduchá a zvládnuteľná svojpomocne. A to najmä v prípade, keď sa zákazník rozhodne pre lokálny systém, ktorý zaisťuje výmenu vzduchu v jednej obytnej miestnosti. Niektoré jednotky sa vyrábajú špeciálne na použitie na balkónoch tak, aby boli zásahy do budovy minimálne. Skúsenejší domáci majster by nemal mať problém ani so zložitejšou montážou centrálnej jednotky. Tá zabezpečuje výmenu a filtráciu vzduchu v celom dome, ktorý prepája pomocou rozvodov. Finálne zapojenie a revíziu všetkých systémov by však mal vykonať odborník s osvedčením od výrobcu.  Takýto postup poskytne používateľom nielen správnu funkciu a umiestnenie jednotky, ale zároveň nárok na prípadnú reklamáciu.

Zdroj foto: Shutterstock

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.