Recept na ľahký a lahodný cmarový chlieb

Napísal Simona Hlistová 26. október 2024

Voňavý, chrumkavý, čerstvý. Tak máme chlieb pochádzajúci už z čias neolitu všetci najradšej. Kto by totiž občas nemal chuť na čerstvý, na povrchu chrumkavý, vo vnútri lahodne vláčny, a navyše voňavý chlieb, s marmeládou, nátierkou alebo len s maslom a so soľou? 

1_babickina_volba_cmar

Ak máte  úctu a rešpekt ku kysnutému cestu, sľubujeme, že s našou vychytávkou sa jeho príprava stane pre vás rutinnou záležitosťou. A svoj obľúbený chlieb si tak budete môcť pripraviť kedykoľvek, keď si len spomeniete!

Nie je iste žiadnym prekvapením, že my, Slováci, sme veľkými milovníkmi tohto univerzálneho výrobku. Môžeme ho jesť na sladko, na slano, alebo keď už nám doma leží dlhšie, pripraviť si z neho hrianky, či ho obaliť vo vajíčku. Áno, reč je tu o chlebe! V minulom roku bola spotreba chleba na jedného obyvateľa Slovenskej republiky na úrovni 33,6 kilogramu. Vedeli ste však, že táto potravina, o príprave ktorej sa odovzdávajú tajné rodinné recepty z generácie na generáciu, je stará doslova desaťtisíce rokov? Tento pradávny pekársky skvost pochádzajúci už z čias neolitu sa dochoval nielen pre svoju schopnosť zasýtiť hladné žalúdky, ale aj pre svoju lahodnú chuť a mnohé prínosy, ktoré môže mať pre náš organizmus. Chlieb sa považuje za zdroj sacharidov a ďalších živín ako je horčík, železo, vláknina alebo aj vitamín B. Nesmieme zabúdať ani na chrumkavú kôrku, pretože v tej sa navyše skrýva veľké množstvo antioxidant[1]. Niet preto divu, že v minulosti neupadol do zabudnutia a pre mnohých je obľúbencom až dodnes. Osvojte si teda spoločne s nami pri príležitosti Svetového dňa chleba nové pekárske zručnosti a pripravte si tento cmarový chlieb s naším jednoduchým receptom!

Správna dvojka na prípravu chleba

Máte za sebou už nejaké pekárske neúspechy a vyhýbate sa preto kysnutému cestu oblúkom? S týmto je navždy koniec, s touto ingredienciou sa pre vás kysnuté cesto stane rutinnou záležitosťou. Hladká múka na kysnuté cesto Babičkina voľba vás totiž pri jeho príprave rozhodne nenechá v štichu a pečivo vďaka nej bude nadýchané, kypré a vláčne. Múka tiež dodá cestu objem, a to potom bude krásne pružné a bude dobre držať svoj tvar. Táto múka lepšie viaže vodu, preto pri miesení cesta odporúčame pridať o niečo viac tekutiny, ako dávate do bežnej múky. V kombinácii s pšeničnou chlebovou hladkou múkou je teda príprava nielen tohto cmarového chleba stávkou na istotu.  Vyskúšajte  túto správnu dvojku v akcii a upečte si s nami tento lahodný, chrumkavý, cmarový chlieb!

2_babickina_volba_cmar

Ingrediencie

  • 300 g hladkej múky na kysnuté cesto Babičkina voľba
  • 200 g pšeničnej chlebovej hladkej múky Babičkina voľba + na vysypanie ošatky
  • 12 g octu
  • 12 g soli
  • 15 g čerstvého droždia
  • 3 g rasce
  • 450 g kyslého cmaru

Postup

- Do misy robota nalejte cmar v izbovej teplote, potom pridajte ostatné suroviny. - Miesime nástavcom „hák“ cca 10 minút. Dohladka vypracované cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, ľahko ho poprášime múkou, prikryjeme utierkou, aby neoschlo, a necháme cca 45 minút zrieť (cesto by nemalo kysnúť v prievane).
- Do rúry vložte 2 plechy – na jednom budete piecť, druhý dajte na dno rúry – ten použijeme na vytvorenie pary. Rozohrejte rúru aj s plechmi na 230 °C (pokiaľ vaša rúra dovolí, predhrejte na 250 °C).
- Vyložte si ošatku utierkou, ktorú ste predtým dôkladne pomúčili múkou.
- Z vykysnutého cesta vypracujte na ľahko pomúčenej doske bochník, ktorý preložte hladkou stranou dole do ošatky vyloženej utierkou a nechajte ďalších cca 50 minút kysnúť (cesto zdvojnásobí objem).
- Vyberte z rúry plech, na ktorom budete piecť, a vyklopte na neho chlieb. Chlieb narežte a ihneď vložte späť do rozpálenej rúry. Na druhý plech, ktorý máte na spodku rúry, nalejte cca 100 ml studenej vody. Okamžite sa vytvorí para. Pozor, para bude horúca. (Vodu lejeme na plech preto, aby sme ochránili rúru pred teplotným šokom, pri liatí vody priamo na rozpálené dno či steny by mohlo dôjsť k jej poškodeniu). Ihneď po naliatí vody dvierka rúry zatvorte a nechajte paru urobiť si svoju prácu.
- Pracujte rýchlo, aby ste si rúru nevyvetrali, ale opatrne, aby ste sa nespálili.
- Po 3 minútach pečenia s parou rúru otvorte, zvyšnú paru odvetrajte a vyberte horúci plech, ktorý ste mali na spodku rúry. Ten už potrebovať nebudete, nechajte ho na bezpečnom mieste vychladnúť.
- Teplotu rúry stiahnite na 190 °C a pečte chlieb ďalších cca 35–40 minút, čas pečenia záleží na vašej rúre. Hotový chlieb na poklep zvoní.
- Chlieb nechajte vychladnúť na mriežke.

Video recept nájdete tu.


[1] Bezpečnosť potravín. Mýty a fakty o chlebe [online]. Ministerstvo poľnohospodárstva ČR, 10. apríla 2013 [cit. 2024-10-09]. Dostupné z: https://bezpecnostpotravin.cz/myty-a-fakta-o-chlebu/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.