Ako si udržiavať čistú domácnosť, aj s domácim miláčikom

Sú to naši členovia rodiny, ktorých chlpy nás doháňajú k šialenstvu. Reč je o milovaných domácich miláčikoch, najčastejšie psoch a mačkách. Ich srsť je skrátka úplne všade – na zemi, sedačke, v posteli, na oblečení… Je vôbec možné tomu zabrániť?

steam_mop_dog21

Starajte sa o jeho zdravie

Nežiaducej srsti našich štvornohých miláčikov v domácnosti sa dá vyhnúť aj inými spôsobmi než len neustálym upratovaním. Začnite priamo u zdroja. Nadmerné vypadávanie srsti totiž môže poukazovať na to, že s vaším maznáčikom niečo nie je v poriadku. Zamerajte sa na jeho zdravie, doprajte mu špeciálne doplnky stravy, ktoré podporujú zdravú a lesklú srsť. Nezanedbajte pravidelné podávanie odčervovacích tabliet a nepodceňte ani dôkladné prečesávanie.  Ak sa vám aj tak bude zdať, že váš štvornohý miláčik pĺzne viac než je normálne, navštívte s ním  veterinára.

Po každej prechádzke umyte svojmu miláčikovi labky

Každý majiteľ psa to určite pozná. Počasie sa skrátka nepýta a psíka je potrebné venčiť, aj keď vonku zrovna prší. Po otvorení vchodových dverí väčšinou nastáva boj o utrenie labiek, ktorý keď prehrajete, môžete rovno vziať mop a začať umývať celý byt. Pre tieto situácie majte vždy v predsieni pripravený ručník a navlhčenú handričku. Najprv psíkovi utrite špinu z labiek a srsti s mokrou handričkou a potom ich ručníkom vysušte do sucha. Je jasné, že sa to nepodarí vždycky a bude potrebné siahnuť aj po mope. Ak ste pri umývaní zvyknutí používať chemickú dezinfekciu, mali by ste spozornieť. Chemikálie môžu byť pre zvieratá nebezpečné. Aj preto je potrebné vybrať si taký mop, ktorý zvládne účinne a bezpečne k zvieratkám vyčistiť váš domov. Na trhu sú už aj mopy, ktoré si poradia so špinou, bez chemikálií, len za pomoci vodnej pary, ako napríklad Steam mop od Viledy, ktorý efektívne vyčistí všetky druhy podláh.

Nahraďte koberce hladkými povrchmi

Koberce rôznych tvarov, vzorov, farieb a materiálov síce v interiéry vyzerajú efektne, no s domácim miláčikom až tak praktické nie sú. Ak sa chcete vyhnúť chlpom a zažranej špine v kobercoch, pokúste sa ich u vás doma čo najviac eliminovať. Pravidelné upratovanie, ktoré je s domácim miláčikom potrebné viac než obyčajne, bude o to jednoduchšie. Ak si však váš domov nedokážete predstaviť úplne bez kobercov, zaobstarajte si kefu na zvieratá s oceľovými zúbkami, ktorou chlpy z koberca nahromadíte na jedno miesto a potom už len vysajete.

steam_mop_kabel

Vyberajte textílie praktické na údržbu

Okrem kobercov skúste eliminovať aj ostatné textílie, na ktorých by sa mohla udržiavať srsť našich štvornohých miláčikov. Úplným tabu by v tomto prípade mal byť  zamat a hodváb, pretože tie sú na ňu doslova magnetom. Nahraďte ich radšej interiérovými doplnkami a dekoráciami, na ktorých vyčistenie postačí len trochu vody – čalúnený nábytok stačí zľahka prejsť po povrchu navlhčenou latexovou či gumenou rukavicou a chlpy sú preč.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.