Viete, od ktorého roku začne klesať produkcia kolagénu?

Produkcia kolagénu klesá po dovŕšení 25. roku života. Čo všetko sa začne s vaším telom potom diať... Keď premýšľame o tom, ako naša pokožka prirodzene starne, často sa objavuje slovo „kolagén“. Ale čo to presne je?

collagen_2020

Kolagén je bielkovina, ktorá sa prirodzene vyskytuje u všetkých zvierat a ľudí a predstavuje približne tretinu všetkých bielkovín v tele – čo z nej robí najhojnejšiu formu bielkovín v ľudskom tele. Z chemického hľadiska sa kolagén skladá zo silných reťazcov aminokyselín, ktoré sú spolu pevne spojené v reťazci podobnom povrazu. Tieto silné reťazce dodávajú mladej, zdravej pokožke jej odolnosť a plnosť.

Kolagén však nie je len kľúčom k pevnejšiemu vzhľadu a kvalite pokožky. Má tiež široké množstvo ďalších dôležitých využití v celom tele. Od šliach až po ďasná – väčšina tvrdých a mäkkých tkanív vo vašom tele je tvorená predovšetkým kolagénovým proteínom. Okrem krvných ciev, rohoviek a zubov sa nachádza aj v kostiach, koži a väzivách. Kolagén má tiež podiel na zdraví pokožky hlavy, pomáha  s rastom silných a hustých vlasov a zabraňuje štiepeniu a odlupovaniu nechtov.

Každým rokom je ho však menej a menej...

Po dosiahnutí veku 25 rokov sa produkcia kolagénu zníži  o 1 %.  To znamená, že vaša pokožka sa stáva tenšou a od tohto bodu sa s väčšou pravdepodobnosťou vyvinú vrásky. Dojčatá, deti a dospievajúci produkujú kolagén rýchlym tempom. To je jeden z dôvodov, prečo je ich pokožka hladká a bez vrások.

Bohužiaľ, ako starneme, naše telo pomaly produkuje menej a menej kolagénu a jeho nedostatky sa odrážajú vo viditeľných známkach starnutia:

  • pokožka, ktorá je vráskavá, krepová alebo ochabnutá
  • lámavé vlasy a nechty
  • vznik celulitídy
  • vpadnuté oči
  • sťahujúce sa, ochabujúce svaly a bolesti svalov
  • tuhšie, menej pružné šľachy a väzy
  • bolesť kĺbov
  • strata pohyblivosti v dôsledku poškodenia alebo stuhnutosti kĺbov
  • problémy s prietokom krvi

Aké sú výhody užívania kolagénu?

Mohol by existovať spôsob, ako pomôcť získať späť časť lesku mladistvých vlasov, pokožky a nechtov, keď starneme? Áno! Užívanie kolagénových doplnkov alebo zvyšovanie počtu potravín bohatých na kolagén v našej strave môže priniesť mnoho pozitív.

5 hlavných výhod kolagénu:

-        Zdravšia pokožka – Existuje čoraz viac lekárskych dôkazov, že kolagén môže pomôcť v boji proti vzniku vrások. Zároveň pomáha pokožku hydratovať, dodáva jej elasticitu a zachováva jej štruktúru.

-        Silnejšie a zdravšie vlasy a nechty – Kolagén pomáha v oblasti jemnosti a lámavosti nechtov, ako aj s matnosťou, lámavosťou a suchosťou vlasov.

-        Viac svalovej hmoty – Predpokladá sa, že kolagén pomáha zvyšovať svalovú hmotu a silu.

-        Silné kosti – Naše kosti sú tvorené najmä kolagénom, ktorý im dodáva štruktúru a pomáha ich udržiavať silné. Čím sme starší, tým máme v tele menej kolagénu a v dôsledku toho aj menej kostnej hmoty. Tiež sa ukázalo, že kolagén je prospešný v prípadoch bolesti a slabosti kĺbov a predpokladá sa, že kolagénové doplnky môžu tiež zohrávať úlohu pri zvládaní symptómov artritídy.

-        Lepšie trávenie – Podľa niektorých výskumov kolagén obsahuje aminokyselinu glycín, ktorá môže potenciálne podporovať normálne a zdravé trávenie.

Číslo 1. kolagén v USA už aj u nás!

Výživový doplnok Vital Proteins obsahuje iba jednu jedinú ingredienciu a to neochutené kolagénové peptidy. Kolagénové peptidy sú malé častice rozpustných bielkovín, ktoré obsahujú potrebné aminokyseliny a vstrebávajú sa prostredníctvom gastrointestinálneho traktu. Kolagénové peptidy zabezpečujú rýchlejšiu regeneráciu, blahodarne pôsobia na organizmus a podporujú mladistvý vzhľad. Môžu sa pridať do teplých aj studených nápojov či pokrmov, napríklad do ranného smoothie alebo čaju. Výživové doplnky Vital Proteins obsahujú najväčšie množstvo kolagénu na porciu na trhu – s obsahom až 20 g kolagénu na porciu. Vital Proteins kolagénové peptidy sú dostupné vo variante hovädzej alebo morskej.

Viac informácii na www.vitalproteins.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.