Bylinkový detox

S obdobím jari prichádzajú aj rôzne detoxikačné kúry, ktoré majú za úlohu prečistiť náš organizmus. Telo sa takto zbavuje nie len nežiadúcich látok, ale aj sa takto doplnia vitamíny, povzbudí sa imunitný systém a zlepší sa trávenie. Na jar sú bylinky plné sily, a preto vám práve v tomto období dodajú najviac zdraviu prospešných látok.

detox_2021

Medvedí cesnak

Táto bylinka, ktorá rastie práve v období február až marec, je skvelý životabudič. Dá sa nájsť najmä v lese a na rôznych lúkach. Nerastie úplne všade, preto ak si náhodou niekde medvedí cesnak všimnete, zapamätajte si toto miesto aj na ďalší rok. Niektorým ľuďom normálny cesnak nechutí, ale medvedí cesnak ich možno zaujme svojou chuťou. Táto rastlinka je veľmi všestranná, pretože sa dá využiť úplne celá- kvet, cibuľka, aj listy. 

Čerstvý medvedí cesnak sa hodí najmä do šalátov, na cestoviny, alebo do polievok. Skladovanie čerstvého medvedieho cesnaku je veľmi jednoduché. Môžete ho pár dní nechať v papierovej servítke v chladničke, alebo jo môžete zmraziť. 

Najväčšou výhodou medvedieho cesnaku je, že obsahuje množstvo vitamínu C a železa. Tiež obsahuje allicín, ktorý má antibakteriálne účinky. Pomáha najmä pri ochorenia dýchacích ciest, pri hojení rán, alebo pri nachladnutí. Ďalej pomáha pri znižovaní krvného tlaku a čistení obličiek, keďže pôsobí močopudne. Vďaka jeho skvelým čistiacim schopnostiam sa zlepší kvalita kože a pleti. 

Pažítka

Pažítka má mierne cibuľovú chuť, preto sa hodí najmä do šalátov, dresingov, polievok, nátierok, na rôzne druhy mäsa, alebo na cestoviny. Často sa kombinuje aj s vajíčkom. 

Pažítka obsahuje najmä vitamín C a B, a minerálne látky. Darí sa jej dobre na záhradke, ale aj v črepníku na okne. 

Používa sa veľmi ľahko. Stačí ju zrezať a nechať približne 5 centimetrov, aby mohla aj ďalej rásť. Skladovanie má tiež veľmi jednoduché. V chladničke vydrží dlhú dobu, alebo sa dá aj zmraziť.

Existuje množstvo ďalších byliniek, ktoré sú vhodné na detoxikáciu organizmu. Väčšinou sa tieto bylinky pridávajú do jedla, alebo sa z nich robí čaj. Sú to napríklad Šalvia lekárska, Žihľava, Mäta, Medovka, alebo Bazalka. Z bylinkami to ale nikdy nepreháňajte, aby ste si skôr neuškodili, ako pomohli.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.