Viete, aké kalorické bomby pijete? Čísla hovoria za všetko!

Napísal Kristína Chudá 23. február 2024

Alkohol zvyšuje nielen náladu, ale aj telesnú hmotnosť. Máte predstavu, aké kalorické bomby pijete? Ak nebudete piť alebo obmedzíte konzumáciu alkoholu, prinesiete si do života veľa pozitívneho, a to nielen po zdravotnej, ale aj po psychickej stránke.

freepik_young_w_drink

Pomerne ľahko môžete aj schudnúť. Ľudia si často neuvedomujú, ako veľmi drink denne alebo víkendové párty zvyšujú energetický príjem. Jeden gram etanolu obsahuje 29 kJ, a keď k tomu pripočítame cukor obsiahnutý v nápojoch a v niektorých (ako Piña Colada) aj tuk, takýto nápoj sa kaloricky vyrovná celému hlavnému jedlu. Alkohol je zdrojom prázdnych kalórií, a ak sú kalórií nadbytok, ukladajú sa ako tukové zásoby. Nevýhodou je aj to, že so stupňom opitosti klesá vôľa nejesť.

Viete, čo pijete? Tieto čísla hovoria za všetko!

- Pivo 10°, 0,5 l - 750 kJ

- Pivo 12°, 0,5 l - 950 kJ

- Suché víno, 0,2 l - 560 kJ

- Sladké víno, 0,2 l - 700 kJ

- vínny strek, 0,3 l - 270 kJ

- Cola s rumom, 0,2 l - 720 kJ

- miešaný koktail, 0,25 l - 1000 kJ

- Whisky, 0,4 dl - 420 kJ

- Rum, 0,4 dl - 370 kJ

- vaječný likér, 0,4 dl - 500 kJ

Pivo

Je pravda, že tento obľúbený nápoj obsahuje vitamíny skupiny B a izofl avonoidy, ktoré majú antioxidačné účinky. Je to však aj pomerne kalorický nápoj. Ak si občas dáte pivo, nie je to tragédia, ale stačí si dať dve pivá, a to veľké, a dostanete sa na energetickú hodnotu jednej ľahkej večere. Ak si niekto dopraje a zvládne osem "kúskov", zasiahne celodenný energetický príjem. Z hľadiska kalórií je z bežných druhov najlepšie ľahké pivo s čo najmenším množstvom alkoholu. Zďaleka najlepšou voľbou je nealkoholické pivo, ktoré obsahuje približne polovicu energie bežného piva: polliter má len 430 kJ.

Víno

Antioxidanty vo víne zabraňujú vzniku voľných radikálov v tele, takže pitie malého množstva vína môže mať priaznivé účinky na zdravie, najmä na prevenciu kardiovaskulárnych ochorení. Ak vypijeme celú fľašu vína, pozitíva idú bokom a prevážia negatíva - vysoká energetická hodnota a nadbytok alkoholu. Matematika nie je vôbec zložitá. Kým "dvojka" suchého vína má energetickú hodnotu približne 560 kJ, fľaša, t. j. 0,7 litra, už atakuje hranicu 2000 kJ. Podobne ako pivo, aj víno má nealkoholickú verziu, ktorá je tiež energeticky menej náročná ako alkoholická verzia. Pohár nealkoholického vína obsahuje len 100 kJ, zatiaľ čo fľaša 350 kJ.

Miešané nápoje

Tvrdý alkohol v kombinácii so sladkými džúsmi, sirupmi a inými prísadami rozhodne nie je niečo, čo by ste si mali dopriať deň čo deň. Energeticky najhoršia je Piña Colada, ktorá sa v pôvodnej receptúre vyrába z rumu, kokosového mlieka a ananásovej šťavy. Kokosové mlieko sa niekedy môže nahradiť smotanou. Tento koktail má energetickú hodnotu približne 1000 kJ. Mojito alebo Bloody Mary majú približne polovicu energie Piña Colady.

Suchý február je veľkou výzvou Suchý február je preto pre väčšinu z nás príležitosťou. Urobiť krok späť od alkoholu a iných súvisiacich pôžitkov a zistiť, či ich ovládame my, alebo ony ovládajú nás.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.