Viete, že prosperujúce rastliny indikujú zdravé podmienky v byte pre duševné zdravie?

Napísal Miriama Tomášiková 20. apríl 2023

Voda, čerstvý vzduch a slnečné svetlo sú hlavné životné sily, ktoré majú obrovský vplyv na všetko živé. Ak ste milovníkmi rastlín, určite si uvedomujete, ako na ne vplýva prostredie, v ktorom sa nachádzajú.

velux_1_200423

A možno sa od našich zelenolistých priateľov až tak veľmi nelíšime: podľa novej štúdie spoločnosti VELUX[1], vypracovanej na základe prieskumu agentúry 2muse, viac ako 90% opýtaných Slovákov považuje vplyv denného svetla na duševné zdravie za významný.

Hovorí sa aj o rastlinách, ktoré sú "nenáročné na svetlo". Dôveryhodní odborníci na rastliny však potvrdia, že hoci niektoré rastliny dokážu prežiť pri miernom osvetlení, je pre všetky zelené rastliny potrebné aspoň určité množstvo svetla na prežitie ako také a určité množstvo prirodzeného svetla je potrebné, aby aj prosperovali.

Už dlho je známe, že rastliny sledujú dostupnosť svetla, aby optimalizovali rast semenáčikov a podľa toho formovali svoj vývoj.[2] Semenáčiky môžu obmieňať svoju farbu alebo tvar, aby prežili nevhodné podmienky, kým nenájdu správne množstvo slnečného svetla a kyslíka. Avšak takáto adaptácia je časovo limitovaná: bez svetla a čerstvého vzduchu semenáčiky a dokonca aj dospelé rastliny zahynú.

Na druhej strane, tam, kde sa rastlinám darí a kvitnú, je vysoká pravdepodobnosť, že sa budete cítiť skvele aj vy – a to nielen preto, že prítomnosť zelene má priaznivý vplyv na vašu náladu: rozsiahly výskum NASA[3] odhalil, že izbové rastliny dokážu za 24 hodín odstrániť až 87 percent toxínov zo vzduchu, pričom pohľad na zeleň a prírodu nám pomáha cítiť sa uvoľnenejšie a pokojnejšie[4] , čo následne prospieva celkovému duševnému zdraviu.

velux_2_200423

Podmienky, ktoré sú pre rastliny priaznivé, zároveň naplnia radosťou aj vás: za naše šťastie a náladu sú do veľkej miery zodpovedné naše hormóny, vrátane hormónu serotonínu, ktorý sa často nazýva aj hormón "dobrej nálady". Hladina serotonínu ovplyvňuje okrem pocitu šťastia aj to, ako sa vyrovnávame so stresom. Výrazne ju ovplyvňuje svetlo, najmä to slnečné. Šesťročná štúdia na 16 000 ľuďoch[5] ukázala, že zo všetkých faktorov počasia má slnečné svetlo najväčší vplyv na našu náladu a vnímanie stresu. Prirodzené svetlo pôsobí ako "zlepšovač nálady" a pomáha zmierňovať príznaky depresie a úzkosti, či už sme vonku a užívame si jarné slnko, alebo sme doma.

Všimli sme si to na sebe: Takmer tri štvrtiny Slovákov v reprezentatívnom prieskume uviedlo, že zaznamenali zmeny vo svojej nálade, keď strávili čas v miestnosti s veľkým množstvom svetla v porovnaní s miestnosťou s malým alebo žiadnym prirodzeným svetlom. Pre väčšinu slovenskej populácie je prísun denného svetla do domácnosti zlepšovačom nálady. Na zmenu v duševnej pohode vyvolanú nedostatkom svetla a čerstvého vzduchu sa ukázali byť náchylnejší skôr mladší ľudia vo veku 18 až 29 rokov.

Takže zvýšenie úrovne prirodzeného svetla a čerstvého vzduchu vo vašej domácnosti pridaním ďalších okien prospeje nielen vašim rastlinám, ale môže mať priamy vplyv aj na vaše duševné zdravie.

"Strešné okná prepúšťajú do interiéru dvakrát viac denného svetla ako fasádne okná. Okrem toho umožňujú vpustiť do vášho domova slnko v jeho prirodzenom pohybe, čo pozitívne vplýva na cirkadiánny rytmus, ktorý podporuje lepší spánok a významne prispieva k duševnému zdraviu. Nedostatok denného svetla neovplyvňuje len našu náladu. S nedostatkom denného svetla súvisia aj depresie, priberanie, ale aj choroby srdca či cukrovka." vysvetľuje Zsolt Szabó, Market Director spoločnosti VELUX pre Českú republiku a Slovensko.

Zdroj foto: Velux


[1] Svetlo a duševné zdravie, záverečná správa, 3.3.2023, 2muse

[5] Golden, R. N., Gaynes, B. N., Ekstrom, R. D., Hamer, R. M., Jacobsen, F. M., Suppes, T., ... & Nemeroff, C. B. (2005). The efficacy of light therapy in the treatment of mood disorders: a review and meta-analysis of the evidence. American Journal of Psychiatry, 162(4), 656-662.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.