Kúrenie drevom zažíva zlaté časy

Pre niekoho tradičné a osvedčené palivo, pre druhého nový spôsob kúrenia, o ktorom by kedysi ani neuvažoval. Neistota na trhu s energiami priviedla mnoho slovenských domácností ku kúreniu drevom.

Majitelia moderných novostavieb volia hlavne krbové kachle alebo vložky, ktoré používajú ako druhý typ kúrenia. Často im stačí výkon len niekoľko kilowattov, pretože nové domy majú veľmi dobré tepelno-izolačné vlastnosti.

shutterstock_kachle_123

Ak treba väčší výkon a plnohodnotné vykúrenie niekoľkých miestností, najlepšia voľba je kotol. Pripája sa k centrálnej vykurovacej sústave a funguje s klasickými radiátormi alebo s teplovodným podlahovým kúrením. Moderný splyňovací kotol na drevo má navyše má oveľa jednoduchšiu obsluhu a ovládanie, než bolo zvykom v minulosti.

Menej dreva, viac tepla

Drevo patrí dlhodobo medzi najlacnejšie palivá. Aj tak sa oplatí sledovať jeho spotrebu a spáliť čo najmenej. Ako na to? Ideálne je zadovážiť si kotol s vysokou účinnosťou, ktorý je schopný väčšinu energie paliva použiť na kúrenie. Pri vysokej účinnosti (ideálne nad 90 %) budete mať v dome príjemne teplo, a pritom spotrebujete menej dreva. Pre porovnanie – otvorený krb má účinnosť len okolo 15 %, a tak väčšinu energie nedokáže vôbec využiť.

Aplikácia na jednoduché ovládanie

Splyňovacie kotly bývajú vybavené riadiacou jednotkou, ktorá monitoruje a automaticky upravuje priebeh kúrenia. Na displeji nastavíte požadované hodnoty a kotol dokáže sám regulovať svoj aktuálny výkon vďaka odťahovému ventilátoru.

shutterstock_warm_hands

Ak radi využívate prvky inteligentnej domácnosti, môžete do nej jednoducho zahrnúť aj kotol na drevo. Po pripojení na domácu Wi-Fi sieť, môžete sledovať chod kotla v aplikácii na mobile. Aplikácia za vás síce nepriloží, pohodlne však zobrazí nastavenú teplotu alebo fázu rozkúrenia. Zároveň vás môže upozorniť, že treba priložiť, pretože v prikladacej šachte dochádza palivo.

Rozdiely v dreve

Asi ste už počuli o rozdieloch medzi tvrdým a mäkkým drevom. Okrem vlastností je odlišná hlavne predajná cena. Tvrdé drevo (buk, hrab alebo jaseň) býva drahšie než mäkké drevo smreka, smrekovca alebo brezy. Podľa odborníkov je výhodné používať oba typy dreva. Stačí ich správne používať.

Každý typ dreva má svoje výhody, a tak sa dajú dobre kombinovať. Mäkké drevo sa hodí na založenie ohňa a rýchle vytvorenie tepla. Naopak, tvrdé drevo dlhšie a stabilnejšie horí, a preto je vhodné na pravidelné spaľovanie v kotli.

Tiež je dôležité dbať na čas, ako dlho polená schli na vzduchu. Drevosplyňovacie kotly či krby si vyžadujú, aby vlhkosť dreva klesla pod 20 %, inak môže dôjsť k ich poškodeniu. Na to treba uskladniť drevo aspoň dva roky v optimálnych podmienkach.

kotol_drevo

Teplo do zásoby

Bez pravidelného prikladania nebudú splyňovacie kotly na drevo fungovať. Ako zaistiť prechodný čas, kedy nemôžete alebo nechcete dopĺňať palivo? Riešením je inštalácia akumulačnej nádrže, ktorá uchová veľké množstvo ohriatej vody a neskôr ju využije. Podľa objemu nádoby môžete preklenúť až jeden deň bez prikladania. Druhou možnosťou je vytvorenie žeravej vrstvy, ktorá vydrží žiariť aj niekoľko hodín.

Zdroj fotografií: Shutterstock, OPOP

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.