Prečo by mala žena investovať a ako začať?

Napísal Dominika Blchová, PoctiveSEO.sk 07. júl 2022

Premýšľate nad investovaním? Chcete zabezpečiť lepšiu budúcnosť nielen sebe, ale aj vašim deťom alebo blízkym? Neváhajte. Žijeme v časoch, kedy sa búrajú rôzne spoločenské bariéry, tak prečo nezobrať budúcnosť financií do vlastných rúk?

w_comp_unsplash_22

Dôvodov prečo investovať je mnoho a práve tie by vás mohli presvedčiť začať investovať čo najskôr.

9 dôvodov, prečo by mala žena investovať

Ženy majú mnoho dôvodov na to, aby prehodnotili svoj prístup k správe peňazí a najmä investovaniu. Vyvážené portfólio sa tak môže stať hlavnou ochranou pred mnohými nepriaznivými situáciami. Aké sú časté dôvody a prečo by si ženy mali zostaviť investičný plán?

Rozdiely v príjmoch

V prvom rade je dôležité, aby aj ženy boli schopné dosiahnuť pocit finančnej rovnosti a nezávislosti. Rozdiely v príjmoch medzi mužmi a ženami existujú a pravdepodobne budú existovať aj v najbližších rokoch. Ženy dostávajú na rovnakých pracovných pozíciách nižší plat ako ich mužskí kolegovia. Ženy by preto mali využívať investičné príležitosti a stanoviť si dlhodobé ciele, aby kompenzovali svoj nižší príjem.

Sporenie na dôchodok

Na dôchodku sa o vás štát nepostará, preto je na čase vziať všetko do vlastných rúk. Okrem toho majú ženy tendenciu žiť dlhšie ako muži a teda je zrejmé, že ženy na dôchodku dostávajú nižšie dávky ako muži.

Dosiahnutie vlastných finančných cieľov

Či už sa chcete vrátiť do školy, našetriť si na dovolenku, poslať deti na vysokú školu, šetriť na postavenie domu alebo svadbu, investovanie je pravdepodobne najlepší spôsob, ako vaše ciele dosiahnuť. 

Neplatená práca

Ďalším dôvodom, prečo by sa žena mala zapojiť do investičného procesu, je neplatená práca. Tehotenstvo a pôrod detí väčšinou spôsobia to, že ženy si vyberajú neplatené voľno. Materstvo by nemalo obmedzovať možnosti žien investovať a dosiahnuť finančnú istotu.

Prerušenie kariéry

Po prerušení kariéry sa takmer 1 z 2 žien stretne s tým, že plat už nebude rovnaký. Potom nasleduje nedostatok možností kariérneho postupu, ako aj príležitostí na profesionálny rozvoj. Vytvorenie rodiny je zvyčajne jedným z hlavných dôvodov, prečo žena preruší pôsobenie vo svojej práci a spôsobí medzery v životopise. Nedostatok financií ovplyvňuje náš každodenný život, preto je na dosiahnutie ekonomického rastu potrebný komplexný investičný prístup.

bussiness_unsplash_0722

Inšpirácia: Ako sa sebarozvojom posunúť v práci na vyšší level.

Rozvod alebo smrť partnera

Nikdy neviete, čo sa môže stať a krutá realita nastane aj vtedy, ak sa manželstvo jedného dňa náhle skončí. V mnohých prípadoch majú páry finančný plán, ktorý zahŕňa spoločné bankové účty. To v značnej miere zjednodušuje veci, ale iba v prípade, ak je medzi partnermi ešte stále dobrý vzťah.

Ak však veci nepôjdu podľa plánu, dôkladný finančný plán by mal obsahovať alternatívy aj pre takéto situácie. Preto nezanedbávajte zabezpečenie vašej budúcnosti a využite všetky investičné príležitosti, ktoré sú pre vás vhodné.

Pasívny príjem

Kedy by som ako žena mala začať investovať? Keď budem pracovať na trvalý pracovný pomer? Keď začnem zarábať viac peňazí? Keď ma povýšia? Na začatie vašej investičnej cesty nie je nikdy príliš skoro ani príliš neskoro. Určite sa netreba báť začať ani s menším množstvom financií. Okrem pravidelného mesačného príjmu tak dokonca môžete mať o niečo viac peňazí a to bez veľkého úsilia.

Takmer bezstarostný život

Stres, neistota a úzkosť môžu z času na čas ovládať život nejedného z nás. Obavy, či máte dosť peňazí alebo či budete finančne pripravení na dôchodok, môžu zaťažovať nielen vašu myseľ, ale aj sny a finančnú slobodu.

Mať komplexný investičný plán vám však môže pomôcť rozšíriť vaše financie a uľaviť sebe a vašim blízkym od stresu. Keď identifikujete svoje súčasné a dlhodobé ciele, ste na správnej ceste k vybudovaniu dobre vyváženého portfólia.

Poznatky o financiách

V neposlednom rade sa zároveň môžete naučiť dobre zaobchádzať so svojimi financiami. Pri investovaní môžete okrem praktických skúseností nadobudnúť aj vhodnú rutinu na spravovanie vašich príjmov. Investovanie vás dokáže naučiť, ako balansovať svoju mesačnú výplatu, určiť si priority, plánovať a šetriť tam, kde sa to dá a naopak, predísť zbytočnému míňaniu tam, kde to nie je nevyhnutné.

Prečo nestačí len sporiaci účet?

Mať sporiaci účet je prvým krokom k dosiahnutiu vašich cieľov v oblasti sporenia. Avšak hodnota hotovosti, ktorá vám leží na bežnom účte alebo pod matracom, v skutočnosti v dôsledku inflácie klesá. To znamená, že v podstate prichádzate o peniaze. Existuje mnoho investičných produktov, ktoré budú zodpovedať vašim finančným plánom. Všetko, čo potrebujete, je finančný poradca, ktorý vám navrhne správne spôsoby budovania vášho finančného bohatstva.

Výhody investovania

Ak vás predchádzajúce dôvody nepresvedčili a vy stále váhate, možno vás presvedčia nasledujúce výhody, ktoré investície ponúkajú.

1. Ochrana pred infláciou

Ceny tovarov a služieb z mesiaca na mesiac rastú a za rovnaké peniaze si viete kúpiť stále menej a menej. Nejde iba o ceny základných potravín a bežných tovarov, ale zdražovanie nastáva aj v iných oblastiach, ako sú napríklad ceny nehnuteľností. Po bytoch je veľký dopyt, ponuka je slabá a práve z tohto dôvodu ceny rastú neuveriteľnou rýchlosťou.

piggy_bank_money_pexels

Tip: Viete ako postupovať pri vybavovaní hypotéky?

2. Finančné rezervy

V posledných rokov množstvo ľudí ohlásilo osobný bankrot, pretože nemali vytvorené žiadne alebo iba minimálne finančné rezervy. Príjem predstavuje prirodzený východiskový bod pre plánovanie investícií, pretože nemôžete investovať to, čo nemáte. Predtým, ako začnete investovať, by ste mali mať aj finančnú rezervu. Aby ste ňou dokázali pokryť nečakané situácie spojené napríklad s výpadkom príjmu, odporúča sa vytvoriť si finančnú rezervu a mesačne odkladať zo svojho mesačného príjmu aspoň 10-20 %.

3. Predčasné splatenie hypotéky

Nebolo by skvelé zbaviť sa hypotéky napríklad už o 10 rokov skôr? Tým, že už dnes začnete investovať, môžete predčasne vyplatiť hypotéku a ešte na tom aj usporiť. Zvyšné peniaze tak môžete využiť podľa vlastného uváženia.

4. Pokrytie nečakaných výdavkov

Medzi najhlavnejšie dôvody, prečo sa ľudia rozhodnú investovať, môže byť aj pokrytie nečakaných výdavkov v budúcnosti. Môže ísť napríklad o riešenie rekonštrukcie domu či bytu, zabezpečenie štúdia detí, sporenie na bývanie pre deti a podobne.

5. Dôstojný dôchodok

Ako sme už spomínali, dôchodok je veľmi háklivá vec, a preto naň netreba zabúdať. I keď sa vám to môže zdať ako ďaleká budúcnosť, začať treba čo najskôr.

Aké sú možnosti investovania?

Možností, kam peniaze investovať, je niekoľko:

●      Investovanie do podielových fondov

●      Investovanie do ETF fondov

●      Investovanie cez investičné životné poistenie (IŽP), kapitálové životné poistenie (KŽP) alebo stavebné sporenie

●      Investovanie do dlhopisov

●      Investovanie do nehnuteľností

●      Investovanie s forexami

●      Investovanie do šperkov, starožitností, známok, mincí, diamantov

●      Investovanie do komodít (zlato, striebro, drahé kovy, ropa)

●      Kryptomeny

Investovanie do vlastného podnikania

Pre niektoré môže byť dobrou investíciou aj investícia do vlastného podnikania. Avšak na rozdiel od ostatných typov investícii si podnikanie vyžaduje čas, pozornosť a znalosti, prácu a ďalšie faktory. K úspešnému podnikaniu je potrebná kombinácia minimálne štyroch kapitálov:

●      Finančný kapitál, teda peniaze určené na podnikanie

●      Ľudský kapitál, pracovná sila, ktorá bude pracovať na vašom podnikaní

●      Znalosti, tzv. know-how

●      Čas, ktorý ste ochotné podnikaniu venovať

Ak všetko stihnete samy, môžete podnikať na vlastnú päsť. V opačnom prípade si môžete nájsť spolupracovníkov a zamestnancov, ktorí doplnia to, čo vám chýba (napr. znalosti, skúsenosti alebo čas).

Vlastné podnikanie môže ponúkať výhody vo forme vyšších výnosov než napríklad iné druhy investícií. Netreba však zabúdať na fakt, že vlastné podnikanie obnáša aj mnoho rizík a časovú náročnosť.

Tip: Viete ako zachrániť firmu v mimoriadnej situácií?

Netradičné spôsoby investovania

Ak vás lákajú netradičné a rôzne alternatívne spôsoby investovania, možno by vás mohli zaujať tieto možnosti:

●      Investovanie do veteránov

●      Investovanie do autogramov

●      Investovanie do vína

●      Investovanie do komiksov

Ako začať investovať?

Nedajte sa zastrašiť stereotypmi a rôznymi presvedčeniami. Nasledujúce tipy vás môžu inšpirovať k tomu, ako postupovať pri investovaní.

Začnite v malom

Nedovoľte, aby vás menšie sumy peňazí odradili od investovania. Každý cent sa počíta, takže čím skôr začnete tieto peniaze investovať, tým viac môžete získať. Nepotrebujete mať množstvo voľných peňazí, v skutočnosti je možné začať investovať s relatívne malými čiastkami. Investovanie 50 alebo 100 eur mesačne vám pomôže získať cit pre investovanie a vybudovať si určitú formu sebadôvery.

Je to rovnaké ako s chudnutím. Môžete hľadať rôzne skratky a upnúť sa na spaľovače tukov. Avšak taká cesta nevedie k vytúženému výsledku. Aj pri chudnutí musíte začať pomaly, postupne vymieňať nezdravú stravu za zdravšie alternatívy, potom pridať pohyb atď. Jedine tak dosiahnete dlhodobo udržateľný výsledok. Aj v investovaní je totiž veľmi malá šanca, že si jedinou investíciou zarobíte na dôchodok.

Zaviažte sa a držte sa vašich cieľov

Keď sa rozhodnete začať investovať, držte sa toho. Existuje veľa zdrojov, s ktorými môžete začať. Finančné zdravie je nevyhnutné a finančné zabezpečenie taktiež znižuje nepriaznivé dôsledky, ktoré vám môže finančný stres priniesť.

Myslite dlhodobo

Investovanie pripadá mnohým ženám riskantné. Určite je rizikovejšie než držanie hotovosti, avšak s dodatočným rizikom prichádza potenciál pre vyššie dlhodobé výnosy. Pri investovaní je preto dôležité myslieť dlhodobo a musí vám byť jasné, že vaše peniaze pravdepodobne nebudete môcť použiť päť a viac rokov. Čím dlhšie však necháte peniaze pracovať na trhu, tým budete mať vyššiu šancu na to, aby ste sa vedeli zotaviť z akéhokoľvek poklesu, ktorý môže na trhoch nastať.

Vyvážené portfólio

Vyvážené portfólio by malo zahŕňať kombináciu akcií alebo podielových fondov s veľkou, strednou alebo malou kapitalizáciou. Súčasťou by mali byť domáce a medzinárodne akcie, rastové a hodnotové akcie a aktíva generujúce pevný príjem, ako sú napríklad dlhopisy a fondy peňažného trhu.

Vzdelávajte sa o základoch investovania

Skvelým spôsobom, ako môžete získať viac sebadôvery, je podniknúť kroky na zlepšenie vašich investičných znalostí. Ženy sa musia zaviazať, že nahradia strach sebaistotou, ktorá prichádza s tým, že sa dozviete viac o investovaní.

Urobte si prieskum

S tisíckami podielových fondov a jednotlivých akcií môže byť náročné vybrať si niekoľko fondov pre svoje nové investičné portfólio. Predtým, ako urobíte svoju prvú investíciu, urobte si prieskum a vyhľadajte dôveryhodné investičné tipy.

Hľadajte firmy, ktoré podporujú ženy

Zatiaľ, čo ženy-investorky sú na vzostupe, ešte stále môžu existovať určité predsudky voči ženám, ktoré sa snažia svoje financie investovať. Uistite sa, že si vyberáte spoločnosť, ktorá podporí vaše finančné ciele a pochopí jedinečné výzvy, ktorým ženy v tomto odvetví čelia.

Pozrite sa aj na spoločnosti, do ktorých tieto firmy a platformy investujú. Vedú niektoré z nich ženy? Podporujú ich ženy? Aj keď to nemusí ovplyvniť návratnosť vašich peňazí, výber firmy alebo platformy s pro-ženským myslením vám pomôže získať finančnú rovnosť z dlhodobého hľadiska.

Nechajte si poradiť odborníkom

Ak si nie ste isté investovaním alebo neviete, či je to pre vás správne rozhodnutie, neváhajte sa obrátiť na finančného poradcu alebo investičného experta. Ten sa pozrie na vaše financie a odporučí vám kroky, ktoré budete môcť podniknúť, aby ste sa uistili, že vaše peniaze budú plniť vaše finančné ciele. Vždy, keď budete čeliť otázkam alebo pochybnostiam, požiadajte o odbornú pomoc.

6 častých chýb pri investovaní

1.    Neinvestovanie

Niektorí ľudia sa boja investovania, tak radšej neinvestujú vôbec. Ak necháte vaše úspory dlhodobo na bežnom či sporiacom účte, váš zostatok zostane stále rovnaký, ale reálne si kúpite čoraz menej tovarov a služieb. Postará sa o to inflácia. Ak patríte k skupine ľudí, ktorá sa bojí investovania a radšej neinvestuje vôbec, pravdepodobne je to cesta k istej strate. Ak máte z investovania obavy, poraďte sa s profesionálmi, ktorí vám radi svoje skúsenosti sprostredkujú a poradia.

2.    Nevyužívanie daňových výhod

Vedeli ste o tom, že na Slovensku sú verejne obchodovateľné cenné papiere po držaní po dobu dlhšiu ako 1 rok oslobodené od danenia (pre fyzické osoby)? Do tejto kategórie spadajú indexové ETF fondy, tak prečo túto výhodu nevyužiť vo svoj prospech?

house_unsplash_0722

Inšpirácia: Všetko čo potrebujete vedieť o dani z predaja nehnuteľnosti?

3.    Nedostatočné rozloženie investícií

Ďalšou chybou, ktorej sa treba vyhnúť, je nemať "všetky vajíčka v jednom košíku." Je dôležité rozložiť peniaze medzi rôzne typy investícií, najlepšie také, ktoré sa v rovnakej situácii na trhu nesprávajú rovnako.

Ak nemáte k dispozícii dostatočné financie, vhodným riešením môžu byť pre vás napríklad podielové fondy, kedy prostredníctvom investície do jedného fondu môžete získať celé portfólio zložené z desiatok až stoviek rôznych investícií.

4.    Nemať jasne stanovené investičné ciele

Cieľom investovania je mať dostatok peňazí na to, na čo ich potrebujete a v čase, kedy ich potrebujete. Nenechajte sa zlákať na horúce tipy na sociálnych sieťach alebo na investičné portfólio susedov. Vaša životná a finančná situácia môže byť úplne iná a radšej sa zamyslite nad tým, s akou víziou chcete investovať vaše peniaze a v akom časovom horizonte ich budete potrebovať, napríklad kedy chcete ísť do dôchodku, na dovolenku alebo prerábať byt. Nezabúdajte na to, že budovanie bohatstva môže chvíľu trvať, a preto majte primerané očakávania pre investovanie na akciovom trhu.

5.    Príliš časté obchodovanie

Investovanie je beh na dlhú trať. Čas sú peniaze a pri investovaní čas pracuje pre vás. V začiatkoch investovania je ľahké prepadnúť príliš častému obchodovaniu. Investíciám však treba dopriať dostatok času na to, aby rástli. V ideálnom prípade v časovom horizonte aj niekoľkých rokov.

6.    Podliehanie emóciám

Pri investíciách sa skúste riadiť viac rozumom. Pripomeňte si vaše ciele, porozprávajte sa s nezainteresovanou osobou a tiež nesledujte vaše investície príliš často.

Záver

Existuje mnoho dôvodov, prečo by ženy mali investovať svoje zarobené peniaze. Napriek úsiliu inštitúcií a ženských združení stále existujú výrazné rozdiely v odmeňovaní žien a mužov a to najmä v odvetví finančných služieb.

Svet financií, investovania a obchodu už dávno nie je iba pre mužov. Ak chcete so svojimi financiami nakladať správne a vidieť ich rásť, všetko je iba na vás a prvý krok musíte urobiť vy samé. Začiatky môžu byť náročné, avšak s dobrým štartom do investovania vám určite rád poradí skúsený finančný odborník.

Zdroj foto: Unsplash

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.