Hľadáte spoľahlivý počítač na jednoduchú kancelársku prácu?

Aj keď v mnohých domácnostiach sa už na multimediálnu zábavu používajú viac smartfóny, či tablety na úkor počítačov a laptopov, v kancelárskom prostredí majú stále svoje nenahraditeľné miesto. A tak raz za čas príde čas, kedy je potrebné počítače v kancelárii vymeniť.

shutterstock_comp_822

Najlacnejší počítač nemusí stačiť ani v kancelárii

Ľudia, ktorí detailne nerozumejú počítačom a tak im parametre jednotlivých komponentov príliš nehovoria, sa často spoliehajú na označenia ako kancelársky, domáci, či herný počítač. Vo všeobecnosti platí, že pojmom „kancelársky“ sú označované tie najlacnejšie počítače.

Najlacnejšie počítače sú (pochopiteľne) najmenej výkonné. A to nie je pre kancelárie vždy vhodné. Aj pokiaľ sa počíta s tým, že sa na nich bude pracovať len so základným kancelárskym softvérom, pre komfortnú a rýchlu prácu je dôležité, aby rýchlo fungoval aj počítač.

Aj ak sa v počítačoch nevyznáte, všímajte si aspoň tieto parametre

Ako však vybrať počítače do kancelárie ak sa nie vždy dá spoliehať na to, že počítače označené ako kancelárske počítače budú postačovať? Pokiaľ ostaneme v rovine spomínaného základného kancelárskeho softvéru a teda nebudeme riešiť hardvérové požiadavky špecifickejšieho softvéru, je potrebné všímať si hlavne tieto dva parametre.

Prvým je disk. Z hľadiska plynulého fungovania počítača však nie jeho kapacita, ale typ. Rozhodne by malo ísť o moderný SSD disk. Aj keď už niekoľko rokov nejde o technológiou, ktorá by sa dala označiť za vzácnosť, stále medzi ultralacnými počítačmi nájdete nejaký, ktorý ešte SSD nemá. Takému je potrebné sa vyhnúť. Aj tie najpomalšie SSD sú totižto výrazne rýchlejšie ako klasické pevné disky označované HDD. No a čo sa kapacity disku týka, ak sa na danom počítači nebude pracovať s veľkými súbormi, môžete v záujme šetrenia zvoliť kľudne aj disk s 256 GB.

Druhým najdôležitejším parametrom pre kancelárske počítače je operačná pamäť, označovaná ako RAM. Tá sa podobne ako kapacita disku udáva v GB. Absolútne minimum aj pre kancelársku prácu by mali byť 4 GB ak to bude 8 GB (alebo nebodaj viac), počítač bude mať dostatočnú rezervu aj pre náročnejšie úlohy. Toto samozrejme nie sú jediné parametre, ktoré ovplyvňujú výkon počítača, ale pre základnú kancelársku prácu sú najdôležitejšie.

Zdroj obrázka: Autor: Roman Chazov / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.