Ste úspešná, ste krásna a ste mama v tých najlepších rokoch

Napísal Kristína Chudá 02. október 2023

„Kedy chcem mať dieťa, v 25-ke, 30-tke či dokonca neskôr? Chcem vôbec dieťa?“ Toto sú snáď otázky každej jednej ženy na planéte. Kedy je teda ten správny čas? Chcete si materstvo ozaj užiť? Majte deti po 30-tke, deti vyrastú a v 40-tke si materstvo užijete plnými dúškami.

freepik_mother_career_23

Vedci zistili, že medzi časom gravidity a dĺžkou života matky existuje súvislosť. Ak otehotniete ako 33 a viacročná, máte šancu dožiť sa vyššieho veku. Ďalší výskumníci z Aarhuskej univerzity v Dánsku zistili, že ženy, ktoré otehotnejú po 30-tke majú deti, u ktorých je menšia pravdepodobnosť, že budú trpieť na vývojové ťažkosti alebo problémové správanie. 

Ak vám ale na vašej narodeninovej torte svieti už 40 (a viac) sviečok a doma vám pobehuje vaša ratolesť vo veku 8 či 9 rokov, nezúfajte milé dámy. Váš život je v plnom prúde a začína ďalšie úžasné obdobie vášho života. Veď byť mamou po 40-tke je pre ženu ten najlepší vek. Neveríte? Aké benefity prináša materstvo plné energie po 40tke?

1. Väčšie deti

Byť mama malých detí je super. Noci plné plaču a rána s tmavými kruhmi pod očami, kde nepomôže ani ten najlepší make-up filmových hviezd. Miesto parfumu máte detské prdíky a miesto skvelých večerov s pohárikom vína pri dobrom filme len mliečko, plienky a uspávanie.  Samozrejme, tieto roky boli úplne úžasné a to mnohými spôsobmi. Sladká vôňa hlavičky vášho dieťaťa, vtipné „hlášky“ vášho drobca a milujú vás takým spôsobom, akým nikto iný nemôže. Ale to všetko sú tie roky, kedy zabudnete sama na seba. Vaše vlasy sa stávajú detským koníčkom, šaty sa stávajú jogovým rajom a začnete zabúdať na to, kto ste. Keď máte niečo po 30tke, dá sa to zvládnuť a niečo po 40kte budú vaše noci už kľudné ako za slobodna. Dieťa vo veku 8 či 9 rokov sa už vie samo o seba postarať a čo je hlavé, už nepotrebuje ani nočné uspávanie či nočné kŕmenie.

2. Ste sama sebou

Keď ste mladá, väčšinou hľadáte samú seba. Zisťujete, kto vlastne ste a čo chcete. Po štyridsiatke to už ale viete celkom isto. Máte svoj vlastný štýl obliekania, záľuby, a nepozeráte sa ani na to, čo si kto myslí o vašej výchove, nech už je akákoľvek. Pravdou je, že ak prestanete riešiť iných, budete mať v seba samú oveľa väčšiu dôveru, a to vrátane rozhodnutí, ktoré sa týkajú vašich ratolestí.

3. Silná rodina

V živote každého človeka príde obdobie, kedy máte pocit, že sa proti vám postavil celý svet. No stále je tu vaša rodina - manžel, deti aj rodičia. Práve vďaka nim a svojmu veku dokážete životné prekážky prekonať lepšie ako kedykoľvek predtým.

4. Máte zasa veľa času

Nie je to fajn? Len tak si sadnúť, mať čas a čítať si knihu? Máte čas dostať svoje vlasy opäť a zasa pod kontrolu a to každých šesť týždňov, máte čas na svoje koníčky a ak ten čas nemáte, jednoducho si ho môžete nájsť. Váš drobec už celkom nie je drobcom a už nepotrebuje, aby ste sa mu venovali nonstop. 

5. Ste múdrejšia a skúsenejšia

Po štyridsiatke si môžete svoj život opäť užívať ako v dvadsiatke, no s tým rozdielom, že teraz sa vyvarujete mnohých mladistvých chýb. Za tie roky ste už nabrali množstvo skúseností, zmúdreli ste, takže ak sa vám prihodí čokoľvek, len tak ľahko vás to nerozhodí a určite si budete vedieť poradiť ako s výchovou detí, tak aj mnohými ďalšími problémami.

Takže milé mamičky a ženy, keď sa ráno prebudíte a máte 40tku na krku, čo na tom? Nestresujte, že ste stará! Nie, ste plná energie, radostí, chuti do života a ste MAMA v tom najlepšom možnom veku, v akom môže mama byť. 

Zdroj foto: Freepik


https://www.todaysparent.com/family/parenting/how-to-tell-a-parent-their-kid-is-a-bully/

https://www.todaysparent.com/getting-pregnant/trying-to-conceive/can-being-overweight-interfere-with-your-chances-of-getting-pregnant/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.