Kyslíková terapia nie je len wellness trend, môže byť cestou ku zdraviu

Napísal Mgr. Alexandra Štullerová 16. október 2024

Farmaceutka Pavla Horáková z MojaLekáreň.sk upozorňuje, že kyslíková terapia môže predstavovať život zachraňujúce opatrenie pre pacientov s vážnymi respiračnými problémami, ale môže priniesť aj určité výhody pre zdravých jedincov, najmä v obdobiach únavy, stresu alebo nízkej energie.

freepik_oxygen_therapy

Zatiaľ čo zdravý človek nepotrebuje pravidelné aplikácie kyslíkovej terapie, môže mu krátkodobo pomôcť po náročnom dni.“ Domáca kyslíková terapia sa presadzuje ako trend, čo potvrdzuje aj záujem o prenosné inhalačné prístroje s kyslíkom medzi zákazníkmi prvej a najväčšej lekárne na slovenskom internete, MojaLekáreň.sk. Zvýšený záujem o „kyslík na doma“ sa objavil počas pandemického roku 2020 a aktuálne medziročne predaje rastú o 100 %.

Kyslíková terapia dodáva telu kyslík, ktorý sa mu nedostáva, keď dýcha vzduch. Predstavuje akúsi pomôcku pre dýchací systém. Oxygenoterapia môže byť podávaná ako krátkodobá účinná liečba na zvládnutie akútnych alebo núdzových stavov v nemocničnom prostredí, alebo ako súčasť dlhodobej starostlivosti o pacienta v domácom prostredí. Dnes ju dokonca môže mať pri sebe bežný človek vo forme spreja s inhalačnou maskou.

Pavla Horáková: „Zdravý človek by mal využívať kyslíkovú terapiu skôr v rámci wellness alebo relaxácie. Nie je potrebná pravidelná aplikácia, a ak sa človek rozhodne ju vyskúšať, odporúčam konzultáciu s odborníkom. Je dôležité dbať na to, aby nedošlo k nadmernému používaniu, pretože to môže viesť k nežiaducim účinkom, ako je podráždenie dýchacích ciest alebo dokonca riziko oxidačného stresu. Celkovo možno povedať, že zdravý človek bez dýchacích problémov kyslíkovú terapiu nevyhnutne nepotrebuje, a ak o nej uvažuje, je vhodné sa poradiť s lekárom alebo odborníkom. Nezabúdajme však na prirodzené zdroje kyslíka, ako je pohyb a pobyt na čerstvom vzduchu.

Kyslíková terapia v súvislosti s COVID-19 a inými indikáciami
Podľa farmaceutky môže byť kľúčovým nástrojom pri liečbe ťažkých prípadov COVID-19, najmä u pacientov s hypoxémiou alebo respiračným zlyhaním. Pavla Horáková hovorí, že použitie kyslíka môže zachrániť život, hlavne ak je podaná včas a monitorovaná odborníkmi. Pacienti by však podľa nej nemali túto terapiu užívať bez odporúčania lekára a jej použitie by malo byť vždy súčasťou širšej liečby zameranej na zvládnutie ochorenia COVID-19. „Kyslíková terapia sa najčastejšie používa pri pacientoch s nízkou hladinou kyslíka v krvi. To môže byť dôsledkom ochorení, ako je chronická obštrukčná pľúcna choroba (CHOCHP), cystická fibróza, srdcové zlyhanie alebo pľúcna hypertenzia. Ďalšie indikácie zahŕňajú napríklad pneumóniu, poruchy spánku, otravu oxidom uhoľnatým alebo syndróm akútnej dychovej tiesne (pozn.: tieto dva stavy sa väčšinou liečia na jednotke intenzívnej starostlivosti). Terapia musí byť vždy predpísaná lekárom, aby sa predišlo prípadným komplikáciám,“ upozorňuje Horáková.

Medzi komplikáciami aj závislosť

Farmaceutka upozorňuje na hlavné riziká nekontrolovanej kyslíkovej terapie, ako je hyperoxia, teda nadbytok kyslíka v tele. To môže podľa odborníčky viesť k tvorbe voľných radikálov, poškodeniu tkanív alebo podráždeniu pľúc, čo sa môže prejaviť kašľom alebo dýchavičnosťou. Ďalšie komplikácie môžu zahŕňať vysušenie slizníc a akumuláciu oxidu uhličitého v tele. „Pacienti s chronickou obštrukčnou pľúcnou chorobou, ktorí sú závislí na nízkej hladine kyslíka ako stimulu pre dýchanie, môžu pri nadmernom podávaní kyslíka trpieť respiračnou depresiou, čo môže viesť k zastaveniu dýchania. Je dôležité, aby kyslíková terapia bola správne indikovaná a monitorovaná lekárom. Vzniknúť na nej môže dokonca aj závislosť,“ uvádza Pavla Horáková.

Terapia ako podpora pri psychickej záťaži
Kyslíková terapia môže byť užitočná ako doplnková liečba pri strese alebo úzkosti, pretože zlepšuje okysličenie a prináša krátkodobú úľavu. Farmaceutka Horáková však upozorňuje: „Nie je to dlhodobé riešenie, ktoré by malo nahradiť osvedčené techniky zvládania stresu. Ak niekto trpí dlhodobým stresom alebo úzkosťou, mal by sa obrátiť na odborníka.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.