Kedy je čas na Hipoterapiu?

Napísal Kristína Chudá 21. jún 2024

Hovorí sa, že najkrajší pohľad na svet je z konského chrbta. Tieto urodzené stvorenia vedia liečiť ľudskú psychiku a pomáhať so zdravotnými problémami. Jedná sa o liečbu pomocou koňa a  pomáha pri liečbe rôznych obmedzení či syndrómov...

freepik_hyppotherapy_624

Čo je teda hipoterapia?

Jedná sa o liečbu pomocou koňa. Hipoterapia pomáha pri liečbe rôznych obmedzení, vývojových chýb, porúch a syndrómov. S pomocou hipoterapie možno dosiahnuť dobré výsledky pri liečbe ochorení ako je detská obrna, svalová dystrofia, hypotónia, koordinačné poruchy, vývojové chyby, poruchy psychomotorického vývoja či chybné držanie tela, ale tiež napríklad autizmus.

Na fyzickej úrovni ovplyvňuje hipoterapia najmä stav napätia vo svaloch. V dôsledku niektorých ochorení je táto dôležitá telesná funkcia narušená a svaly sa nemôžu správne uvoľniť.

Prítomnosť krásneho, ušľachtilého zvieraťa pôsobí aj na psychiku. Význam hipoterapie je predovšetkým v tom, že krok koňa a jeho balančná plocha, teda chrbát, ponúka pravidelný a cyklicky sa opakujúci pohyb v 3D priestore, ktorý je veľmi blízky ľudskej chôdzi. Tým stimulujú pacienta k aktivácii vrodených pohybových vzorov, vlastne mu ukážu, aké svaly má používať. Zábavnou formou môžete trénovať držanie tela, koordináciu, rovnováhu a v dôsledku toho dochádza k aktivizácii samouzdravujúcích schopností tela.

Prečo práve kôň?

Priemerný kôň chodí rýchlosťou približne 100 krokov za minútu. Len 5 minút chôdze koňa predstavuje 500 neuromotorických vstupov pre pacienta. V typickom terapeutickom sedení môže liečebný terapeut zahrnúť 15 až 25 minút pohybu na koni, čo predstavuje 1500 až 2500 neuromotorických vstupov pre pacienta.

Prísne pravidlá

Hipoterapia má však presné pravidlá. Nie je napríklad možné využiť akéhokoľvek koňa. Kôň sa veľmi starostlivo vyberá. Musí byť povahovo úplne pokojný, pretože má okolo seba mnoho rušivých elementov. Kôň musí byť tiež dostatočne svalovo vybavený, zdravý a mať pravidelný krok. Nejazdí sa v sedle, používa sa len kontaktná deka položená na chrbte koňa. Tí najmenší pacienti ležia proti smeru jazdy.

Žiaľ, náklady na hipoterapiu žiadna zo zdravotných poisťovní nehradí. Avšak vzhľadom na narastajúcu preukázateľnosť pozitívnych účinkov na rôzne druhy fyzických, ale aj psychických ťažkostí, šanca na zaradenie do sadzobníku zdravotných poisťovní stúpa.

Zdroj foto: Freepik


https://www.parents.com/kids/development/learning-disabilities/what-is-hippotherapy/

http://www.can-tr.org/cantr/our-programs/hippotherapy.html

https://americanhippotherapyassociation.org/what-is-hippotherapy/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.