Dávajte si pozor na diagnózu menom Perthes

Napísal Kristína Chudá 30. október 2023

Perthesova choroba - tiež známa ako Legg-Calve-Perthes. Jej meno je spojené z troch mien lekárov, ktorí ako prví opísali tento stav. Diagnostikovali ju práve vášmu dieťaťu? Čo s tým? Dá sa liečiť? A ako ju u drobca spoznáte? Čo to vlastne je?

freepik_patient_therapists

Môže sa objaviť vtedy, keď vznikne porucha krvného zásobenia hlavy stehnovej kosti. Kostné tkanivo postupom času odumiera pre nedostatok kyslíka a živín. Upchatím ciev v tejto oblasti sa výživa hlavice stehnovej kosti celkom zastaví. Perthes je skutočne komplexný proces fáz, ktorý môže trvať niekoľko rokov. Táto diagnóza môže vzniknúť pri úraze alebo v dôsledku preťaženia. V 10% až 15% všetkých prípadov sú postihnuté obe bedrá.

A dlhodobá prognóza?

Deti s Perthesom liečbu väčšinou dobre zvládnu. Po 18 mesiacoch až 2 rokoch liečby sa väčšina detí vracia do denných aktivít bez väčších obmedzení.

Na toto si dávajte pozor

Perthesova choroba sa prejavuje najprv iba občasným krívaním a bolesťami v bedrovom kĺbe. Prečo sa u chlapcov Perthes objaví 4 až 5-krát častejšie ako u dievčat? Ani odborníci netušia. Touto diagnózou najčastejšie trpia deti medzi piatym až dvanástym rokom. V tomto veku je vaša ratolesť sa nevie zastaviť, niekedy sa zdá, že dieťa ide „do vybitia bateriek“. No ak vaše dieťa táto diagnóza stretne, často plače, nemôže pre bolesť behať a skákať ako jeho kamaráti. Bolesti vystreľujú do kolena a zvýrazňujú sa pri behu, pri podrepe a neskôr i pri dlhšom státí. Pohyblivosť v bedrovom kĺbe sa postupne obmedzuje a hlava stehennej kosti mení svoj tvar. Okolité svalstvo sa prispôsobuje zníženej pohyblivosti, šľachy sa skracujú a celý kĺb stuhne.

Dá sa Perthesova choroba vyliečiť?

Pri úspešnej liečbe choroba môže trvať dva až tri roky. Postupne prichádza k obnove tkanív a zničená kosť sa niekedy môže obnoviť až do pôvodného stavu. No „zázračná tinktúra“ neexistuje. Liečba patrí do rúk skúsených ortopédov. No najdôležitejšou súčasťou liečby je fixácia bedrového kĺbu v štádiu, keď prebieha obnova kosti. Je bezpodmienečne nutný pokoj na lôžku! No rehabilitácia je vždy alfou a omegou úspechu a je neoddeliteľnou a dôležitou súčasťou celkovej liečby.

Preto je nutné dlhodobé sledovanie dieťaťa aj po odznení choroby. Po vyliečení sa povoľuje deťom úplne normálny život, samozrejme bez vrcholového športu.

Zdroj foto: Freepik


https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/perthes-disease

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.