Slovákov najviac trápi bolesť chrbtice. Stretlo sa s ňou až 90 % ľudí

Dnes je Svetový deň proti bolesti. Podľa algeziológa MUDr. Ireneusza Przewlockeho, PhD., riaditeľa centra liečby bolesti Pain Clinic, sa pritom každá bolesť dá liečiť, treba však poznať jej zdroj a liečiť ju čo najskôr.

bolest_chrbat21

Dnes už algeziológia používa unikátne postupy a intervenčné liečebné metódy, ktoré liečbu bolesti významne urýchľujú. 

Každá bolesť je liečiteľná, treba však čo najskôr poznať jej zdroj a liečiť ju. „Odkladaním liečby sa pacient pripravujeme nielen o kvalitu života, ale zbytočne jednak trpí bolesť a jednak sa jeho stav môže zhoršovať,“ hovorí známy algeziológ, riaditeľ Pain Clinic - Centrum liečby bolesti MUDr. Ireneusz Przewlocki, PhD., pri príležitosti dnešného Svetového dňa proti bolesti. Ten si pripomíname každý rok 11. októbra a podporuje ho Medzinárodná asociácia pre štúdium a liečbu bolesti (IASP). Ako podotýka odborník, ktorý sa algeziológiou, teda liečbou bolesti zaoberá už 30 rokov, najčastejšou bolesťou, ktorou u nás Slováci dlhodobo trpia, je bolesť chrbta.

Rozlišujte bolesť

Počas svojho života sa len s bolesťami chrbta stretlo až 90% ľudí, teda deväť z desiatich ľudí. Je to najčastejšia bolesť aj u nás, no nie jediná. Tretina Slovákov napríklad tiež trpí bolesťami facetových kĺbov, ktoré si často zamieňame s bolesťami platničky, časté sú aj bolesti kĺbov, hlavy, a chronickou bolesťou trpia tiež diabetici, ale aj onkologickí pacienti.

„Bolesť je vždy nepríjemný zmyslový, ale aj emocionálny zážitok, spojený so skutočným alebo možným poškodením tkaniva,“ hovorí doktor Przewlocki. Ako vysvetľuje, treba rozlišovať medzi akútnou a chronickou bolesťou: „Akútna je v podstate signálom, ktorý nás informuje, že došlo k poškodeniu tkaniva. V prípade chronickej bolesti však už ide o neutíchajúcu bolesť, ktorá pretrváva viac ako tri mesiace, prípadne po bežnom poranení trvá neobvykle dlho.

Kým chronická bolesť prerastie do degeneratívnych poškodení, kde je skutočne často riešením už len otvorená operácia, ktorá nemusí ani pomôcť, ani byť výhodou, otvorenej operácii sa aj v prípade bolesti chrbta dá vyhnúť. Základom je včasné diagnostikovanie.

Algeziológia používa unikátne postupy a intervenčné liečebné metódy,“ hovorí odborník. Ľudia však podľa neho často ani nevedia, kde hľadať pomoc a tak prichádzajú aj takí, ktorí bolesťou trpia roky.

Inovatívne metódy liečby

Hoci analgetiká majú v liečbe bolesti významné miesto, nie sú jedinou metódou liečby. „Najmä v prípade bolestí chrbta a kĺbov síce pacient užíva analgetiká s protizápalovou zložkou, veľmi dôležitá je aj svalová relaxácia, uvoľnenie svalov plus rehabilitácia, pretože samotné lieky stav nezmenia, ak bolesti vznikli následkom zlého životného štýlu. Určite je tak potrebné upraviť aj životný štýl – ak u niekoho vznikajú bolesti tým, že dlho sedí, tak to musí zmeniť – robiť prestávky, cvičiť a podobne,“ podotýka. Ak lieky nezaberajú, je na rade intervenčná diagnostika.

Úspešnými alternatívami otvorenej operácie pri bolestiach chrbta sú dnes najmodernejšie techniky - laserové a endoskopické operácie,“ vysvetľuje doktor Przewlocki. Ich hlavnou výhodou je bezpochyby čas - obe patria k jednodňovej chirurgii. A to nie je jediná výhoda. Hoci otvorená operácia dodnes umožňuje v prípade chrbtice „prísť bolesti na kĺb“, je rizikom pre ľudí vo vysokom veku, s kardiovaskulárnymi problémami, často je rizikom následná infekcia a zlyhanie operácie. Aj preto mnoho ľudí liečenie príčin bolesti odsúva.V porovnaní s otvorenou operáciou sa pri laserových a endoskopických operáciách dosahuje oveľa lepší pooperačný komfort, znižuje sa doba rekonvalescencie a výhodou je krátka doba práceneschopnosti a skorý návrat do aktívneho života,“ vypočítava.

Laserová operácia je riešením v prípade, že ešte nedošlo k degeneratívnym zmenám, no bolesť chrbta, najčastejšie vysunutej platničky, už trvá týždne resp. mesiace a vystreľuje aj do nôh alebo rúk. „Je predpoklad, že nervy, ktoré vystupujú z miechy, sú niekde stlačené,“ vysvetľuje doktor Przewlocki. Ak magnetická rezonancia ukázala degeneratívne poškodenie chrbtice, alternatívou je endoskopická operácia. „Je vhodná aj v prípade pacientov, ktorí majú herniovanú medzistavcovú platničku, najčastejšie v krčnej a driekovej oblasti, vplyvom čoho môže dochádzať k dráždeniu miechového koreňa a chronická bolesť trvá týždne až mesiace s výpadkami citlivosti aj hybnosti končatín,“ dodáva riaditeľ centra liečby bolesti Pain Clinic MUDr. Ireneusz Przewlocki, PhD.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.