Intrauterinná inseminácia (IUI) vs. In vitro fertilizácia (IVF): Čo je pre vás to pravé?

Napísal Kristína Chudá 12. apríl 2021

Už dva roky túžite po bábätku a nedarí sa otehotnieť? Dávate si navzájom vinu? Nie, toto nie je tá správna cesta k vyriešeniu vášho problému. Aj tento, zdanlivo neriešiteľný problém, má riešenie. Aké? Medzi základné metódy asistovanej reprodukcie patrí bezpochyby mimotelové oplodnenie.

umele_oplodnenie21

IVF alebo IUI čiže Intrauterinná inseminácia - asistovaná reprodukcia. Aký je medzi týmito metódami rozdiel? Ktorá metóda na ceste ku dieťatku lepšie funguje?

IUI - Umelá inseminácia

Je to jednoduchá technika vykonávaná so špecifickými problémami plodnosti. Ideálnymi kandidátmi je mladá žena s priepustnými vajcovodmi a jej partner s normálnou spermou. Je to teda najjednoduchšia metóda asistovanej reprodukcie. Spermie sa metódou SWIM UP skoncentrujú a prečistia. Potom sa zavádzajú špeciálnym katétrom do dutiny maternice v období ovulácie. Jedná sa o relatívne jednoduchý a bezbolestný výkon, vykonáva sa ambulantne bez anestézie. Tento typ liečby je vhodný pri hraničných hodnotách spermiogramu. Úspešnosť IUI po stimulácii vaječníkov sa pohybuje medzi 25 - 30% na cyklus. U žien do 35 rokov sa priemer úspešnosti touto metódou pohybuje od 8% do 30% na cyklus a u žien nad 35 rokov je úspešnosť oveľa nižšia a to od 2% až 15%.

Ako a kedy sa používa táto technika?

Táto technika IUI zavádza predtým vybranú spermu do maternice ženy, ktorá bola pripravená stimuláciou ovulácie. Je to jednoduchšia technika, pretože nevyžaduje získavanie vajíčok. Oplodnenie, teda zjednotenie vajíčka a spermií nastáva vo vnútri pacientky, konkrétne vo vajcovodoch. Stimulácia vaječníkov by mala byť minimálna, aby sa zabránilo riziku viacpočetného tehotenstva. Aj keď je cenovo dostupnejšia, momentálne okolo 300€, šance na úspech sú ale nižšie: asi 25% až 30% na jeden pokus. IUI je obvykle určená párom, u ktorých snaha otehotnieť aj po ročnom úsilí nebola zavŕšená úspechom a u ktorých zatiaľ nie je úplne jasná príčina neplodnosti. Pred samotným procesom IUI by žena mala prejsť dôkladným vyšetrením príčiny neplodnosti. Taktiež ženy s poruchami ovulácie sa môžu liečiť metódou IUI v prípade, ak ich reakcia na stimuláciu je adekvátna. V týchto prípadoch hormonálna liečba stimuluje ovuláciu a IUI je načasovaná na obdobie ovulácie. Aj ženy s endometriózou sa môžu liečiť metódou IUI, pokiaľ nemajú žiadne deformácie v brušnej dutine.

Táto metóda je ale neefektívna v prípadoch, kedy ejakulát partnera má nízku koncentráciu spermií či spermie majú nesprávny tvar alebo u žien, ktoré nemajú priechodné vajcovody, pretože jej IUI nepomôže.

IVF - In vitro fertilizácia 

Oplodnenie In vitro, teda IVF je úplne iná technika, pri ktorej sa gamety oplodnia v reprodukčnom laboratóriu. S touto technikou má pár oveľa vyššiu pravdepodobnosť otehotnieť.  Na mnohých slovenských klinikách dostanete k tejto technike všetky potrebné informácie a navyše je možnosť správanie týchto embryí pozorovať počas niekoľkých dní v laboratóriu.

Ako a kedy sa používa táto technika?

Táto technika spočíva v získaní ženských vajíčok, ktoré sa následne oplodnia v laboratóriu a neskôr sa zavedú získané embryá do maternice. Aby bolo možné žene odobrať viac vajíčok a zvýšiť tak pravdepodobnosť úspešného počatia, je nutná predchádzajúca hormonálna príprava. Vďaka injekčnej aplikácii hormónov je možné stimulovať vaječníky k dozretiu hneď niekoľkých vajíčok naraz a zamedziť predčasnej samovoľnej ovulácii, ktorá by bola nežiaduca a tak celý cyklus sa dostáva plne pod kontrolu lekárov. Fáza hormonálnej prípravy trvá 1 až 3 týždne a gynekológ počas nej opakovane kontroluje zrejúce folikuly s vajíčkami pomocou vaginálneho ultrazvuku. Po fáze hormonálnej prípravy nastáva odber vajíčok v presne načasovaný okamih počas krátkeho, zhruba 10 minút trvajúceho zákroku, a to v celkovej anestézii cez pošvu ženy. Spermie sú získané ten istý deň, zvyčajne masturbáciou alebo rozmrazením uskladneného semena partnera či darcu. Samotné oplodnenie prebieha v priestoroch laboratória, a to buď klasicky - pridaním spermií do kultivačného média k vajíčku alebo sa využije mikroinseminačná metóda (najčastejšie ICSI) - priamym vpravením jedinej spermie do vajíčka. Po oplodnení vajíčka vzniká embryo, ktoré je ešte niekoľko dní mimo telo ženy kultivované a pravidelne kontrolované, či sa vyvíja tak, ako má. Nádejne vyzerajúce embryo sa prenesie do maternice ženy počas krátkeho a nebolestivého výkonu skrze kŕčok maternice. Tie zvyšné dve embrya sa môžu zmraziť a uschovať pre prípadný ďalší cyklus. Či bolo umelé oplodnenie úspešné odhalí tehotenský test uskutočnený najskôr 10. deň po vložení oplodneného vajíčka do maternice a následne sa vykoná ultrazvukové vyšetrenie. Čo sa týka finančnej stránky, cena je o značnú mieru vyššia okolo 1 500€, no je to liečba s najvyššou mierou úspešnosti na prvý pokus. V niektorých prípadoch je pravdepodobnosť otehotnenia až 60%.

Predsa každá technika má svoje indikácie. Je veľmi dôležité správne diagnostikovať každý pár a odporučiť mu tak najvhodnejšiu liečbu.


https://www.aspirefertility.com/difference-between-iui-ivf/

https://blog.scrcivf.com/intrauterine-insemination-iui-vs-ivf-which-is-right-for-you

https://www.institutobernabeu.com/foro/en/differences-between-artificial-insemination-and-in-vitro-fertilisation/

https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/in-vitro-fertilization#1

https://www.repromedica.sk/cennik/?gclid=Cj0KCQjw_r3nBRDxARIsAJljleG63YTB6mXcdDOx9fUWm05L1KGy42S5OL_momGNr_pofmMehSw--S0aAsxzEALw_wcB

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.