Ako vône dokážu liečiť

Napísal Katarína Hadvigová 30. november 2018

Poznáte ten pocit, keď vojdete do miestnosti a rozhostí sa vo vás príjemný pokoj, alebo naopak máte pocit nekľudu a roztržitosti? Možno ste nevedeli, že príčinou nemusia byť len takzvané geopatogénne zóny v miestnosti, ale napríklad i vôňa. 

Vône totiž výrazne stimulujú náš organizmus, dokážu mu dodať energiu, harmóniu, dobrú náladu i pocit bezpečia. Stačí si len správne vybrať. Čo ale jednému vonia a upokojuje ho, nemusí už voňať a sadnúť niekomu inému. Sme skrátka individualitami a každý má inú osobnostnú energiu i záujmy, a presne to ovplyvňuje i naše vnímanie vône. Áno, vône už dávno nechápeme len v štýle páči - nepáči; majú oveľa hlbší význam. Viete, ako si správne vybrať vôňu pre seba alebo do svojho interiéru? A vedeli ste, že existujú vône, ktoré odhalia, čo nášmu telu chýba?

Vo svojom okolí máme všetci mnoho ľudí, ktorí si zájdu do parfumérie pre svoju tradičnú vôňu a ďalej to neriešia. Sú skrátka na ňu zvyknutí, majú pocit, že vyjadruje ich osobnosť, alebo im robí dobre, voňať sa tou najdrahšou vôňou na trhu. Ak ale majú mať pre nás vône silnejší či dokonca ozdravný účinok, je potrebné sa na ne zamerať viac do hĺbky. Určite sme sa všetci niekedy stretli s tým, že na kolegyni či kamarátke niečo vonia dokonale, ale na nás to takmer nijaký efekt nemá. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo to tak je? Na vine nie sú len hormóny alebo odlišné pH, všetko ovplyvňuje i naša osobnosť ako celok, psychické rozpoloženie alebo životný štýl. Zreteľné je to predovšetkým v prípade bio parfémov, ktoré sú čisto prírodné a neobsahujú žiadne chemické prísady. Môže tak dôjsť k dokonalej interakcii prírody a jej vôní s naším telom. 

Vôňa ako psychická diagnostika

Parfémy často mávajú najrôznejšie atraktívne názvy. V súčasnosti sa však v ich názvoch môžeme stretnúť len s jedným slovom, vyjadrujúcim zameranie parfému či toaletnej vody, ako napríklad: súlad, energia, rovnováha, radosť či odvaha. A ako zistiť, ktorý je pre nás ten pravý? 

„Jednoducho stačí vybranú vôňu naniesť na zápästie alebo oblasť krčnej tepny a chvíľku počkať, kým sa rozvinie. Všeobecne platí, že pri týchto bio parfémoch (napr. Bio-Bachovky) sa na nás najviac rozvinie ten, ktorého zameranie v danej situácii potrebujeme alebo nám chýba,“ hovorí terapeutka Romana Kotěrová a popisuje: „Pre roztržitých ľudí je ideálna harmónia či súlad, na vyťažených osobách má väčšinou najväčší efekt energia. Parfémy tak jednoducho poslúžia i ako základná diagnostika psychiky. Ich vône nám jednak pomôžu s dodaním potrebného, ale môžu byť zároveň impulzom, začať s problematickou oblasťou našej osobnosti niečo robiť.“ A navyše krásne a netradične voňajú.

Čo ak na mne vonia neočakávaná vôňa

Niekedy sa pri výberu bio vôní stane i to, že na človeku vonia odlišná vôňa, než na ktorú sám seba odhadoval. Príčinou väčšinou býva užívanie antidepresív alebo iných upokojujúcich liekov. Ľudské telo, respektíve jeho obal, akoby vysielali signál, že je daná oblasť v poriadku. Opak je však pravdou. Zväčša je v poriadku práve len obal tela, nie už ale vnútrajšok, ktorý je pod vplyvom utlmujúcich liekov. Stáva sa potom, že na človeku, ktorý by za normálnych okolností potreboval harmóniu, nie je táto vôňa pekná a naopak sa na ňom rozvinie napríklad energia. V tejto situácii záleží na dôvode užívania tlmiacich liekov. Ak daná osoba trpela závažnými psychickými problémami, je potrebné sa vždy o prípadnom znižovaní množstva liekov či ich vysadzovaní poradiť s lekárom. V prípade, že človek užíva antidepresíva i vo chvíli, kedy len nestíha v práci, je možné ich vysadenie okamžite. Osobnosť človeka tak prestane byť utlmená a vône dostanú príležitosť sa rozvinúť a odhaliť, čo danej osobe skutočne chýba.

Akú vôňu do bytu

Pri výbere interiérovej vône je dôležité uvažovať nad tým, čo momentálne riešime, alebo čo nás v nasledujúcom období čaká. S prichádzajúcou jeseňou, návratom detí do školy a zvýšením pracovného vypätia po lete je vhodné zvoliť takú vôňu, ktorá nám v tejto situácii pomôže. Väčšinou sú najvhodnejšie antistresové interiérové parfémy alebo bytové parfémy prvej pomoci. Tie totiž dokážu pomôcť od negatívnych myšlienok, strachu a obáv, a naopak navodia pozitívne zmýšľanie. Pomôžu i s odstránením vnútorného napätia a celkovo nám dodajú harmóniu. Ak nás čaká dôležitá skúška, pohovor alebo obchodné jednanie, je ideálne sa do ich vône ponoriť už pred očakávanou situáciou, aby sme sa dostatočne stimulovali. V byte sa tak budeme nielen príjemne cítiť, interiérový parfém sa navyše podpíše i na našom celkovom vnímaní a zvládaní záťažových situácii.

Liečba kvetovými esenciami

Jedinečné, avšak stále mnohým ľuďom neznáme, sú takzvané kvetové esencie. Tie sú získavané z kvetov divo rastúcich rastlín, ktoré sú zbierané vo svojej najrozkvitnutejšej fáze a následne spracované za naplno slnečného dňa. Je ich spolu 38 a začali byť takto získavané už v 30. rokoch 20. storočia doktorom Edwardom Bachom. Esencie sú zároveň 100% prírodné, obsahujú totiž len kvetinovú esenciu, ktorá je doplnená bio koňakom. Kvetové esencie tak pomáhajú bojovať s najrôznejšími psychickými problémami, a pretože problém je potrebné riešiť od jeho podstaty - zvnútra, presne také je i užívanie esencií. Jednoducho ich len nakvapkáme do nápoja a vypijeme. Obavu nemusia mať ani šoféri, pretože minimálne množstvo alkoholu ihneď vyprchá, najmä v teplom nápoji.

A v čom konkrétne nám môžu kvetové esencie pomôcť? Prakticky s akýmkoľvek problémom. So strachom, depresiou, pri vyčerpaní, dokážu dopomôcť k lepšiemu spánku, vyššej sebadôvere či koncentrácii. Pred skúškou alebo verejným vystúpením pomôže esencia podporujúca komunikáciu. Stačí si len vybrať a začať riešiť svoje obavy alebo strachy. 

Zdá sa, že parfémy, vône a esencie dostávajú hlbší význam, než len ten skrášľujúci, a to je dobre. Ak sa nám podarí spojiť krásu so zdravím, fyzickým i psychickým, iba tak sa dokážeme posunúť ďalej. A opäť len vďaka návratu k prírode a čerpaniu jej sily.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.