Krivé zuby nie sú iba estetický problém

Krásne biele, ale najmä rovné zuby má len veľmi malé percento populácie. Zvyšok trápia menšie či väčšie problémy s nedokonale usporiadanými alebo prekríženými zubami. O nápravu je vhodné postarať sa už v mladom veku, ale liečba je určená pre všetky vekové kategórie.

freepik_teeth_23

Zdroj foto: Freepik

Dnes sa paradoxne stretávame s tým, že o liečbu krivých zubov sa zaujímajú hlavne dospelí aj po 40tke. 

Nerovné zuboradie môže spôsobovať reálnu bolesť, ale aj mnoho ďalších zdravotných komplikácií. Medzi najčastejšie patrí rýchle a nerovnomerné opotrebenie zubov, rečové chyby, bolesti hlavy spôsobené napätím v čeľustiach a kĺboch sánky, tvorba zubného kameňa, s ktorou úzko súvisí zvýšená tvorba zubných kazov a rozvoj paradentózy. Aké sú najčastejšie dôvody krivých zubov a čo sa s tým dá robiť?

Príčiny krivých zubov

Obzeráte si niekedy ľudí s dokonale rovnými zubami a rozmýšľate nad tým, aké majú šťastie, že sú vlastníkmi krásneho úsmevu? Šťastie nemá nič spoločné so vzhľadom vašich zubov. Existuje však niekoľko logických dôvodov, prečo zuby rastú krivo:

●      Genetika – po rodičoch dostávame do vienka tvar, veľkosť a postavenie zubov, rovnako aj veľkosť čeľuste. Dokonca aj to, aký veľkostný rozdiel bude medzi hornou a dolnou čeľusťou, majú na svedomí naše gény.

●      Návyky z detstva – cmúľanie palca, používanie cumlíka a dlhodobé kŕmenie z fľaše prispievajú zvýšenou mierou ku kriveniu zubov. Deti si cmúľaním palca vytvárajú tlak na ďasná a zuby, ktoré vyrastajú v nesprávnom smere.

●      Predčasná strata mliečnych zubov – je zodpovedná za stratu miesta na trvalé zuby. Okolité zuby sa posunú do vzniknutej medzery, a tým sa stráca priestor na trvalý zub. Výsledkom je nesprávne prerezanie alebo úplné neprerezanie zuba.

●      Poranenia tváre – pri úrazoch alebo poraneniach tváre hrozí posun čeľuste, prípadne strata zuba. Pri posune čeľuste vzniká nesprávny zhryz, čo zvyšuje opotrebovanie všetkých zubov a ich možné vypadnutie.

Prečo nezanedbať liečbu krivých zubov

„Správne usporiadanie zubov má veľký vplyv na zdravie našich úst. Medzi skrivenými zubami môžu vznikať ťažko dostupné priestory, v ktorých sa hromadia baktérie, usádzajú zvyšky potravy, povlak a vzniká zubný kameň,“ vysvetľuje ortodontistka MDDr. Anastasia Sidiroupolou zo Starlynr. Zubný kameň je živnou pôdou na vznik zubného kazu. Dentálna hygiena nerovného chrupu je náročnejšia a vyžaduje si šikovnosť a trpezlivosť majiteľa.

Krivé zuby majú nezanedbateľný vplyv na nerovnomerné opotrebovanie chrupu. To spôsobuje, že niektoré zuby sú namáhané viac, ako by mali, iné zase menej.Nerovnomerný tlak sa následne prejavuje popraskaním zubov, ale aj chronickými bolesťami hlavy, ktoré súvisia s napätím v čeľustiach a kĺboch sánky,“ dodáva ortodontistka.

S nesprávnym postavením zubov sú spojené aj žuvacie problémy. Zle spracovaná potrava následne spôsobuje tráviace ťažkosti. Krivé zuby majú vplyv aj na výslovnosť hlások a artikuláciu. V staršom veku môžu prísť problémy s čeľustnými kĺbmi, prípadne iné závažné defekty ústnej dutiny a tváre.

Možnosti korekcie chrupu

Najbezpečnejšia cesta, ako sa dopracovať k rovnému chrupu, je za pomoci ortodontistu, teda čeľustného ortopéda. Ten vám vysvetlí možnosti liečby a spolu vyberiete tú najlepšiu. V praxi sa lekári stretli aj s pokusmi pacientov vyrovnať si zuby svojpomocne. Používali na to rôzne doma vyrobené pomôcky – pásky alebo drôtiky omotané okolo zubov. Túto formu nápravy krivých zubov vám rozhodne neodporúčame. Priniesla by vám len ďalšie problémy, ktoré by vašu cestu za rovnými zubami len predĺžili.

Najvyužívanejšou a cenovo najdostupnejšou metódou sú kovové alebo keramické fixné strojčeky. „Tvoria ich malé kovové, respektíve priehľadné keramické zámky na každom zube. Vzájomne sú spojené drôtikom, ktorý vyvíja tlak na zuby, čím ich vyrovnáva. Môžu sa nalepiť buď na prednú stranu chrupu, prípadne na vnútornú stranu zubov,popisuje ortodontistka MDDr. Anastasia Sidiroupolou zo Starlynr . Sú vhodné pre všetky vekové kategórie. Tínedžeri začali používať gumičky na strojčeku ako módny doplnok a menia si ich farby podľa nálady. Nevýhodou fixných strojčekov sú časté návštevy zubných lekárov, v priemere raz za mesiac, a zvýšené nároky na dentálnu hygienu.

„Menšie odchýlky sa dajú vyriešiť aj zubnými korunkami alebo estetickými fazetami, ktoré dokážu zmeniť tvar aj farbu vašich zubov,“ vysvetľuje ortodontistka. V tomto prípade je nevyhnutné zbrúsenie zuba, aby sa vytvoril dostatočný priestor na korunku alebo fazetu.

Neviditeľný strojček

Spolu s vývojom vedy a technológií sa vyvíjajú aj metódy vyrovnávania zubov. Medzi najnovšie sa zaradil takzvaný neviditeľný strojček. Ide o priehľadné dlahy, ktoré pacient nosí počas dňa aj v noci. Dolu si ich dáva, ak sa chce najesť, napiť niečoho iného ako čistej vody a pri čistení zubov. Výhodami oproti ostatným typom strojčekov sú ľahká údržba, kratšia dĺžka liečby, menej časté kontroly a hlavne neviditeľnosť pri používaní.

Zuby trápia pätinu Slovákov

Medzi „strojčekových“ favoritov sa dostávajú tie neviditeľné.
Podľa nedávneho prieskumu spoločnosti Starlynr z celkového počtu 1 042 respondentov 52 % z nich pri výbere strojčeka zvažuje najmä jeho cenu, ďalšiu polovicu (48 %) zaujíma predovšetkým kvalita materiálu a neviditeľnosť alebo celková dĺžka liečby. Podľa prieskumu Starlynr je s tvarom svojho chrupu nespokojných vyše 13 % respondentov (krivé zuby, veľké medzizubné medzery, tesné zuboradie, predhryz a pod.) a zdravie spolu s tvarom zubov trápi až pätinu Slovákov. 

Zaujímavosť na záver

Viete, čo je barodontalgia?

Ide o bolesť zubov vyvolanú zmenou atmosférického tlaku. Trpia ňou hlavne potápači, piloti, vysokohorskí horolezci, parašutisti alebo posádky ponoriek. Zvýšením tlaku na už chorý zub sa zvyšuje aj bolestivosť postihnutého miesta. Preto si pre istotu dajte pred dovolenkou, na ktorej sa plánujete potápať, skontrolovať zuby. 

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.