Pozvánka na víkendové stretnutie s knihou a ich autormi na Bibliotéke

Vvydavateľstvo Albatros Media Slovakia sa aj tento rok zúčastní tradičného veľtrhu Bibliotéka. Potrvá až do nedele, 12. novembra. Okrem skvelého výberu kníh pre všetky vekové kategórie sme pre návštevníkov veľtrhu pripravili aj bohatý sprievodný program.

freepik_books_1123

Na pódiu Albatros Media v Hale D sa predstaví množstvo slovenských autoriek a autorov. Hviezdy detskej literatúry na čele s Gabikou Futovou či Zuzanou Štelbaskou, "dospelácki" autori Zuzana Šimeková či trojnásobný finalista Anasoft Litera Richard Pupala alebo autori výnimočných non-fiction kníh Lucia Grigová a Michal Kopčan.Predstavíme aj hudobné knihy Katherine, v ktorej Katka Žbirková spomína na svojho manžela Mekyho, biografiu Bona Surrender s odborníkmi na kapelu U2, ale venovať sa budeme aj dôležitým spoločenským témam - konšpiráciám, queer literatúre či vojne (nielen) na Ukrajine

PIATOK 10. 11. 2023

9.30 – 10.15

Neverím vlastným očiam!

Čo robiť, keď zavrú školu? No predsa hľadať Tarzanky a škriatkov! O svojej novej knihe príde porozprávať bestsellerová Zuzana Štelbaská.

Kto sú Tarzanky? A ako to, že sa Zozo zjavili práve teraz? To ony zariadili, že sa nemusí ísť do školy? Tento príbeh sa skutočne stal. Druháčka Zozo jedného dňa zbadá v záhrade skutočnú Tarzanku – zvláštnu a tajomnú dievčinku s mačacími ušami a mačacím chvostom. Začne si s ňou vymieňať odkazy a márne sa snaží prísť na to, čo jej chce drobná lúčna bytôstka povedať. Zozo spolu s bratom, piatakom Fifom, prežijú s Tarzankami, škriatkami a jednorožcami dobrodružstvo, na ktoré nikdy nezabudnú... Moderuje Lenka Debnárová. 

10.30 – 11.15

Zuzana Štelbaská + Adrián Macho = magicky krásna kniha V ríši snov

Knižka vznikla na motívy uspávanky Dráčik slovenskej speváčky Kristíny, ktorá knihu pokrstí.  Každý z nás sníva. No kde je tá zázračná ríša snov? A kto nás do nej vezme? Poď si zalietať s čarovným dráčikom a uvidíš veci nevídané! Vždy keď zaspíš, príde po teba z opačného konca sveta a preletíš s ním kraje známe i neznáme. Debatu so Zuzanou Štelbaskou moderuje Lenka Debnárová, hudobný doprovod Kristína.

11.30 – 12.15

Podmanivý a kúzelný svet Natalje Ščerby, autorky svetoznámej knižnej série Časodejovia

Fenomenálna ukrajinská autorka žijúca na Slovensku čaruje so slovami i s časom. Príďte spoznať jej svet plný ozubených koliesok, mágov, bosoriek, čarovných korún a víl. Moderuje Lenka Debnárová.

14.30 – 15.15

Peter Konečný a Juraj Malíček o fenoméne Tarantino

9 filmov počas 30 rokov kariéry, ktoré navždy zmenili filmový svet. Tarantinove filmy sa stali samostatným žánrom a on jeho zosobnením. Na otázku, či sa dá vytvoriť veľké umenie z populárneho umenia, ba dokonca z druhotriednych filmov, Quentin odpovedá: „Pohodlne sa usaďte, motherf***, a sledujte ma.“ Nielen o knihe Quentin o Tarantinovi sa pobavia filmoví fajnšmekri Juraj Malíček a Peter Konečný.

15.30 – 16.15

Vojna a skutoční hrdinovia v komikse

Dobrodružný príbeh lásky z Košíc počas druhej svetovej vojny a skutoční hrdinovia Ukrajiny, to sú témy komiksov, o ktorých sa bude rozprávať Juraj Malíček s ich autormi. Komiks Kira, ktorý sa snaží priniesť objektívny pohľad na konflikt na Ukrajine a tiež zvýšiť odolnosť nášho obyvateľstva voči ruskej propagande, predstaví jeho ilustrátorka Kamila Kuricová. O komikse Dozvedela som sa, že žiješ, ktorý vzdáva úctu hrdinovi zachraňujúcemu Židov, porozprávajú autori Dávid Marcin a Soňa Balážová.

17.00 – 18.00

Konšpirácie všade, kam sa pozrieš

Konšpiračné teórie sa stali bežnou súčasťou našich životov a ovplyvňujú dianie na rôznych úrovniach. Kniha Konšpirácie popisuje najznámejšie teórie z nedávnej histórie. O aktuálnych a častokrát mimoriadne nebezpečných konšpiráciách a hoaxoch sa bude rozprávať Vladimír Šnídl a Jakub Goda. Súčasťou besedy bude aj prezentácia Vladimíra Šnídla, kde uvedie praktické príklady a rady ako prežiť stret s konšpiráciou bez ujmy. Moderuje Michal Hvorecký.

SOBOTA 11. 11. 2023

10.00 – 10.45

Dobrodruh 2024: všetko, čo máme na Slovensku radi!

Spoznajte Bedeker, ktorý vás zoberie na unikátne a málo známe miesta, pomáha objavovať to vzácne blízko nás a vytvoriť si skutočný vzťah ku Slovensku a jeho pozitívnym prúdom. Prečo nebude dvojka Dobrodruha iba jemnou aktualizáciou jednotky, ale poriadna pecka, sa dozviete od riaditeľky OZ Bystriny Zuzany Wienk a Petra Wetzlera (Lokálžrawetz).

11.00 – 11.45

Achtung baby! Prichádza Bono.

Bonov životný príbeh, vystavaný okolo štyridsiatich skladieb U2, to je Surrender. O fenoméne Bono sa budú rozprávať fanúšikovia číslo 1 a 2 - hudobná manažérka a odborná editorka knihy Táňa Lehocká a bubeník skupiny Swan Bride a zberateľ memorabílií U2 Michal Michálek, ktorý prinesie aj niečo zo svojej zbierky. Moderuje fanúšik číslo 3 - hudobník a moderátor Pavol Hubinák.

13.30 – 14.15

Autorka úspešného debutu Krásni ľudia Zuzana Šimeková prichádza s novinkou Ľudia nie sú stromy

Po bestsellerovom debute Krásni ľudia prichádza Zuzana Šimeková s ďalším románom Ľudia nie sú stromy, v ktorom zostáva verná téme životných zmien a hľadaniu svojej cesty, rovnováhy medzi prácou a súkromím, krehkosti vzťahov. Spolu s moderátorkou Monikou Nagyovou predstavia aj jej motivačný diár Dobrý ročník 2024.

14.30 – 15.15

Magický svet Natalje Ščerby a jej novinka Kráľovná času

Očarujúca zimná rozprávka z pera Natalje Ščerba, autorky svetoznámej knižnej série Časodejovia.  Aj vy by ste chceli žiť v časodejnom svete, v ktorom deti oslavujú Deň darčeka pod vankúšom? Je to jedinečný deň - predposledný deň v roku, kedy dostávajú dary od samotného Času. Kamaráti Félix, Ollie a Tom sú presvedčení, že Čas sa pomýlil a nepriniesol im darčeky, ktoré si zaslúžia. Rozhodnú sa teda vziať veci do vlastných rúk. Deti sa zmietajú vo víre zázrakov i temných čarov, plnia sa im najtajnejšie sny, len aby vzápätí prišli o poslednú iskierku nádeje... Podarí sa im dosiahnuť svoj cieľ a vrátiť sa domov pred posledným úderom hodín? Moderuje Monika Nagyová.

15.30 – 16.15

Katherine: Katka Žbirková o živote s Mekym

Beseda s Katkou Žbirkovou a autorom knihy Katherine Honzom Vedralom. Aký bol život so slávnym muzikantom? Rozprávanie Katky Žbirkovej začína osudovou romancou, ktorá sa časom premenila v nerozlučný vzťah. Kniha Mekyho životopisca Honzy Vedrala je plná šťastných, humorných i bolestivých príbehov slávneho páru, ktorý spolu prežil 37 rokov. Moderuje Rado Mešša.

16.30 – 17.15

Mentálny kouč Michal Kopčan vám prezradí ako dosiahnuť Myseľ šampióna

Najlepší športovci majú nielen skvelé fyzické schopnosti, kondíciu a technické zručnosti, ale disponujú aj správnym nastavením mysle – sú považovaní za mentálne silných jedincov. Michal Kopčan radí, ako to dosiahnuť, našej športovej špičke - Mariánovi Gáboríkovi, Róbertovi Vittekovi, Martinovi Škrtelovi, spolupracuje s tímami ako Slovan Bratislava, Puskás Akadémia FC, Ženská hádzanárska reprezentácia, a s mnohými ďalšími. Kniha pomôže nielen športovcom, ale aj rodičom mladých športovcov, hobby športovcom - všetkým, ktorí chcú pracovať na svojom osobnom rozvoji a zdolávaní prekážok.

17.30 – 18.15

Dokonalé zločiny Helen Fields

Rafinované zápletky, ktoré vás chytia od prvých stránok, naozaj odporní zločinci a sympatická dvojica vyšetrovateľov – „krásavec Callanach“ a svojská, tvrdohlavá Ava Turnerová, to sú prísady, vďaka ktorým si tieto knihy vychutná každý fanúšik detektívneho žánru. Helen Fields vo svojich brilantných trileroch Dokonalé stopy či Dokonalá korisť čerpá zo svojej skúsenosti právničky, kedy sa venovala aj vážnym kriminálnym prípadom. Besedu s autorkou moderuje Marek Vaňous.

NEDEĽA 12. 11. 2023

10.00 - 10.45

Šibalka a čarostrelec - Petra Vlhová a Marek Hamšík v knihách pre deti

Ako sa z malých detí môžu stať veľkí hrdinovia. Príbehy úspešných slovenských športovcov, ktoré deti pobavia aj inšpirujú. Aké šibalstvá vystrájali Vlhová a Hamšík, keď boli deťmi? S akými prekážkami zápasili? Slávni športovci zároveň v knihách deti motivujú k tomu, aby sa nevzdávali a robili to, čo milujú. Beseda s autormi Jurajom Berzedim a Anitou Ráczovou.

11.00 - 11.45

Milované Rebelky sú späť!

„Aj keby nám neveril nikto na svete, stačí, že v seba budeme veriť my.“

To je heslo tretieho pokračovania slávnych Príbehov na dobrú noc pre rebelky, ktoré je venované mladým úspešným ženám. V knihe sú predstavené hudobníčky, umelkyne, športovkyne, aktivistky či biznismenky, ktoré nás môžu inšpirovať. O svojich úspechoch, rebelanstve aj inšpiráciách nám pri príležitosti vydania tejto knihy prídu porozprávať slovenské hrdinky Radka Mikšík a Liberty Blake Simon. Radka Mikšík sa venuje problematike rodovej rovnosti a rovnosti príležitostí, špeciálne v kontexte vzdelávania. Je členkou Spoločnosti pre plánované rodičovstvo, kde tvorí metodiky sexuálnej výchovy a workshopy pre žiačky, žiakov, aj pedagogické zbory. Liberty Blake Simon je šéfredaktorka časopisu F.O.O.D., od mladosti sa venuje modelingu a prešla si rodovou tranzíciou, o ktorej otvorene rozpráva. Moderuje rebelka a mama rebelky Marika Majorová.

14.30 - 15.15

Tajomstvá kuchyne bez odpadu Lucie Grigovej!

Vitajte v kuchyni, v ktorej sa jedlo nevyhadzuje! Lucia Grigová sa vo svojej kuchyni naučila, že ak ide o zvyšné potraviny a nedojedené jedlo, treba byť pripravený. Mať svoje osvedčené recepty pre prípad, že vám do cesty príde nejaký zvyšok jedla, ale nemáte čas, fantáziu ani chuť na vymýšľanie, ako ich spotrebovať. Práve kniha Nevyhadzujem! vám pomôže vo chvíľach, keď potrebujete len jasný plán – aké jedlo uvaríte a z akých surovín, aby ste spotrebovali to, čo zvýšilo. Moderuje Daniel Feranec alias ČOJE.

15.30 - 16.15

Hororové príbehy z hlavného mesta aj vidieka od oceňovaného Richarda Pupalu!

Druhý čierny zošit je pokračovanie Čierneho zošita (2017) nominovaného na Anasoft Literu a Cenu EU za literatúru. Nové strašidelné príbehy Richarda Pupalu vás opäť zavedú medzi paneláky Petržalky, na slovenský vidiek či do temného lesa počas letnej noci. Všetky majú spoločný okamih, keď našu realitu naruší čosi tajomné či neobvyklé a vychýli ju z bežných koľají; nič už nebude ako predtým... Besedu moderuje Tomáš Hudák.

16.30 – 17.15

Postsedliaci

Sociálny antropológ Juraj Buzalka sa v knihe Postsedliaci: Slovenský ľudový protest nemilosrdne pozerá na Slovákov, vecne a kriticky komentuje naše ilúzie o sebe i naše utkvelé predstavy o fungovaní sveta. Kľúčové udalosti slovenských dejín aj súčasného života glosuje s nadhľadom a oslobodzujúcim ostrovtipom. Kto sú postsedliaci sa dozviete na besede s autorom.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.