Spoznávajte Pardubický kraj

Pardubický kraj sa nachádza v samotnom srdci Českej republiky vo východných Čechách. Ide o región, ktorý je veľmi dobre dostupný. Leží na hlavnom železničnom koridore spájajúcom Nemecko, Rakúsko, Poľsko a Slovensko a nechýba tu ani medzinárodné letisko.

Z hlavného mesta ste v metropole kraja - Pardubiciach za hodinu.

Pardubický kraj je veľmi rozmanitý. Zatiaľ čo Polabí je krajom prevažne rovinatým s priaznivou klímou pre vyznávačov vodných radovánok, pešej a cyklo turistiky, Orlické hory a oblasť Králického Snežníka pre zmenu lákajú milovníkov horskej turistiky a zimných športov.

Popri nádhernej prírode tu nájdu návštevníci mnohé pamiatky – cez hrady, zámky a zrúcaniny až po cirkevné budovy. Zrejme vôbec najznámejšou pamiatkou je renesančný zámokzámok v Litomyšli zapísaný na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Každoročne sa na jeho nádvorí organizuje významný medzinárodný operný festival Smetanova Litomyšl.

Poznať tu môžete aj s rôzne ľudové a folklórne tradície vrátane unikátnej remeselnej výroby. Aj v tejto oblasti sa môže Pardubický kraj pochváliť ďalšími zápismi na zozname UNESCO (Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO). Jedná sa o tradičné „Fašiangové obchôdzky a masky z Hlinecka“, o ich tradícii sa dozviete v Múzeum v prírode Vysočina, a to predovšetkým v Pamiatkovej rezervácii Betlehem Hlinsko a na Veselom Kopci. A ďalej je na zozname zapísané aj "Bábkárstvo na Slovensku av Česku", ktoré má v Čechách dlhoročnú tradíciu. S magickým svetom bábok sa môžete v tomto kraji zoznámiť v Múzeu bábkarských kultúr v Chrudimi. 

K tradičným výrobkom patrí predovšetkým pardubický perník.

Rodinným striebrom tohto kraja sú kone. V Pardubiciach sa od roku 1874 koná najstarší a najťažší dostih kontinentu Veľká pardubická steeplechase. Skutočným klenotom je Národný žrebčín Kladruby nad Labem, ktorý je jedným z najstarších žrebčínov a svete a zároveň domovom najstaršieho pôvodného českého plemena koní – koňa starokladrubského. Od roku 2019 je Kladrubské Polabie bolo zapísané na zoznam UNESCO ako Krajina pre chov a výcvik ceremoniálnych kočiarových koní v Kladruboch nad Labem.

Podrobnejšie informácie vrátane tipov na zaujímavé výlety, pamiatky či akcie nájdete na našich webových stránkach a profiloch na sociálnych sieťach.

Webové stránky

www.vychodni-cechy.info

www.stezkahraduazamku.eu

www.karnevaltradic.cz

www.eastbohemiafilmoffice.cz

www.kone.vychodnicechy.info

www.cyklopecky.info

www.kongresypardubickykraj.cz 

Instagramové profily

visiteastbohemia

stezkahraduazamku

karnevaltradic

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.